30 юли 2011

СДРУЖЕНИЕ "ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР ЖИВОТ" ВЗЕ УЧАСТИЕ В ГОДИШНАТА СРЕЩА НА ФРГИ


На 12-ти юли в град София се състоя Осмата годишна среща на фондация „Работилница за граждански инициативи”. Тази година основният фокус бяха правата на човека толерантността и застъпническите кампании.
В първата сесия Мария Брестничка от Национална мрежа за децата ни разказа за структурата, действията и дейността на мрежата, която обединява организации от цялата страна, работещи в сферата на децата и семейството. Запозна ни също така и с успешните кампании, проведени от НМД от съществуването й насам и с плановете за бъдещо развитие. Марко Марков от неформаното младежко движение „ЛГБТ в действие” ни обясни каква е целта на ежегодния София Прайд: за да стане видимото невидимо, за да се вдъхне смелост на ЛГТБ хорат, които се страхуват и срамуват и като форма на социален протест.
Венелин Стойчев от „Институт за модерна политика” говори за проблемите в НПО сектора на ниво законодателство и прозрачност.
Втората сесия, посветена на застъпническите кампании, бе открита от Теодора Стоименова от фондация „За нашите деца”. Тя разказа за кампанията за насърчаване на приемната грижа „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство”, за маркетинг и рекламните методи, използвани за да се привлече вниманието на общността към това решение на институционализирането на деца в домове, да информира и набере потенциални приемни родители.
Константин Иванов от WWF говори за кампаниите на организацията на българска почва през годините. Той се спря по-подробно на ежегодните кампании, които WWF организира като Националния ден на природните паркове, Часът на земята, Гората не е дървесина (2009-2011) и други.
По време на работния обяд финансираните по програми „Живо наследство” и „Дъга” се запознаха и представиха продуктите си.
В Годишната среща на ФРГИ представител на Сдружение „За един по-добър живот” – Челопеч бе Петя Чолакова. Тя представи спечеления от Сдружението проект по програма „Живо наследство” – „Занаятчиите – пазители на българската самобитност, обичаи и традиции”, който ще бъде реализиран в рамките на 10 месеца в общините от Средногорието. Проектите по програма „Живо наследство” на ФРГИ се осъществяват с финансовата подкрепа на фондация Америка за България.

Няма коментари: