11 март 2008

ЛЮЛЯКЪТ МИ ЗАМИРИСА...

ОКОЛО КРИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В ЗЛАТИЦА!

„Никой човек не е остров,
затворен в себе си;
всеки е парченце от сушата,
частица от океана;
и една буца пръст да отвлече
морето, Светът се смалява,
тъй както ако нос е бил
отнесен или домът
на твой приятел,
или пък твоят собствен;
смъртта на всеки земен жител
ме отслабва,
защото съм частица
от човечеството;
така че никога не питай за кого бие камбаната...
Тя бие за теб”.

Джон Дън (1572 г. - 1631 г.)
Английски поет



Какво се случва в Златица?
И защо се стигна до тази нелепа ситуация с боклука? И кой я предизвика?
И ти искаш да знаеш. И аз искам да знам. Защото и ти и аз сме част от нея.
Въпреки, че непрекъснато получавам информация относно „насъскания” вече и доста наболял въпрос около изграждащото се депо за твърди битови отпадъци на територията на Община Златица, което за сметка на това трябва след завършването си да побира боклуците на целия ни регион (дано не се окаже, че обхвата е доста по-голям), още не мога да разбера защо стигнахме до там да скачаме едни срещу други?
А всеки продължава да твърди, че е за бързото завършване на обекта и за доброто на Златица! Моята Златица!
Участвайки в разнообразни дебати за депото, слушайки различните гледни точки, все по-често чувам, че това депо не е само за Златица, Пирдоп и Челопеч, а ще трябва да обслужва и останалите общини от Средногорието, въпреки твърденията на предишния кмет на Община ни, че това няма да стане и той няма да го позволи. Връщайки се назад в недалечното минало на 2006-2007 г., си спомням няколко помпозни речи на същия другар, в които на дълго и на широко обясняваше, че сметището ще бъде открито в края на годината. Този край на тази година, в която трябваше вече да сме открили депото така и още не се е случил. И заради това в момента сме изправени пред създадената умишлено „криза за боклуците” на Златица.
Защо криза само на Златишките боклуци? Не е ли тя част от цялото на Средногорието? Не е ли тя тази, обречената, да бъде приемница на отпадъците на района ни? Сливи ли ще взимаме за смет в Златица след като сметището заработи?
Във всички твърдения, във всички изказани думи „За” и „Против”, все се говори за Златишкото сметище, което било изграждано с държавни пари и трябвало да обслужва всички общини. Но проблемът в момента са само и единствено златишките боклуци, които няма къде да бъдат извозвани. Нещо не се връзва. Не мога да разбера за кое става въпрос. Проблемът е депото или отпадъците на Златица?
Колегите от Общински съвет Пирдоп взеха решение да спрат извозването на Златишките боклуци на тяхното нерегламентирано сметище. В защита интересите на гражданите на Пирдоп. Правилно. За това са избрани, за да служат на интересите на гражданите на Пирдоп.
Жителите на с. Карлиево, община Златица въстанаха гръмко срещу златишките боклуци на тяхното нерегламентирано сметище. Оказа се, че такова изобщо не съществува, а има само временен сметосъбирателен пункт, създаден за тяхно улеснение.
И всички с ясната идея, че защитават интересите на своето си населено място. Това, че с. Карлиево е община Златица не значи нищо, Карлиево си е Карлиево, Златица си е Златица. В този случай.
Резултатът накрая е един. След като бързо и ефективно се завърши обекта: „Депо за твърди битови отпадъци Златица – Челопеч – Пирдоп”, което по нечие неразумно решение, се намира изцяло на територията на община Златица и всички камиони с боклуци ще трябва, независимо от къде идват, да минават през земите на Златица, да изхвърлят боклуците си именно тук – в Златица. Ще се разнасят миризми, ще се ръсят отпадъци. Къде? Отново в Златица. Но... Сега всички сме срещу Златица, за да можем утре всички да депонираме в Златица. Интересно мислене.
За жителите на Пирдоп е разбираемо да вземат подобна позиция, но за жителите на Карлиево – не разбирам!
А парите са държавни. А територията, която е екологично съсипана, за да се изгради така необходимото на всички ни депо е Златишка. И когато Златица е взела това трудно решение да разруши красивата си природа, за да реши проблемите на всички около нея, никой не е възроптал. А сега, когато пред Златица стои проблем, който ако се мисли и действа разумно, може да бъде разрешен в най-скоро бъдеще, всички вкупом скачат.
Аз, например, не искам това депо да бъде на Златишка територия и то в местност, която е известна със своята богата природа, красота и биоразнообразие. И обвинявам този, който е разрешил тук да се строи сметище. Не е ли достатъчно, че Златица е заобиколена от големи по мащаб замърсители на въздуха, водата и прочие, та трябваше да има и още един такъв замърсител?
Но, нейсе! Свършило се е! Няма как да го преместим на територията на Пирдоп. Ако можеше да стане, с радост им го давам. Но то се намира в нашите земи и вече няколко години се завършва и открива. През изминалият мандат на кмета с кодово название „Балкан” все предстоеше рязането на лентата и поливането по случай заработването му. И това все не ставаше, с изключение може би на поливането.
Е, питам се, не може ли да почакаме още една-две години и това да стане. Или има някаква сериозна причина страшно много да бързаме. А не бяхме се разбързали така през 2007-ма. Сега всичко трябва бързо да се плати, без много, много да се разтакава, за да се открие частично поне една клетка. Фирмата да продължи да го изгражда, да го управлява, да усвоява държавните средства. На Златишка територия. А нашата мисъл трябва умишлено да бъде насочвана само и единствено в посока: Боклуци.
Зарина се Златица в боклуците, които сама е създала. Народът роптае, има кой да го насъсква. Златица ще замирише. И на мен ми замириса, но не на люляци, а на лаици. Пак се връщам назад в недалечното минало на 2006-2007 г., когато няколко пъти публикуваме снимки от неизчистени контейнери и прочие. Днес положението не се е променило, даже мога да кажа, че е малко по-чисто около тях, въпреки решението на Общински съвет Пирдоп и факта, че няма къде да сметоизвозваме. Малко по-чисто е от Петровото време.
Да се върнем на „Ябълката на раздора” - ДЕПОТО и фирмата, която го изгражда. Първоначалната цена за изграждането му е била около 3 млн. лева, сегашната му вече възлиза на повече от 6 млн. лева и същото така или иначе, въпреки гръмките обещания на бившия кмет, още не е пуснато в експлоатация, макар и частично. Интересен факт, който предизвиква хиляди въпроси: Защо? Кой е виновен? До каква степен е завършено? Качествено ли е изработено, или ще се превърне в екологична бомба? Колко още средства трябва да се налеят, за да получим най-накрая така жадувания продукт? Звънят въпросите в главите ни, но всички сме настръхнали само и единствено срещу Златишките боклуци и създалата се умишлено криза.
Не коментирам кой и как ни доведе до това положение. Не коментирам и виновниците това сметище още да не се е случило. Единствено коментирам, че все пак най-голямата цена то изобщо да се случи, е платила Община Златица, в чийто състав влиза и с. Карлиево. Не може да се делим на наши и ваши, когато както ни изнася. Не може да настояваме община Златица да бъде изключително открита към съставните си села, а съставните села да не подкрепят община Златица. Тантото е за кукуриго. Казал го е народът. И аз като общински съветник, между впрочем, събрал достатъчно гласове, колкото и да не се харесва това на г-жа кандидатката за кмет Тинчева, събрала около 47 гласа, която на последната сесия на ОбС Златица коментираше, че не нашето място е там, а тя трябва да бъде поне общински съветник, смятам, че ако се загърбят личните интереси и предпочитания, ако се преглътне недоверието, неприязънта и злобата, ако успеем да бъдем поне за кратко честни и признаем грешките си, сметище ще има. Па макар и то на безвъзвратно разрушената Златишка китна територия. И то ще „колекционира” както златишките, така и пирдопските, карлиевските, челопешките и много още други твърди битови отпадъци. А къде ще депонираме боклуците от душите си!

В началото започнах с една утопия, обрисувана в красиви думи, толкова далечни от нас самите. Особено сега, тук в Средногорието, което е на прага отново да изрови томахавката на войната. Посланието им не се чува, защото сме се запушили и заинатили да гоним... Михаля. И всичко това, защото все още не сме превъзмогнали изборните резултати и сме готови на всичко, за да отмъщаваме.
А говорим за Европейски съюз, за европейски фондове, за екипност, за присъединяване, за общност. И най-вече за проекти, които можем да спечелим, само ако имаме необходимия брой жители... над 10 хиляди. И, за да ги дадат тези пусти европейски пари именно на нас, трябва преди всичко да играем заедно. Искащите са много. А ние сме на път до крайна степен да разединим не само Златица и Пирдоп, но и самата Златица отвътре. Защо? И кой ще спечели от това?
А камбана бие всеки ден.
За кого ли?
Петя Чолакова


PS: Уважаеми Златичани, кандидатът за кмет на Община Златица Д. Тинчева, спечелила доверието на 47 избиратели, ще разреши създалата се криза, както сама предложи на последната сесия на Общински съвет - Златица! Не се бойте!
Бъдещето ни е в сигурни ръце!

Няма коментари: