07 ноември 2008

Спи ли - Не буди го!

Хубав ден e 1 ноември –
Ден на народните будители,
обаче дали нашия мил народец е буден, събуден или си умира с отворени очи, е въпрос на доста спорни дискусии. Общо взето в България тези, коти са ни ограмотили, тези, които са ни извоювали ценности като свобода, демокрация, религия и други духовни храни, са меко казано недолюбвани, преследвани, хулени и дамгосвани. Някога са ги наричали нехранимайковци, сега им викат айдуци, мошеници и прочие.
Как да им се обясни например сега, че издаването на това списание е само със средства на собствениците?
„А, не може да не взимате яко пари отнейде, та да е толкова цветно. Само некой ви дава, за да черните конкуренцията, не ни ги разправяйте на нас тия, че вие сте там без нищо. Не може да пишеш без да ти дават нищо. Плащат ти и то яко”.
И този човек, мъж или жена, бил събуден! Глупости! Още от Средновековието нашия народ е гледал материалната страна на нещата, а не духовната. Вместо да чете, да мисли и да изпита удоволствие от това, че в мозъка му влизат други мисли, освен тия да пие алкохол, да бие жена си, да ходи при любовницата си, да вика на децата си „изроди”, „копелета” и други цветущи епитети, той (или тя) прави сметка кой колко взима, къде ги влага, кой каква кола си е купил и каква къща си е построил. Не, няма да стане така нация. Няма да имаме национална идентичност!
Напоследък забелязвам, че 90% от най-малките до най-големите ученици (деветдесет процента), не са прочели нито една книга през живота си. В същото време деца от 1 до 8 клас масово (ама съвсем масово) не вадят цигарите от устата си, псуват се най-вулгарно, а за безразборен секс да не говорим.
Будни ли сте дами господа! Или от снощната „шльоковица” не ви е останал мозък? А може би, докато бяхте на вечерни седенки с цел алкохолно битово отравяне и интригантстване срещу ваши приятели, сте забравили, че имате деца в къщи, които вече се и дрогират. Да, да! Въобще не си го изсмуквам от пръстите. Завчера за това, че ми отнеха предимството и щях да загина при ПТП, ми връчиха акт от РУ на МВР за 150,00 лева. А за това, че всякакви екземпляри, чиито коли са с номера РВ, СА, Е и други регистрации, продават дрога в Пирдоп и Златица не се пишат актове и глоби. Няма и присъди!
Будни ли сте! За това, че в училищата в района часовете започват от обед и свършват на обед, че всички кръчми са препълнени с деца, за които родителите знаят, че са ги изпратили на училище – будни ли сте? За това, че всъщност нашата нация днес не трябва да чества Ден на будителите, които нито едно дете не познава, а да чества дните, които в училището, в което влезем има деца . за това будни ли сте?
Кога ще се осъзнае така нареченото гражданско общество, което трябва да е непримиримо особено към това, че няма вода по цял ден, че няма ел. енергия и тия от енергото направо ни се подиграват и ни крадат със сметките, че няма пари за увеличаване на пенсиите, няма никакво здравеопазване (камо ли то да е безплатно), няма транспорт да идеш от Карлиево или Църквище до Златица и Пирдоп, нямаме глас за назначаване и уволняване на директори, учители в тези училища, в които ние им плащаме заплатите!!! И още много, много неща, към които едно общество трябва да е непримиримо. Най-после, след огромни мъки и ходене по къщите от страна на хората от Бърза помощ, кметове и председатели от района взеха, че се вдигнаха и защитиха правата ни, постигнаха неща, които са жизненоважни за Средногорието.
Бърза помощ остава! Благодаря ви уважаеми управляващи на Средногорските общини! Благодаря ви от името на хората. Значи все пак с управляващите хора, които ние сме избрали, си оставаме партньори и те се вслушват понякога в нашите предложения. Иска ми се постоянно да е така.
Обаче, ще кажете, Вие кой ще плювате, кой ще излагате на показ, кои кирливи ризи ще размятате? Ами ще ви представяме прекрасните неща от живота. Като например кой филм да гледате, къде и кога на коя хижа да отидете, за да видите прелестите на нашата природа, кое китно място от нашето Средногорие да посетите, къде да хапнете и да се насладите на приятна обстановка и да си отпочинете. И най-вече кой бизнесмен е подкрепил социално мероприятие, кой е отпуснал средства за домове, за деца, за инвалиди. За това ще пишем, когато нашите местни „депутати”, во главе с председатели и кметове започнат да си вършат работата и постигат резултати. Например като този с „Бърза помощ”.
Въпросът, който остава обаче е, как да се започне буденето. Да не стане като онова будене през 1990 г., когато някои си помислиха, че демокрация значи свободия. Буденето трябва да започне от нас самите, от учителите, родителите, читалищните дейци, клубовете, защото колкото повече се създава общество, толкова повече се изкоренява основата на лошите навици.
Честит празник 1 ноември!
Пламен Кунчев по стъпките на
Алеко Константинов

1 коментар:

мечта каза...

Как да почне буденето... Народът ни е буден, подтиснат и обезсърчен - той никога не имал шанса да се самоуправлява. Всичките политики след Освобождението от външна до образователна са се правили и правят от шепа дебелаци, чийто основен "бизнес" е източването на на националното богатство ЧРЕЗ ВЛАСТТА. Не чрез инвенция, не чрез честна конкуренция, а на завет под чадъри, монополи и запазени периметри, с насилие и беззаконие - МУТРО-ДРУГАРИ - тъпи и крадливи изедници на България! Те прогонват, подтискат, развращават, дрогират, оглупяват народа ни - ако може да си остан вечно заспал. ДА СЕ СЪБУДИМ и освободим България от тях! Възможно - ако се свържем във всенародно гражданско опълчение преди партиите и установем свой прак контрол върху управлението - местно и централно -ПРЯКА ГРАЖДАНСКА ВЛАСТ - чрез права на референдум, отзоваване, пряк избор на прокурори, съдии и др. Амин!