30 юни 2008

Цветно вълшебство сътвори ЦДГ "Слънце" Златица



Някога, много отдавна, в началото на вековете, никой не бил чувал за цветовете.
Навсякъде било празно и бяло, сякаш цяло столетие сняг бе валяло...

С тези невероятни и изпълнени с вълшебни обещания думи започна невероятният спектакъл на възпитаниците от ЦДГ „Слънце” град Златица. Малките актьори изпълниха сцената, облечени в костюми, специално приготвени за събитието, което премина под мотото „Как белият свят бил оцветен – да го пазим чист всеки ден”.
„Бялото е най-чисто! Чисто като водата, бликнала от планината” и в бистрен танц децата се потопиха в танца на водата, смеейки се звънко като планински поток.
Детското е най-чисто, детското е най-невинно и когато пред теб малки крачета потропват, ръчички се отправят към небето, пируети, танцови стъпки и съчетания оживяват, за да ти показжат колко е нужно да бъдем грижовни и да пазим природата, няма как да не се вгледаш в своето ежедневие и да не си дадеш сметка, че без твоето отговорно отношение не би могъл да осигуриш на детето си наистина чисто детство. Това бе посланието и на самите деца.
Изключително добре съчетан, спектакълът на ЦДГ „Слънце” премина през различните настроения и значение, които носят цветовете – синьо, жълто, зелено, червено, лилаво, розово, оранжево. И всичко съчетано в изключително добре изработени костюми на патета, жабчета, облаци, цветя и ярко слънце.
„Ей така бил светът оцветен... много отдавна, в един хубав ден..., когато навсякъде било празно и бяло... и даже Бялото още спяло.
Ако земята днес ви хареса... Ако е хубава като принцеса... Пролет и есен, зиме и лете благодарете на Цветовете! Те природата нарисуваха с боички, да я пазим чиста всички!”
Един прекрасен шедьовър сътвориха децата от ЦДГ „Слънце” град Златица, оцветен в настроение и много забавления. И най-важното, изпълнен с посланието към всички нас да бъдем по-отговорни към природата и света около нас, защото децата ни искат и трябва да имат възможност да се радват на красотата й всеки ден, а не да попадат на изхвърлени фасове, хартии навсякъде, да пият замърсена вода и да бъдат обречени.
„Детска градина „Слънце”, построена през 1978 г. всяка сутрин посреща своите възпитаници в просторни и уютни помещения, отделни спални и широк слънчев двор за безопасни и спокойни игри. С много любов и внимание за най-малките граждани на Златица се грижи екип от опитни педагози, които заедно с целия колектив работят така, че децата с желание да посещават детската градина” – това бяха думите на водещата, представяйки своята работа и своето детско заведение.
А малките граждани на Златица в звуци, песни и танци ни показаха какво са научили и колко много са постигнали.
Режисьори на амбициозния проект са учителките Нели Събева и Мария Мичева. Вдъхновени от Багрите, които запълват деня ни, те сътвориха това значително събитие, на което публиката се наслади и бурно аплодира. Изключителните костюми на малките актьори са изцяло подготвени от г-жа Нели Събева, която притежава талант, желание и воля да сътворява красота. Тя с майсторлък и любов е ушила костюмчета за жабчета, патета, народни носии и най- вече костюмите за кулминацията на спектакъла – роклята, която плавно се разгръща от децата и огрява сцената с полите си като истинско „Слънце” – името на детското заведение.
По време на спектакълът имаше мултимедийна презентация, изцяло съчетана с него. На екрана оживяваше картина, сътворена от малък художник, изпъстрена с цветя, облачета, слънчево настроение.
И както казва Жълтото: „Няма измама, просто без мен малко е скучен новият ден. Ако отвориш широко очи ще видиш жълтите ми лъчи. Аз ще изпъдя сивата скука, нека слънце тук да блещука!”, ние ще продължим: И нека в делника на всеки един от нас, зрители, родители и гости, да блещука слънчев лъч, който да изпъди сивината, за да бъдем по-радостни и щастливи. Всеки ден, носейки спомена от засмените лица и озарени от радостните очи на децата от ЦДГ „Слънце” - Златица, които ни поднесоха в дар своето послание и своите таланти.
Петя ЧОЛАКОВА

1 коментар:

Анонимен каза...

Interesting topics could give you more visitors to your site. So Keep up the good work.