07 ноември 2008

Цветен оазис на Доброто


“Да подариш книга на приятел” е поредната инициатива, която вдъхнови списанието ни. Защо? В този свят на технологиите, в компютърната ера и бързи обороти се питам още ли помним какво е то удоволствието от допира ни с хартиен носител? Тогава, когато почти всяка книга може да се прочете на .txt формат, какво остана от предвиденото време в облачна неделя да се разходиш до близката книжарница?
Книжарница ли казах? Все повече липсват подобни помещения, изпълнени с изписани листове хартия. Имам чувството, че след известно време, ще откриваме книгата само в антиквариат или по прашните рафтове на вилата – евентуално наследени от родителите ни. Ето защо да издадеш книга само по себе си за мен е равностойно на героизъм. А да подариш такава и то на дете е въпрос на задължително възпитание. Защото все повече чувам на улицата децата ни да говорят за модерната думичка “notebook” (лаптоп), която повечето дори не разбират, а не просто за “book”(книга), значение също тънещо в забвение.
На 23 октомври р-т „Средногорие” – Златица бе избран за представяне на инициативата на Виолета Овчарова „Подари книга на Приятел”, с която тя изцяло подкрепя инициативата на Президента Георги Първанов. Спонсори на събитието са Община Челопеч в лицето на инж. Алекси Кесяков и „Челопеч Майнинг” ЕАД. Сред поканените официални гости и приятели бяха Алекс Нестор, Ирена Стамболиева и Мариана Томчева от „Челопеч Майнинг”, Милена Мачканова – председател на читалище „Напредък” гр. Пирдоп, Дамян Ненов и Красимира Гюлеметова от Ротари Клуб Пирдоп, Николай Николов – Председател на Общински съвет Челопеч, представители на детски градини, читалища, училища, близки приятели и съученици.
Събитието откри известният челопешки поет Харалампи Харалампиев с думите: Книгите на Виолета Овчарова разкриват един нейн духовен свят, за който всеки може да завижда. Тя сънува онези истински неща, за които ние мечтаем денем. Нейните читатели децата са именно носителите на този истински и неподправен заряд, който те кара да мечтаеш дори на сън. Виолета Овчарова е успяла да улови мечтата на всеки един от нас да полети над полята и с окото на изключителен професионалист по духовност е сътворила един истински празник в Космоса за всяка човешка душа”.
На срещата присъстваше и Снежана Тодорова – председател на Съюза на журналистите, която изрази своето въодушевление, че има честта да присъства на събитие от подобен род.
Бе прочетен и поздравителният адрес, изпратен специално от Президенството: Уважаема Г-жо Овчарова, Уважаеми Г-н Кесяков,
От името на Георги Първанов – Президент на Република България, ви благодаря сърдечно за поканата да присъства на чудесната ви изява, свързана с неговата инициатива „Подари книга на приятел”. За съжаление натоварената му програма изключва тази възможност.
Г-н Първанов е убеден, че книгите „Празник в Космоса” и „Чуден сън” ще бъдат приети с радост и с удоволствие от всички детски заведения, училища и библиотеки в Средногорието и от всички библиотеки в страната. Той високо оценява вашия и на спонсорите („Челопеч Майнинг” ЕАД и Община Челопеч) жест на съпричастност към неговата идея, чиято цел е да създаде ново отношение на младите към книгата.
С Уважение: Никола Колев – Началник на Кабинета на Президента на РБългария.
След официалното представяне, самата авторка Вили Овчарова сподели: “Цял живот ще си остана дете”, след което сърдечно благодари на всички, отзовали се на призива й. Особена благодарност тя изказа на кмета на Община Челопеч, като сподели: Зная, че всеки миг мога да имам подкрепата му. Той цени преди всичко духовното и хората. Винаги дава шанс на това, което заслужава да пребъде във времето.
Инж. Алекси Кесяков се обърна към присъстващите с думите: Всеки ден ни трябва пристан, оазис, където да почувстваме доброто, хубавото на живота. Трябва да сме благодарни на Виолета Овчарова, че прави този остров по-голям, за да има място за всички.

Няма коментари: