24 април 2013

КК "Златното руно" от Челопеч завладява нови сцени


Байлово – малко китно селце, сгушило се в прегръдките на Средна гора за поредна година събра талантливи български фолклорни формации и групи на събор-представяне на народното творчество по случай 1-ви април, Денят на хумора и шегата.
Родното село на красноречивия български писател Димитър Стоянов - Елин Пелин, което той описва с трепет и любов: „Моето родно село е разположено право срещу слънцето в едно красиво място, там, където Средна гора се отделя от нейната майка Стара планина и се упътва на изток…”.

В хубав, слънчев пролетен ден на байловска сцена с неугасим жар многобройните самодейци и талантливи българи, се впуснаха в надпреварване на веселяци – певци и шегобийци за първо, второ и трето място в празника на хумора и шегата под надслов „Който се смее, дълго живее”.

 Над 24 читалища, клубове и училища се включиха във веселата надпревара и наситиха байловския въздух със смях и веселие, сътворявайки незабравими скечове и сценки.
 
Групите, участвали в спектакъла бяха от Мусачево, Буново, Мирково, Зверино, Чавдар, Габра, Огняново, Лесново, Григорево, Елешница, Байлово, Горна Малина, Елин Пелин, Петково, Нови хан, Чеканчево и не но последно място групата към АТПГ-Златица и Кукерски клуб „Златното руно” село Челопеч.

Челопешките кукери демонстрираха изключителните си възможности освен да разлюляват страховито звънците и да гонят злото и зимата от Средногорието, да носят настроение и да предизвикват смях и усмивка със своите хумористични сценки, изпълнени с ентусиазъм и вдъхновение. Те представиха пред жури и публика сценка и танц – „На Грозданка” и „Сиромашка сватба”. Тяхното изпълнение дари многобройната публика с много настроение и предизвика бурни аплодисменти.

Учениците от АТПГ-Златица, участващи в Група за танци и художествено слово към гимназията, представиха достойно своето училище, изпълнявайки постановка с танци, песни и текст по мотиви на Елин Пелин.

Неуморимите кукери от КК „Златното руно” село Челопеч за пореден път доказаха, че с хъс и желание съхраняват българските традиции и обичаи, радеят за опазване на българския фолклор и уменията си да бъдат позитивни, весели и невероятни изпълнители. Членовете на КК „Златното руно” сами поеха разходите по своето участие в село Байлово, вярвайки, че независимо от трудностите българските традиции трябва да пребъдат и да се предават, носейки завета на дедите ни и вярата в по-доброто утро на Родината ни.

Целите на Кукерски клуб „Златното руно” са насочени към опазване не само на обичая „Кукери”, но и към опазване и предаване и на други български обичаи. Със своето достойно участие в Деня на хумора и шегата, те разшириха своята дейност и заслужено получиха отличие за своето представяне.
Петя Чолакова










Няма коментари: