30 юли 2011

Средногорието в плен на лятото


Ех, лято е... С аромат на липи и жарки слънчеви целувки. Жарко и горещо - понякога дори до болка. И непредсказуемо. Днес ни засипва с топли страстни прегръдки, утре стоварва върху главите ни жестоки порои и градушки.
Днес ни кара да се чувстваме обичани, дарявайки ни през деня с топлина, вечер с прохлада - утре ни замеря с късове лед колкото кестени, пълни дворовете ни със своята неуморна стихия.
Лято... Няма как да не му се насладим, няма как да не се страхуваме от волята на природата, която винаги намира начин да ни покаже кой е по-силен и да ни припомни мъдростта на народа ни “каквото посеем, това ще пожънем”... Както се отнасяме ние с нея, така ще се отнесе и тя към нас - без компромис, без жал, без да пести нито от добрината си, нито от гнева си. Лято...
Днес искам да поднеса като подарък на нашите скъпи читатели и любители на летните емоции едно стихотворение, вплело в редовете си невинност, любопитство и много настроение. Насладете му се, последвайте го и бъдете истински и неповторими, както винаги:
Добро ти утро, любопитно Слънце!
Хареса ли ти изгрева със мен?
Позна ли ме в поникналото зрънце,
в усмивката на идващия ден?

Дочу ли чучулигата в простора,
решила да събуди днес града,
как глас омаен лее без умора,
възпява чудесата на света?

Усети ли уханието цветно,
изпъстрило градинките отвън?
Докосна ли те вятърът балетно?
Потръпна ли от празничния звън?

Надникна ли във детските колички,
изпълнени с лъчиста топлина?
Целуна ли размахващи ръчички,
дари ли ги със ангелски крила?

Добро ти утро, любопитно Слънце!
Рисувай всеки миг със красота.
Денят да грее от любов препълнен,
палитрен колорит от светлина.
автор Таня Мезева

Добро ти утро, мое любопитно Средногорие! Харесва ли ти изгрева със мен? Добро ви утро, мои ветрове!... С темите днес в нашето списание искаме да подсетим всички наши съграждани, съселяни, приятели, колеги, познати и непознати, да се замислят за смисъла на живота, за свободата да изразяваш себе си, за обратната страна на Луната и за истински важните неща от нашето ежедневие.
Петя ЧОЛАКОВА

ОСИРАНЕТО в Средногорието продължава...


Сигурно пак ви стряскам, уважаеми читатели, след като и в този брой започвам с използването на нецензурни думи.
Повярвайте ми, не съм виновен аз!
Просто такива изрази са в широка употреба по нашите географски ширини.
Ето ви и пример: в националния вестник “Стандарт” се натъкнах на публикация, свързана с община Челопеч и разказваща за тегобите и страховете на челопешките жители. Всичко това поднесено в материал със заглавие “Златотърсачи бутат къщи”.
На всеки средногорец му е известно, че аз съм един от най-яростните защитници на правата на гражданите от Златица и Средногорието, затова и с интерес се зачетох в материал с подобно стряскащо заглавие. В специално каре към нея бе изведено изявлението на кмета на Челопеч инж. Алекси Кесяков, отправено към гражданите -
“не ме послушахте и се осрахте”.
Останах втрещен и крайно учуден. Първо, председателка на читалището се “усрала” по думите на кмета на Пирдоп, после граждани се “осрали” по думите на кмета на Челопеч? То, както са я подкарали градоначалниците, ще ни превърнат в произведение на изкуството, като онова, дето го сложиха на пъпа на Европейския съюз - България, като тоалетно клекало - а Средногорието съвсем се осрало...
За съжаление, отношението на местните велможи към обикновените избиратели, било то хора с паднали къщи, било то председатели на читалища, е крайно невъзпитано и изцяло обидно.
Не знам дали кмета на Челопеч знае, че и към настоящия момент в Районен съд - Пирдоп се води дело с повдигнати обвинения към кмета на Пирдоп Антоанета Илиева за нанасяне на обида и клевета публично, но мога да кажа на гражданите от Челопеч, че са в пълното си право да направят същото спрямо своя кмет, тъй като той публично ги е обидил, изричайки думите “вие се осрахте” по техен адрес и “право куме в очи”.
Всеки един гражданин на Република България, включително и жителите на Челопеч, имат достойнство и право на нормален човешки живот.
Задължение на всеки един кмет е да защитава правата и интересите на своите избиратели, а не да твърди пред национални медии, че те “са се осрали”.
Дадената от г-н Кесяков клетва при встъпването му в длъжност гласи ясно и категорично, че той се задължава във всичките си действия да защитава правата и интересите на жителите на община Челопеч, а не тези на “Челопеч Майнинг” ЕАД, своите, или нечии други.
И защо той твърди, че хората с напуканите от взривовете къщи са се осрали?
Ами, сигурно защото са объркали нечии тънки сметки?
По твърдения на г-н Кесяков, отново изразени пред в-к “Стандарт”, той се бил договорил с ръководството на мината те да възстановят къщите на хората, но видиш ли, жителите не го послушали и започнали да пишат жалби.
Ами, колко години трябва да чакат г-н Кесяков да се договори с ръководството на мината - една ли, две ли, пет ли? Или е изцяло вярно и другото твърдение на Кесяков, че “няма експерт на планетата Земя, който официално да каже, че канадската компания е виновна, защото имат екип от 20-30 скъпо платени адвокати”?
От това твърдение става пределно ясно на всеки, че трябва да имаш поне 20 скъпо платени адвокати, за да бъде доказан един всеизвестен в околията факт, от който не само в Челопеч къщите се напукват и рушат, но започнаха да се рушат и къщите в Църквище и Златица.
Според високо платените адвокати на фирмата причина за пропукването е лошо строителство. Но, ако е така, то защо керпичените къщи в село Каменица, изградени по всяка вероятност от същите майстори, строили къщите и в Челопеч, стоят цели и непокътнати вече повече
от 200 години?!
Тук е мястото да споделя своето заключение от цялата тази “осрана” сага. Най-вероятно Кесяков и Илиева ползват един и същи учител по политическо кметско говорене, след като и двамата в обръщенията и разговорите си с електората използват един и същи глагол - глаголът “осрахте се”.
Така е, мистър Кесяков! Наистина, преди няколко години жителите на село Челопеч са се “осрали” в своя избор на... есенни тикви. И то два пъти. Но пък, от друга страна, както е казал мъдрият български народ: един път със стомните за вода, втори път със стомните за вода, трети път... счупили се стомните.
Та така и аз, искрено вярвам, че тази есен жителите на Челопеч и Средногорието добре ще огледат предлагащата им се есенна реколта и няма да допуснат същата грешка, а ще изберат правилно и с много разум.
Стоян ШИЕКОВ

Анотация на английски за нашите чуждестранни читатели (сиреч превод за интересуващите се):
The defecation in Srednogorieto continues...
This is about the hero mayor of Chelopech, Mr Alexi Kesyakov, using similar words as above in addressing his constituents who are protesting the damage to their homes caused by the mining works. Mayor Kesyakov is sworn to protect the rights and interests of the local people rather than those of Chelopech Mining, or someone else.

В ЗЛАТИЦА - ДЕНОНОЩИЯ БЕЗ ВОДА


Юлска жега. Жарко слънце, пек и задух.
Кипи усилен труд по нивите. Хората бързат да приберат сеното, за да има с какво да отглеждат домашните си животни и да оцеляват.
Всеки мечтае да се прибере, да отпие глътка вода, да се освежи и се отдаде на заслужена почивка.
На 20-ти юли, денят на Свети Илия, надвечер пътувам с каруцата към дома си по основната улица от “Пещерата” към ж.п. прелез Златица. Малко след детската градина “Вяра, надежда, любов” ме спряха възбудени граждани с яростни викове от рода на: - Шиек, ела да видиш какво става? Виж какво представлява градския водопровод и от какви тръби пием вода?...
Събралите се на улицата граждани ме заведоха до огромен изкоп почти по средата на платното, край който стояха две парчета напукани азбестово-канцерогенни тръби, пълни с кафеникава тиня и отлагания. Хората обясниха, че водопроводната тръба се е спукала още сутринта от премиващите тежкотоварни камиони на “Елаците Мед” - Мирково.
ВиК-Златица веднага са спрели водоподаването, разкопали и извадили напуканите тръби, но в момента нямали такива, за да ги подменят и не се знае докога няма да има вода в Златица. Тръбите били произведени преди повече от 50 години и отдавна вече не се използват. Поради тази и ред други причини половин Златица беше останала без вода и не се знаеше докога така?
Представяте ли си какво се случва днес - в Ерата на технологиите? Множество семейства в Европейска България стоят по цели дни и нощи без вода - в най-жарките юлски дни, когато температурата достига 37 градуса по Целзий? Когато единственото спасение е да си вземеш студен душ и се разхладиш!?
В 21-ви век, в нашата Златица се използват опасни стари тръби, по които тече животоспасяващата вода, на която се надяваме всички - спасение от горещините, необходимост за нивите и градините на хората, разхлада и хигиена!?
Уважаеми съграждани и читатели! Защо, всъщност ви занимавам с тези свои разсъждения и случки! От четири години аз, като председател на ИГК-Златица и Петя Чолакова като общински съветник, настояваме пред кмета на община Златица Нонка Каменова да кандидатства по европейски и национални програми за подмяна на водопроводната мрежа в града ни.
От четири години - Глас в пустиня!
Вместо да обърне внимание на повдиганият непрекъснато належащ проблем, Нонка Каменова реши, че общината ни трябва да кандидатства по програмите, където се отпускат средства за водопроводна и канализационни системи не с проект за най-необходимото за град Златица - осигуряването на чиста питейна вода за живущите, а с грандиозен проект за огромен спортен комплекс на стойност 4 милиона и 800 хиляди лева!!!
Единствената община от Средногорието, която не е кандидатствала за подмяна на водопроводната мрежа е... Община Златица. Именно затова в съседните ни общини Чавдар, Пирдоп, Мирково, Антон, че и Челопеч се работи по подмяна на водопровода - само и единствено в община Златица няма и мисъл за разрешаването на този проблем.
На 21-ви юли понечих да заведа окомушната ни кметица Каменова да види с очите си напуканите азбестови канцерогенни тръби, пълни с кафява тиня, но както обикновено нея я нямаше в общината. Вероятно е била на някое от поредните си безмислени дела - я за заплата, я за командировки, или на обучение за предстоящите избори, заедно с новоназначената от нея за заместник кмет на Златица служителка от Велико Търново, защото в община Златица кадровата политика е такава - да се назначават само и единствено верни на семейство Каменови кадри от други градове и села, но не и от Златица?
Горко ни, Златичани! Съседните нам села най-накрая ще получат жадуваните с години нови ВиК и канализацонни системи, само ние тук ще продължим да пием отровно-мръсни води, ако изобщо има такива, че то както е тръгнало - днес авария тук, утре авария - там, в най-скоро време в Златица ще бъдем най-точния пример за старата българска поговорка: вода газим - жадни ходим.
Водата е най-ценното богатство в Златица. Имаме богати вододайни зони, Господ е благословил града ни с извори, пръснати из Стара планина под връх Свищи плаз, но в същото време разполагаме с безхаберност и нехайство от страна на общинската управа, която вместо да изпълнява дадените ни преди 4 години обещания, че ще работи честно, прозрачно и в името на Златица, днес май се е засилила да работи само и единствено в полза на личните си предпочитания и страсти!
Да! На Златица и трябва спортно игрище, което вече да беше станало, ако Каменова беше използвала гласуваните й 100 хиляди лева не за проектиране на олимпийски стадион, а с тях бе изравнила и затревила терена, бе построила съблекални и бани за отборите, бе оградила Златишкия стадион. Златица щеше да има и пречиствателна станция и нова ВиК мрежа ако Каменова се беше постарала да отдели време и кандидатства с проекти именно за това.
Но не би! Всъщност, по-важното бе, например, да се взаимства проекта на Каварна за огромен стадион, да се усвоят 100 хиляди лева за проектиране на нещо, което вече е било проектирано, да се чака някой някъде да реши да даде близо 5 милиона лева за изграждането на подобно съоръжение в Златица, където с футбол се занимават около 100-тина души, да се разоре и унищожи игрището, което все пак се използваше от хората и в крайна сметка да не се получи едно абсолютно нищо.
И, естествено, днес нямаме нито стадион, подходящ за Руни и Бербатов, нито имаме вода - най-малкото за пиене.
И за капак - в подножието на връх Свищи плаз нашата височайша кметица е допуснала да бъдат извършвани геоложки проучвания, да бъдат вкарвани големи камиони и да бъде разрушавана вододайната зона на града ни.
То, защо ни е на нас нова водопроводна система, като в най-скоро време ще трябва и ние като поибренци да чакаме да ни карат вода с водоноски, да се редим на опашки за туба водица, с която да наквасим пресъхналите си устни и да се питаме - това проклятие защо ни връхлетя, както се питат петричани защо урагани, порои и градушки никога не отминават селото?
А някога Златица наричаха Градът на чешмите! Че то чешми имаме, ама вода дали ще има в тях?... Това е тревожният въпрос.
А ако някой все още е останал в заблуждение, че Нонка Каменова ще свърши нещо полезно за града, то той наистина живее в свой “Стъклен дом”, под стъклен похлупак.
За съжаление на всички ни, община Златица преживя 4 години на безвремие и нищоправене. Дано не ни се случи повече!
Стоян Шиеков

Facebook коментар на Tatiana Usheva по повод аварията: ...”Днес със Стефан се възмущавахме от същото. Просто не мога да се сетя по коя улица човек може да се придвижи на север от главната ни такава:
1. “ Васил Левски” с огромната дупка, която не е снимана и покрай която повече от година тече вода точно до къщата на Цветелин, но явно ремонтиращите не са я видяли ?!?;
2. “Георги Бенковски”, която вече си снимала и не е за коментар;
3. “Свищи плаз”, която особено около Пещерата е непристъпна или
4. Улицата покрай река “Куру дере”...
Лично аз се надявах поне Петя от “Средногорски Багри” да ни обърне внимание”...

Редакционно: Благодарим за доверието. Обърнахме внимание на сериозния проблем и търсим разрешение на подобни казуси от доста време насам. Проблемът с улиците в Златица, или липсата на такива, преминаващите тежки камиони и авариите са част от ежедневието ни, което всички заедно трябва да променим.

ОбС ЧЕЛОПЕЧ - ОТВОРЕНО ПИСМО


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЧЕЛОПЕЧ
обл. Софийска, Община Челопеч, с. Челопеч, бул. “Трети март” № 1, 2087
+ 359 7185 2045, + 359 7185 2360;
www.chelopech.org: e-mail: obs_chelopech@chelopech.org: obs_chelopech@abv.bg
О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

Уважаеми жители на Община Челопеч,
Във връзка с побликувани в местен вестник неверни данни, които кмета на Челопеч г-н Алекси Кесяков е представил в направено с него интервю, се обръщаме към всички Вас, за да Ви запознаем с истинските факти.
Г-н Кесяков казва във вестника, че ОбС Челопеч му е попречил да се започне с рехабилитацията на уличната мрежа навреме, като посочва за причина време от 1 година и два месеца, през което ние общинските съветници сме били правили пазарлъци кои улици да се рехабилитират. Също така г-н Кесяков си позволява да заблуждава обществото, че в крайна сметка ОбС не е взел решение по въпроса и самия той бил получил от ОбС Челопеч само някакво писмо със списъка на въпросните улици.
Най-отговорно заявяваме, че това е НАГЛА ЛЪЖА и за разлика от г-н Кесяков, ние, общинските съветници, с правомощията дадени ни от закона, приемаме решения в полза на обществото и работим с факти, които Ви представяме:
1. През м. август 2009 г. изпратихме писмо до кмета г-н Кесяков и до “Челопеч Майнинг”, в което настояваме даренията, с които предприятието подпомага финасово Общината, да бъдат използвани само и единствено за ремонт на уличната мрежа и това да става след мотивирано решение от ОбС.
Основния ни мотив нещата да се случват по този начин е тези средства да се използват за нещо съществено и видимо от всички нас, тъй като парите от даренията за 2007 г. - 760 000 лева; 2008 г. - 810 000 лева, или на обща стойност за двете години - 1 570 000 лв. (един милион петстотин и седемдесет хиляди лева), бяха похарчени за изготвяне на неосъществими и безмислени проекти, и потънаха безвъзвратно, а до този момент нямаше направен дори един метър асфалт от тези пари.

2. Още през м. декември 2009 г-н Кесяков получи писмено предложение от Постоянната комисия Общинска собственост, устройство на територията към ОбС Челопеч, в което бяха посочени поименно 15 улици, които да се предвидят за рехабилитация.

3. Във връзка с предложението на Постоянната комисия Общинска собственост, устройсво на територията, на редовно заседание на ОбС на 31.03.2010 г. с Решене No 372 се посочиха поименно само 7 броя улици, на които да бъде извършена рехабилитация, тъй като размера на дарението беше намален на 430 000 лева за година. Също така в решението са посочени и какви точно строително-монтажни работи трябва да се извършат за всяка една от посочените улици.

Уважаеми жители на Община Челопеч,
Обръщаме Ви внимание на факта ,че взетото през м. март 2010 г. Решене No372 не е обжалвано от Областната администрация на Софийска област и влиза в сила в седем дневен срок, след като е взето. Тоест на 07.04.2010 г. Също така до този момент от средствата на дарението за 2009 г. в размер на 430 000 лева за ремонт на улици не беше усвоен нито един лев. Обръщаме Ви внимание на факта, че процедурата за възлагане на обществена поръчка за рехабилитацията на улиците е входирана в Агенцията за обществени поръчки на 5-ти август 2010 г. - т. е. 4 месеца след решението на ОбС, като по този начин месеците АПРИЛ, МАЙ, ЮНИ, ЮЛИ 2010 г., които са благоприятни за строителство, бяха „ПРОСПАНИ” от г-н Кесяков. Всъщност, ако г-н кмета си бе направил труда да старира възлагането на обществена поръчка още през април 2010 г., то в средата на юни 2010 г. би трябвало фирмата да започне работа, но за най-голямо съжаление, както всички знаем, строително-монтажните работи започнаха на 14 октомври 2010 г. - в края на строителния сезон и след прекъсване през зимата, фирмата започна съществена дейност през пролетта на 2011 г.
Обръщаме Ви внимание на факта, че сумата от даренията 2009-2010 г. на обща стойност 860 000 лв. се оказа недостатъчна и с Решене No 493 от 05.05.2011 г. ОбС решихме дарението за 2011г. на стойност 430 000 лв. да се използва за довършване на проекта по 7-те улици, или общата стойност за рехабилитацията на улиците, които ще се завършат е 1 290 000 лв. (един милион и двеста и деветдесет хиляди лева).
С решение No 494 от 05.05.2011 г. още 400 000 лева (четиристотин хиляди лева) се гласуваха за подмяна на водопровод и канализация по бул. “Трети март” и бул. ”Съединение”.

По отношение, кандидатстване на Община Челопеч за проекти, финансирани по Европейските програми, Ви обръщаме внимание на факта, че само за 2010 г. Община Челопеч кандидатсва за Европроекти, както следва:
Проекта за енергийна ефективност в ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” възлиза на 1 300 000 лв.; Проекта по бедствия и аварии - 780 000 лв.; Проекта „Благоустрояване на парк старо гробище по Мярка 01- 156 000 лв.; Проекта „Реконструкция на уличната мрежа”- 1 300 000 лв. Общата стойност на проектите е: 3 536 000 (три милиона петстотин тридесет и шест хиляди лева), но за най-голямо съжаление всички проекти са в застой. На писмено питане от Председателя на ОбС за причините, довели отхвърлянето на проектите, г-н кмета даде писмен отговор, в който са посочени за отговорни и носещи вина такива лица, които са служители на Общинската администрация и консултански фирми, с които самия г-н кмет е подписал договор.
Несериозни са и обясненията, че причини за провалените проекти е малкия брой жители и „слабия” административен капацитет, с който Община Челопеч разполага, тъй като съседните Общини Чавдар, Мирково и Антон, които са със много по-малки бюджети, спечелиха Европроекти и работят за своето устойчиво развитие с Европейско финансиране.

ЗМСМА - Чл. 44. ГЛАСИ: (1) Кметът на общината:
1. ръководи цялата изпълнителна дейност на общината;
2. насочва и координира дейността на специализираните изпълнителни органи.

Общински съвет Челопеч е възмутен от факта, че кмета на Община Челопеч си позволява да представя в медиите неверни факти и да обвинява неоснователно други лица за извършени от самия него ДЕЙСТВИЯ или БЕЗДЕЙСТВИЯ.
В Закона много точно и ясно са записани кой какви отговорности носи, кой какви права и задължения има.
Кметът на Общината е лицето, което трябва да изпълнява задълженията си по чл. 44 от ЗМСМА и би било жалко за самия него, ако не знае, или се прави, че не знае какво се случва в неговата администрация и с неговите консултанти.
А това, че ОбС му пречи и сме му виновни за всичко, го слушаме от г-н Кмета вече осма година, защото абсолютно същите думи говореше преди 4 години за ОбС от предишния мандат 2003-2007 г.

Уважаеми жители на Община Челопеч,
На основание адекватните действия на ОбС Челопеч през последните две години относно целевото използване на дарените финансови средства от Челопеч Майнинг, за 2009-2011 г. в размер на 1 290 000 лв. (един милион и двеста и деветдесет хиляди лева), ще имаме обновени 7 улици и две рехабилитирани от самото предприятие - улици „Миньорска” и „Рудничар”, които се използват по приета и одобрена от ОбС транспортна схема. Друг е въпросът, който трябва да си зададем, обаче. Какво се е случило с парите от даренията за периода 2007 г.- 760 000 лева; 2008 г. - 810 000 лева или на обща стойност за двете години 1 570 000 лв. (един милион петстотин и седемдесет хиляди лева) и какво е направено с тях, което всички можем да видим и пипнем? Къде всъщност отидоха тези средства?

Уважаеми жители на Община Челопеч,
Обръщаме Ви внимание на факта, че според Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) мандата на Общинския съвет приключва в момента, когато новоизбрания Общински съвет положи клетва, тоест минимум 1 седмица след провеждане на местните избори.Остро се противопоставяме на твърдението на г-н Кесяков, че членове на ОбС са започнали да водят предизборна кампания, тъй като за разлика от него ние спазваме законите и знаем, че предизборната кампания според закона започва 1 месец преди изборния ден.
Считаме, че до тогава има много по-важни неща, които трябва да се свършат и е твърде рано г-н кмета да заблуждава обществеността като говори лъжи пред медиите и се опитва да прехвъли отговорността за неуспехите си на други хора.

Уважаеми жители на Община Челопеч,
Към настоящето обръщение прилагаме копия на документи, удостоверяващи истинността на горе-изложените факти и сме на Ваше разположение, за да отговаряме на Вашите въпроси.
С Уважение, ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ЧЕЛОПЕЧ

СДРУЖЕНИЕ "ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР ЖИВОТ" ВЗЕ УЧАСТИЕ В ГОДИШНАТА СРЕЩА НА ФРГИ


На 12-ти юли в град София се състоя Осмата годишна среща на фондация „Работилница за граждански инициативи”. Тази година основният фокус бяха правата на човека толерантността и застъпническите кампании.
В първата сесия Мария Брестничка от Национална мрежа за децата ни разказа за структурата, действията и дейността на мрежата, която обединява организации от цялата страна, работещи в сферата на децата и семейството. Запозна ни също така и с успешните кампании, проведени от НМД от съществуването й насам и с плановете за бъдещо развитие. Марко Марков от неформаното младежко движение „ЛГБТ в действие” ни обясни каква е целта на ежегодния София Прайд: за да стане видимото невидимо, за да се вдъхне смелост на ЛГТБ хорат, които се страхуват и срамуват и като форма на социален протест.
Венелин Стойчев от „Институт за модерна политика” говори за проблемите в НПО сектора на ниво законодателство и прозрачност.
Втората сесия, посветена на застъпническите кампании, бе открита от Теодора Стоименова от фондация „За нашите деца”. Тя разказа за кампанията за насърчаване на приемната грижа „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство”, за маркетинг и рекламните методи, използвани за да се привлече вниманието на общността към това решение на институционализирането на деца в домове, да информира и набере потенциални приемни родители.
Константин Иванов от WWF говори за кампаниите на организацията на българска почва през годините. Той се спря по-подробно на ежегодните кампании, които WWF организира като Националния ден на природните паркове, Часът на земята, Гората не е дървесина (2009-2011) и други.
По време на работния обяд финансираните по програми „Живо наследство” и „Дъга” се запознаха и представиха продуктите си.
В Годишната среща на ФРГИ представител на Сдружение „За един по-добър живот” – Челопеч бе Петя Чолакова. Тя представи спечеления от Сдружението проект по програма „Живо наследство” – „Занаятчиите – пазители на българската самобитност, обичаи и традиции”, който ще бъде реализиран в рамките на 10 месеца в общините от Средногорието. Проектите по програма „Живо наследство” на ФРГИ се осъществяват с финансовата подкрепа на фондация Америка за България.

ДА ПОМОГНЕМ НА ЕДНА МАЙКА...


Сърцето ти спира за миг да тупти, когато прочетеш тези думи! Очите ти няма как да не се насълзят и да изгубиш почва под краката си, когато в теб оживее представата
за подобна мъка и подобен ЗОВ ЗА ПОМОЩ!
Всеки знае колко е важно за едно дете майка му да бди над него. Всеки чувства колко е несправедливо млад човек да търси шанс и да се бори да живее.
Всеки... или почти всеки!
Неделя. Златишки пазарен ден. Хиляди хора се бутат по сергиите, приказват, мърморят, мъкнат тежките чанти с продукти, купени на цени много над реалните. Но за тях няма значение - важното е, че са от “пазара”.
Сред тълпата се мярка и кмета на Златица, помъкнала огромни торби с покупки. Често срещано явление - всяка неделя можете да я забележите по сергиите. Спира хората, усмихва се, говори им за щяло и нещяло. Нормално. Идат избори - трябват избиратели.
Затова и Нона е слезнала при обикновените хора - мъкне чанти и приказва ли, приказва.
В същото време, на хвърлей от сергиите, в сградата на златишкото читалище тече Благотворителен концерт, посветен на една майка. Майка, която иска да отгледа детето си, да бъде със семейството си и да има шанс да живее.
Анна Андреева Питекова. На 35 години от град Златица. Ани, която познаваме всички - борбена, всеотдайна, понасяща мълчаливо съдбата си с едничката надежда да остане жива.
Нейни приятели решили да й помогнат с каквото могат и да съберат средства за нужната й бъбречна трансплантация. Сами, без чужда помощ - със свои изпълнения те се заели със задачата да предизвикат съпричастие у хората, а не да са бездействащи и нехайни.
Ани от 2006-та година е на хемодиализа. През януари 2009-та заминава за трансплантация в гр. Лахор - Пакистан, където след 15-дневен престой се връща без да бъде оперирана. Надеждите й остават напразни, но въпреки това намира сили в себе си да продължи и не пада духом.
През август месец тази година и предстои заминаване за гр. Самара - Русия, където ще й бъде направена трансплантация. Нови надежди и нова светлина за бъдеще.
Приятелите - те са с нея. Организираха невероятен концерт, на който да съберат необходимите средства за Ани. Песни, танци, стихове и положителна енергия, която да я вдъхнови и прогони отчаянието и сълзите от очите й.
Посещението на хора - малко! Защо? Защо в този труден момент ги нямаше хората да помогнат на своята съгражданка? Толкова ли са важни сергиите? Толкова ли са важни чушките, доматите и парцалите? Не е ли по-важен един човешки живот? Защо, Защо, Защо?
И местната управа я нямаше. Но този факт не изненада никой. Нонка не я вълнуват подобни човешки драми. Тя е заета да мъкне пазарските торби и да принуждава хората да гласуват за нея, защото тя е “кмет на всички ни” и ще работи за Златица.
Уважаема г-жо Кмет! Златица - това са хората! Всеки един гражданин е важен. Не ни измервайте на килограм избиратели, а помислете за съдбите ни.
Ани имаше нужда от общинска подкрепа. От това общината да застане зад каузата тя да живее пълноценно. Но, за съжаление това за кметицата е непонятно чувство и непонятна отговорност. Нямаше и нито един представител на големите богати предприятия, които трупат печалби от недрата на родните ни села и градове. Нямаше ни “Челопеч Майнинг”, нито “Аурубис”, нито който и да било от техните централи и администрации. Или поне ние не видяхме да са откъснали от ценното си време и да присъстват. И защо ли въщност да бъдат?!? Те са улисани да печелят, печелят и пак печелят, за сметка на нашата природа, на нашето здраве. А при остра нужда за помощ, въпреки, че на висок глас обявяват колко са ангажирани и отговорни за хората тук, никакви ги няма.
Скъпи Златичани! Средногорци! Време е да станем по-съпричастни към болката на нашите ближни. Време е да отворим сърцата си и да помогнем на страдащия, да нахраним гладния, да повдигнем падналия.
Ани Питекова има нужда от нашата скромна подкрепа.
Ако всички в Средногорието дадат по 2,00 лева - само по 2,00 лева, то необходимите средства за трансплантацията на Ани ще бъдат събрани. Направете го!
Нека бъдем нейни приятели. Нека подкрепим нея и семейството й. Нека не чакаме фирмите с милионите евро печалби да прояват загриженост. Можем и трябва сами да си помагаме. Можем да бъдем единни и да защитаваме себе си, съгражданите си и своя роден край. НАПРАВЕТЕ ГО! Помогнете на една майка да отгледа детето си!
Петя ЧОЛАКОВА

СРЕДСТВА МОЖЕТЕ ДА ДАРИТЕ В “ГОЛЕМИЯ МАГАЗИН” - ГРАД ЗЛАТИЦА - НА ДЕТСКИЯ ЩАНД И В КАФЕТО, КЪДЕТО ИМА ПОСТАВЕНИ КУТИИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ и по сметка:
УниКредит Булбанк
Сметка: 70001520045963;
IBAN: UNCR 70001520045963;
Валута: BGN, BIC kod: UNCRBGSF

НЕКА БЪДЕМ СЪПРИЧАСТНИ!

ПРЕДИЗБОРНИ ВЪЛНЕНИЯ


Идат. Идат. Идат избори. Вълнува се Средногорието. Шуми, бълбука. Вълнуват се избирателите страстно от предстоящите избори за кметове и общински съветници. Вълнуват се, както се е вълнувала учителката Рада Госпожина, нейните ученици и родителите им от предстоящия публичен изпит в края на учебната година. Защото изборите, които ще се състоят на 23-ти октомври, също са един публичен изпит за досегашните кметове и съветници, както и за новите кандидати.
За съжаление, аз не съм Вазовият герой Бойчо Огнянов, за да ги успокоявам и окуражавам преди началото на този важен исторически изпит... Аз съм само един страничен анализатор на предизборната ситуация и на кандидатите-мераклии за местната власт.
Наскоро срещнах колоритния златичанин, животновъд и председател на фондация “Лейди Даяна”, известния Гринго - Гочо Андула. От него разбрах, че кандидатите за кметове в община Златица не били 10-на както знаех аз, а цели 19... При това положение Чочо - ми подрече Гочо, и аз да взема да се кандидатирам, па да имат хората от Златица още по-голям избор...
Всъщност, замисляйки се над родилата се в главата му идея стигнах до извода, че не бих се учудил ако Гочо Андула вземе повече гласове от някой заявил се до този момент кандидат. Колко му е, като се сещам кои са. Защото той може да бъде кандидатурата на протестния вот.
Например, протестен вот срещу Нонка Каменова за втори кметски мандат... Все пак няма голяма разлика. По същия начин и тя спечели своя мандат - като протестен вот срещу Атанас Петров.
В реда на моите мисли, взех да изреждам наум кандидатите и техните CV-та.

Кандидат № 1: Нонка Кирилова Каменова, която за 4 години кметуване доказа, че община Златица може да оцелее и просъществува без кмет, без заместник кмет, без секретар на община, без юрист и т.н. Ей, корави хора сме ние, златичани, да знаете! Издържаме и на цунами, и на бедствия, и на аварии, и на Нонка Каменова като кмет на града издържахме.
По-голяма антикандидатура от тази на Нонка Каменова едва ли може да съществува, но тя пък си е въобразила, че ще бъде преизбирана поне още 4 пъти по 4 години от златичани, карлиевчани, петричани и избирателите от Църквище. Вероятно нейното необятно въображение, добило смелост от честите срещи с врачки, гледачки и нумероложки я кара да мисли по този начин. Особено след срещите й с маг Елена от Карловско, която срещу солиден хонорар и е направила кметска магия за несменяемост... Кой знае? Но тази врачка е пропуснала да каже на Нонка Каменова, че преди да се регистрира на 23-ти октомври, ще трябва да посети Прокуратурата и да отговаря пред закона по няколко обвинения и нарушения на няколко члена от Наказателния кодекс - за извършени от нея престъпления, сред които злоупотреба с общински пари в големи размери за лични цели...

Кандидат № 2: Известният в Златица и Средногорието с цветущия си прякор Петър Цонков Белишки. Според неговите изявления до този момент най-малко 50 човека го молили (сигурно на колене) да се кандидатира за кмет!?! Кандидатурата му вероятно ще бъде издигната от Партия “Нова зора”, чиито председател в Златица е лично той, подкрепен вероятно и от БСП, тъй като двете партии са коалиционни партньори. Белишки има голям актив и опит в предизборните битки. На миналите парламентарни избори през 2007-ма той облепи общината ни с известните плакати на ПП “Нова зора” - “Гласуваш за Бойко - получаваш Костов” и онзи с брадвата в ръцете на Бойко Борисов - за пенсионерите... Помним ги всички. Белишки даже ходи на предизборното събрание на ГЕРБ за Средногорието в Пирдоп, където зададе провокативни въпроси относно финансовото бласъстояние на водача на листата за София област г-н Емил Димитров...
При тези факти Петър Белишки е най-вероятната кандидатура на “Нова зора” и БСП и може би поради това същия има самочувствието, че ще стигне до балотаж и ще бъде избран. Вероятно и поради тази сметка местното ръководство на червената партия е водело разговори с него. Както се казва, да им е честит избираем кандидат за кмет като Белишки! Алал...

Кандидат № 3: До болка познатият на златишките избиратели инж. полковник Тодор Чомпалов. Човек сериозен, човек с доказан опит като бивш кмет. Човек известен на по-възрастните избиратели и с това, че стреля с пистолета си във въздуха, преследвайки рекетьори... По сред бял ден от прозореца на кметския си кабинет...
Известно е също, че като кмет обичаше много ромския електорат, наричаше чистачките “ромки-индианки” и ги псуваше на воля... Но г-н Чомпалов има добро сърце и не псува със злоба, а просто... по навик. И обидите му са едни такива, мили, мили... И речникът му един такъв цветущ...
Поради обстоятелството, че нито една низова организация на БСП в община Златица не е пожелала да му издигне кандидатурата за кмет (за пети пореден път), г-н Чомпалов се ядосал на майката-хранилница БСП, която цял живот му е давала хляба в ръцете и е заявил, че този път ще се кандидатира от Съюза на запасните офицери и сержанти, подкрепен от ПП “Евророма”.
Пожелавам на инж. полковник Чомпалов успех в предстоящите избори. Още повече, че ми е съсед и приятел от детинство. Заедно сме ходили дори с магаретата за дърва в Стара планина през летните ваканции...

Кандидат № 4: Със сериозни шансове е също добре известния на избирателите в община Златица д-р Веселин Тинчев - съпруг на г-жа Дочка Тинчева, която на предишните местни избори беше кандидат на СДС с резултат 49 гласа.
Тази година кандидат на СДС ще бъде д-р Тинчев. Така де, кандидатурата да остане в семейството, защото в СДС има ред и дисциплина. В тази партия не се разрешава все едни и същи членове на едно семейство да се кандидатират. Щом като на предишните избори е била жената, то на тези трябва да е мъжа в семейството. И на него пожелавам успех, естествено, тъй като синята идея за демокрация не ми е безразлична, както всички знаят и помнят...

Кандидат №5: Вероятно това ще бъде г-н Георги Острев, но той се чуди на коя партия да пристане, сиреч да приеме офертата. Защото досега се е кандидатирал за кмет от БЗНС, а сега има оферта дори от Партия “Атака”. Лидерът на “Атака” в Златица Иван Стайков явно е решил този път да не се кандидатира, за да не води класацията с 47 гласували за него... Според твърденията на журналистката Михнева в предаването “Неудобните” Георги Острев е близък с президента Георги Първанов! Той дори го наградил лично като журналист. Ако това е вярно, питам се защо ли златишкото БСП преговаря с Белишки, а не с Острев, и не вземе да го подкрепи. Все пак е човек на Президента.
Как досега не съм се сетил да напиша писмо с такова предложение до г-н Първанов и Висшия съвет на БСП?! И без това става ясно, че БСП в Златица нямат подходяща кандидатура за кмет, а много пъти досега са използвали формулата “независим”, подкрепен от БСП.

Кандидат №6: Моля да бъда извинен от ПП “ГЕРБ”, че в досегашната класация слагам техния кандидат на 6-то място, но това не го правя умишлено... Просто така се случи, защото ГЕРБ в Златица си смени лидера Додеков само няколко месеца преди изборите... Лидер на една партия не се сменя точно преди избори - това е азбучна истина в политиката и в изборна кампания, но пък ГЕРБ си знаят - те са си учени.
Каквото и да се говори за Николай Додеков, не може да се отрече, че той е един от малкото общински съветници в ОбС-Златица, на които им е ясно какво е бюджет, как се прави и как се изпълнява. Освен това Додеков, без да бие силно барабана, направи доста неща като общински съветник в полза на община Златица. Не само за село Петрич и пътя от Златица до Църквище, но и за направа на водопровода и водопойните корита в местността “Бакаджик” помогна на инициативния комитет. Малко, но от сърце.
Сега се говори, че след направения преврат в структурата на ГЕРБ-Златица за кандидат кмет ще бъде издигнат бизнесмена Димитър Харалампиев. Не го познавам добре и затова не мога да му давам цялостна оценка. Знам само, че той изпълни през миналата година ремонта на училищния салон, но в последствие директорката Нели Стефанова обяви, че ремонта е извършен некачествено и салона е негоден за употреба... Всъщност, оценка на Димитър Харалампиев, който е бил в листите на няколко партии на местни избори, ще направят избирателите, които ще гласуват.

Кандидат №7: Дамян Кънчев, родом от Златица, който е решил да бъде издигнат от Инициативен комитет и събира подписи... Кандидатура на независим кандидат означава кмет без общински съветници... Този филм вече го гледахме - траги-комизъм през последните 4 години. Предполагам, че г-н Кънчев, който заяви и афишира своята кандидатура още преди 4 месеца, се е запознал със Закона за изборите за местна власт и много добре знае, че дори и да бъде избран за кмет като независим, ще бъде кмет без общински съвет...
Дамян Кънчев, макар и роден тук не познавам добре. Отдавна е излязъл от Златица и се е развивал по Софийско. Не съм убеден обаче, че добре познава местните проблеми, затова и не се ангажирам да прогнозирам добри резултати за него. Все пак, както казва атрактивния кмет на Карлиево Иванов, “за да управляваш един процес, то трябва добре да го познаваш”. Как би управлявал Златица Дамян Кънчев, като не познава процесите тук???

Кандидат № 8: Най-изненадващата кандидатура - вероятната кандидатура на г-жа Костадинка Медарова - Председател на местната кооперация “Златица 91”, но засега не се знае от коя партия точно. Много е вероятно тя да бъде кандидатура на ДПС, след като нейни роднини отдавна са представители на тази партия? Може и БСП да я припознае и да се присъедини към ДПС. На местно ниво са възможни и разрешени всякакви предизборни коалиции. Предполагам, че г-жа Медарова може да бъде издигната от коалиция БСП-ДПС, тъй като тя има добри връзки и в двете партии на високо ниво, както и в ръководството на ЦКС. Но, лично аз, не мога да си представя подобна схема - кандидат за кмет и водач на листа Костадинка Медарова, след нея Георги Евтимов, Георги Златанов, Тома Найденов и т.н. Ще видим...

Кандидат №9: Тук вече се чудя кой подред да представя. Но не мога с точност да назова никой. Да не ми се разсърдят обаче другите кандидати, че не съм ги споменал и не съм им направил безплатна предизборна агитация чрез страниците на обичаното от всички избиратели в община Златица и най-четено списание “Средногорски БАГРИ”, ще продължа класацията в следващия брой...

Много от златишките избиратели ме срещат и питат - Кажете, г-н Шиеков, за кой кандидат кмет и съветници да гласуваме?
Защото ти казваш истината в очите, даказал си, че защитаваш интересите на всички жители и на теб ти имаме доверие.
Скъпи приятели, избиратели и читатели. Все още има много неизвестни покрай изборите. Има време за размисъл, време за оглеждане, време, през което ще излезнат на яве още кандидати. Някои може да се сменят, други да се появят. Нека имаме търпение и изчакаме. Месец септември е месецът, в който всичко ще бъде ясно.
Всички ние, обединени от идеята за добро бъдеще на Златица и нейното спасение и опазване, ще изберем най-подходящите - отговорни, работещи, можещи и справедливи.
Има такива хора в Златица!
Това ще бъдат достойни и уважавани люде, които с действията си са доказали, че милеят за града ни, за живота ни, за интересите на всички ни.
Има хора-златичани, които са доказали, че обществените интереси стоят над личните им такива.
Не е за вярване, може би, но има такива хора в община Златица и те са сред нас, до нас. Трябва тях да издигнем и изберем, за да я има нашата Златица.
Предполагам, че след този мой анализ много от кандидатите също се са развълнувани като Рада Госпожина от “Под игото”... Но те трябва да знаят, че този път ние, избирателите, ще бъдем много строги, стриктни и внимателни в избора си, ще издържим успешно обществения изпит, наречен “местни избори” и община Златица ще стане добро място за живот. Нашият роден край ще просъществува.
Защото Златица е светиня!
Стоян ШИЕКОВ

ОБРАТНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА


НОВА ПЪРВА КОПКА. Тук, в Средногорието не можем да се оплачем от липса на събития, от “първи копки” и рязане на ленти. И то не от кой да е, а от самият премиер Борисов.
На 21-ви юни на територията на медодобивния завод “Аурубис” се състоя поредната първа копка за изграждането на нови мощности - част от инвестиционната му програма, която предвижда в следващите три години компанията да инвестира около 44.2 млн. евро в повишаване на производителността и подобряване екологичните показатели в завода. Щели да бъдат изградени, по твърдение от фирмата, допълнителни модернизирани системи за опазване на околната среда и ще бъде инсталирано оборудване за оптимизиране работата и надеждността на съществуващите производствени мощности и подобряване на работните процеси.
Не е ясно, обаче, тези 44.2 млн. евро как ще бъдат разпределени - повече за увеличаване на производството, или повече за подобряване екологичните показатели на завода, които,
за наше и тяхно съжаление, никак не са “ябълково зелени”.
Показателите в момента са: наднормено изпускане на серен диоксид във въздуха, наднормено замърсяване на водите с кадмий, арсен, олово, мед и други тежки метали, изцяло компрометирана околна среда и какво ли още не!
До колкото си спомняме, пред 2010 г. на фирмата бе издадено незаконно комплексно разрешително за изграждане на изграденото още през 2008 г. депо за опасни отпадъци, както и за изграждане на “Ново пиро-металургично производство”.
Свързвайки днешните събития с предходните, няма как да не изразим сериозни съмнения, че “Аурубис България” АД е решила да вложи повечето средства в подобряване на компрометираната околна среда. По-вероятно е да ги вложи в “ново пиро-металургично производство”, за да повишава производствените мощности, от което най-вероятно следва и увеличаване на изпусканите в околната среда отровни вещества. А къде са декларираните преди това 80 млн. евро за опазване на околната среда и дали планираните сега пари няма да се изпарят при тях?
И никъде нито дума за Постановление № 50 на Министерски съвет, в което ясно се казва: Регионът Златица-Пирдоп” е обявен за гореща екологична точка, където приоритетно трябва да се предприемат само и единствено действия в посока подобряване на околната среда. А не за нови мощности.

По време на грандиозното събитие “Първа копка”, направена лично от Бойко Борисов, от фирмата бяха спретнали пре-богата софра с отбрани ястия за поканените височайши гости, сред които посланика на Германия Негово превъзходителство Матиас Хьопфнер, Министъра на финансите Симеон Дянков, областния управител на Софийска област Красимир Живков и много други... На събитието присъстваха и “официални” представители на село Челопеч в лицето на Александър Александров - “независим” еколог, живеещ в общежитието на “Челопеч Майнинг” ЕАД и Иванка Събева - касиер на ПК “Освобождение” - Челопеч, но не бяха поканени членове на Инициативен граждански комитет за защита живота, здравето, правата и интересите на жителите от община Златица, търсещ отдавна диалог със стратегическия инвеститор.
Въпреки явното незачитане на гражданите и гражданските организации от Община Златица, ИГК изпрати своя длегация, която лично да връчи на премиера Бойко Борисов и на посланика Матиас Хьопфнер ПЕТИЦИЯ, изразяваща страховете на жителите от Златица, техните искания и настоявания за корпоративна отговорност от фирмата, замърсяваща природата и застрашаваща здравето на хората в Златица и Средногорието.
Делегацията бе в състав: Дончо Иванов - председател на Коалиция за устойчиво развитие, инж. Емилия Петрова - председател на сдружение “Евромодел”, Христо Халачев - екс посланик, председател на експертен съвет на сдружение “Хармония”.
Петицията с исканията на гражданското общество от Златица беше връчена и на Питър Вилбранд - член на изпълнителния съвет на Аурубис, отговарящ от централата на Хамбург за “Аурубис България” и пряко отговарящ за политиката на фирмата по опазване на околната среда, както и на премиерът Борисов.

От другата страна на предприятието...
Тежък, печален ден за едно обикновено семейство. Завинаги си отиде от този свят Николай Стоянов Кържилов от град Пирдоп - нелепо и за миг. На 19-ти юни “Аурубис” се раздели със свой коректен, всеотдаен и отговорен служител. Николай почина по време на изпълнение на служебните си задължения.
Трагедия, която ще остане в съзнанието на приятелите му, на колегите и опечаленото завинаги семейство.
По неофициални данни това не е първият случай млад човек да си отиде по този начин.
Причините - неизвестни. От предприятието твърдят, че е имал слабо сърце, семейството знае, че Николай е бил в цветущо здраве и никога не се е оплаквал от болки в сърцето.
Къде е истината? Къде е смисълът на един човешки живот?
Стоян ШИЕКОВ

СТАНДАРТ или КАМБАНА


Повод да направим настоящият парелел, или сравнителен анализ, е разярилата се вестникарска война по наболели теми от нашето китно Средногорие.
Едва ли има някой, който не е прочел, научил, проучил за публикациите, излезли в националния ежедневник “Стандарт”, посветени на село Челопеч, със заглавие: Златното проклятие над Челопеч.
В отговор на тези публикации, в брой 29 на различният софийски регионален вестник “Камбана” излезе материал със заглавие: “Спекулативни опити за дискредитиране на “Челопеч Майнинг” ЕАД”. Решихме да публикуваме паралелно публикациите от двата вестника, а всеки сам да направи извод “Кой крив, кой прав?”.

В-к “Стандарт”: “Челопеч Майнинг” притежава 35-годишна концесия за добив на злато в Средногорието. Преди месец компанията, която е собственост на канадската фирма “Дънди Прешъс Металс”, обяви, че разширява добива на руда до 2 млн. тона годишно. Екологичните организации скочиха, че компанията няма право да увеличи добива. Причината е, че през 2010 г. Върховният административен съд отмени Доклада за въздействие върху околната среда и комплексното разрешително на фирмата, което предвиждаше да се копаят по 3 млн. тона руда за година, както и да се въведе цианидна технология за излужване на жълтия метал.
През последните месеци жителите на селото се оплакват, че са зачестили експлозиите и обгазяванията от мината. През февруари 2011 г. правителството даде на “Болкан Минерал енд Майнинг” (БММ), също дъщерна компания на “Дънди”, 30-годишна концесия за златното находище Хан Крум край Крумовград. Жителите на родопското градче се вдигнаха на бунт, а общината обжалва концесията в съда. В момента вървят обществените обсъждания на Доклада за въздействие върху околната среда.

В-к “Камбана”: До средствата за масова информация чрез БТА, До Комисия по култура, гражданско общество и медиите в Народното събрание...
Обръщаме се към българските компетентни държавни органи, медии и широка общественост във връзка с поредица тенденциозни и неверни публикации във в. “Стандарт”, в. “Атака”, в. “Десант”, както и няколко интернет медии, уронващи името на международната компания Дънди Прешъс Металс Инк. и нейните дъщерни дружества в България “Челопеч Майнинг” ЕАД и “Болкан Минерал енд Майнинг” ЕАД. Позволяваме си да потърсим гласност по този повод, тъй като спекулативното отношение към нашата компания в случая засяга не само доброто име на един отговорен чуждестранен инвеститор, но и доброто име на над 1000 работници и служители на компанията. Не можем да подминем факта, че за пореден път в българските медии се прави опит за дискредитиране на инвеститор и неговите проекти, чрез откровени лъжи и манипулации.

В-к “Стандарт”: Къщите ни падат заради бомбите от мината, жалват се местните. Не, строителството е калпаво, твърдят от компанията.
“Сивият пушек мирише на тоалетна, жълтият ухае на сяра, а черният смърди на горени масла”, мръщи се леля Мария. По неволя пенсионерката от Челопеч е наясно с мръсните тайни на златния рудник, тъй като живее на 20 м. от вентилационна шахта “Изток”. Редовните обгазявания и цветните пушеци са развлечение в сравнение с подземните бомбандировки, с които семейството става и ляга всеки ден...
Военното положение на Узунови продължава вече 5 г. Къщата им е разцепена. Първо се появили дребни пукнатини, а подовете хлътнали. После паднали таванът и стената в едната стая. Сгромолясал се и навесът на плевнята в двора.
Дяланите камъни в оградата танцуват от взривовете, а плевнята всеки момент ще се разпадне... Домът на пенсионерката е осеян с процепи, през които в стаите сутрин влизат гущери.
Околните къщи също са напукани. Съседката Недялка Златанова от четири години живее без стена.

В-к “Камбана”: Дънди Прешъс Металс Инк. присъства в България от 2003 г. Компанията е инвестирала над 300 млн. долара в страната. Цялата печалба на компанията до този момент е реинвестирана в икономиката на България. В Челопеч и съседните общини са инвестирани милиони левове по проекти за инфраструктура, здравеопазване и култура.
Компанията работи при стриктно спазване на българското и европейското законодателство. Част от нашите проекти са съфинансирани от авторитетни финансови институции, които налагат най-строгите стандарти за опазване на околната среда и постигане на устойчиво развитие. Винаги сме били изцяло прозрачни в своята дейност.

В-к “Стандарт”: Още в началото на кошмара Мария Узунова тръгнала да си търси правата - жалва се последователно на “Челопеч Майнинг”, на общинския съвет и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). След като никой не връща отговор, пенсионерката решава да вдигне на бунт семействата от северозападната махала, чиито домове се рушат от подземните бомби. “Събрах 113 подписа и на рударите им казали - който се подпише ще го уволнят. Хората взеха да идват да се отпишат”, разказва тя.
Почти всеки челопечанин има роднини в мината и хората избягват да говорят публично за нередностите.
Собствениците на трийсетина къщи все пак надвили уплахата си и се опълчили срещу тормоза. По заръка на общината инж. Кръстьо Малечков дава конструктивно становище, че експлозиите в мината несъмнено причиняват рушенето на къщите, а измерените шум, прах и обгазявания са далеч над нормите.
Канадската компания също поръчва експертиза...

В-к “Камбана”: Относно публикациите със заглавия като “Златотърсачи бутат къщи. Тровят реката и ни разболяват, жалват се в Челопеч”..., бихме искали да припомним, че “Челопеч Майнинг” извърши първата рекултивация от 50 години насам, включително и на терени от Държавен горски фонд. За тези проекти компанията е носител на една от най-авторитетните международни екологични награди “Зелена ябълка”. Действително в компанията са постъпили жалби за напуквания по някои от къщите в с. Челопеч, във връзка с което Дружеството направи многократни технически анализи и експертизи. Последното измерване на взриво-сеизмичното въздействие беше направено през месец май т.г. от независима гръцка фирма. Резултатите показаха в пъти по-ниски стойности от тези, които според най-строгите немски стандарти се отнасят към чувствителността на обекти като ценни архитектурни паметници и атомни електроцентрали.

В-к “Стандарт”: Мария и Сийка твърдят, че експертите са сложили бомбите далеч от мястото, откъдето гърмят всекидневно, и при експеримента нищо не се е чуло... Наетите от “Дънди” вещи лица доказват, че къщите се рушат заради калпави строежи и компанията не носи вина.
“И кметът изобщо никакво внимание не ми обърна, тая година не може, другата не може, ми аз 5 г. се занимавам с това нещо, всичко пада”, плаче Мария...
Той (бел.ред кметът) обясни, че до преди две години се е занимавал с проблема, но експертизата на “Дънди” категорично е доказала, че домовете се рушат от подпочвените води и слягането на основата под къщите. “Това чисто законово ги оневинява и по никакъв начин “Челопеч Майнинг” не могат да бъдат подведени под отговорност”, подчерта Алекси Кесяков. Лично той бил на мнение, че експлозиите ускоряват рушенето. Кметът се опитал да договори социална програма, чрез която канадската компания да ремонтира трийсетина къщи - “без да засягаме това, кой е виновен за тези пукнатини”. “Трябваше ми подкрепата на засегнатите хора, на общинския съвет, на неправителствените организации, за да мога да реша проблема. Е, от никъде не получих подкрепа”, каза той. Кесяков е имал два неофициална разговора с ръководството на мината и “Дънди” почти са се съгласили да платят ремонта на сградите. “Само че в този момент проблемът излезе извън контрол - тръгна се в друга насока, да се плюе рудникът. Да се опитва да се докаже как, видиш ли, това е голям проблем, къщите се срутват върху главите на хората и други такива литературни излияния”, обяснява кметът на Челопеч. По думите му публичните протести на хората дали шанс на шефовете на мината да кажат “Съжаляваме, но договорката отпада”.

В-к “Камбана”: Ние сме убедени и ще работим за това модерният и щадящ околната среда рудодобив, да се развива успоредно и хармонично с други традиционни за района (Крумовград) дейности тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство, животновъдство. Поели сме пълни гаранции, че дейността ни тук няма да попречи на традиционния поминък, а напротив с фонда за подпомагане на бизнеса ще дадем допълнителни възможности на земеделските стопани. Имаме готовност и желание да партнираме и подпомагаме осъществяването на проекти в сферата на туризма, екологията, археологията.

В-к “Стандарт”: Арсенова река трови Поибрене. От няколко години в Поибрене децата станаха болнави, разказва доскорошната фелдшерка на селото Дафинка Карагьозова. Тя лекува хората в панагюрското село от 1955 г. Бебетата на 20 дни постъпват в детското отделение на болницата с тежка бронхопневномия, от която не могат да се излекуват напълно. Впоследствие заболяват от асматичен бронхит, който не се поддава на лечение. Сред хлапетата зачестили анемиите, както и проблемите с пикочния мехур и бъбреците... Появили се и нови за селото болести - хронични бъбречни възпаления. Никога не бяхме имали заболяване на щитовидната жлеза, а сега в Поибрене десетина души страдат от него, разказва Карагьозова.
През лятото на 2005 г. по време на голямото наводнение, две трети от децата изкарват хепатит. Взимат проби от реката и се оказва, че водата съдържа чудовищни количества арсен, кадмий, олово и почти всички тежки метали...
През 2009 г., заради неразрешено заустване на води от хвостохранилището в реката на компанията е наложена месечна глоба от 102 лева.

В-к “Камбана”: Ще продължим да работим само и единствено според буквата и духа на закона. Ще продължим да развиваме своите проекти, ръководени от най-добрите практики и с грижа за околната среда.

В-к “Стандарт”: Замервания на водата в Копривщица (която се намира преди мините замърсители) и на стената на язовир “Тополка” установяват, че съдържанието на арсен се повишава сто пъти. Съдържанието на отровното вещество в картофите на поибренци пък е 11 пъти над нормата. ХЕИ-Пазарджик забранява употребата на питейната вода и на продажбата на прясно мляко, а “Дънди” докарва камиони с минерална вода. Дафинка смята, че децата се увреждат още в майчините утроби. Нейният съпруг Стоян пък сравнява Тополница със златната река от приказката - сутрин е бяла, по обяд става жълтеникава, а вечер потъмнява и почва да мирише на фекалии. За местните е обичайна гледка рибата да плува с корема нагоре.

В-к “Камбана”: Апелираме към всички заинтересовани страни да бъдат обективни в своите преценки и да не се подават на манипулативни твърдения, които не са в полза на обективната истина и не работят в полза на местната общност...

Бел. ред: Публикациите са с известни съкращения, като пълните текстове можете да прочетете в цитираните броеве на в-к “Стандарт” и в-к “Камбана”, както и на интернет-страниците на изданията. Постарали сме се да представим двете гледни точки, за да могат нашите читатели сами да направят своите изводи и да изберат кой казва истината.

ЛЮБОВТА КЪМ РОДНИЯ КРАЙ



На 15.07.2011 г. от 17.00 часа в салона на читалището в с. Челопеч се проведе Авторски рецитал на тема „Мой роден край”, организиран от Инициативен граждански комитет за защита правата на гражданите от село Челопеч и с подкрепата на Сдружение “Хармония” и Коалиция за устойчиво развитие”. Водеща на мероприятието бе Галина Иванова – зам. председател на Инициативния комитет, която откри събитието с думите:
Противно на някои представи лятото е най-поетичният сезон, що се отнася до изявите, в които участват български поети. Тази инициатива е част от една дългогодишна традиция, която поддържа будно нашето чувство за красота, човешката нужда от духовност и възвишеност.
През лятото много наши градове са домакини на многообразни поетични събития. Наближават традиционните национални поетични празници „Димчо Дебелянов” в Копривщица; предстоят културните тържества „Аполония” в Созопол, поетични срещи се подготвят във Варна, Пазарджик, Ардино, Пловдив, Белоградчик и редица други селища...
В тази връзка бих искала да изкажа нашата благодарност на Коалицията за устойчиво развитие, представлявана от г-н Дончо Иванов за активното съдействие и подкрепа, както и на г-жа Теодора Иванова - представител на Гражданско сдружение “Хармония” за финансовата обезпеченост на събитието и на Академията за Европейска Култура „Орфеева Лира” чрез г-н Иван Есенски, че успяха все пак да се отзоват на поканата ни и да ни включат в натоварената си програма.
Надявам се това първо по рода си литературно четене, организирано в нашето красиво подбалканско село Челопеч, да се превърне в традиция, в която активно да се включат всички жители, гости и най-вече младото поколение на което предстои нелеката задача да съхранят нашия български народ, който е застрашен от изчезване предвид демографската криза, двадесет години безкраен преход и много други фактори. Защото, въпреки трудностите и оскъдицата, българинът обича и тачи истинската изящна словесност”.
Свои стихове на публиката поднесоха едни от най-изтъкнатите съвременни български поети – Димитър Милов и Иван Есенски. Творбите им в авторско изпълнение, посветени на любовта и родината, грабнаха всички присъстващи със своята прочувственост, искреност и несъмнена любов към Родина и роден край.
В края на събитието Галина Иванова обяви Литературен конкурс за поезия и проза за жителите на Челопеч, на тема: „МОЯТ РОДЕН КРАЙ”. Наградите за участници и спечелили:

Категория: Над 18 години
І-ва награда за стихотворение – 100 лв.
І-ва награда за разказ – 100 лв.
І-ва награда за есе – 100 лв.

Категория под 18 години (ученици):
За стихотворение – две награди по 40 лв.
За разказ – две награди по 40 лв.
За есе – две награди по 40 лв.

Творбите в два екземпляра ще бъдат приемани в срок до 30 септември 2011 г. от г-жа Галина Иванова в административната сграда на община Челопеч или в офиса на ИГК с. Челопеч, бул. „Съединение” № 11.

Инфо: ИГК-Челопеч

СПОРТ


БОРБАТА В КОПРИВЩИЦА СЕ ВЪЗРАЖДА
Този спорт има отдавнашни традиции във възрожденския град и преди години беше основното физическо занимание на младежите. А те, борците, надминаваха дори толкова популярните тогава и тук футболисти и волейболисти. Много са призьорите на борбата от Копривщица в републикански и международни състезания. Тук е израсъл националният заслужил треньор и заслужил майстор на спорта Бобе Доросиев.
А колегата му Филип Кривиралчев, носител на същите звания и „Герой на социалистическия труд“ - е старши треньор на националния отбор по класическа борба на България в най-славния му период през 70-те години. Тогава борците ни станаха и световен отборен първенец на световното първенство в София през 1971 г. Днешният кмет на Копривщица Любомир Цеков е борец с медали от световни и европейски първанства и свой знак в алеята на славата на „Левски-Спартак“.
Спортната зала в сградата на общината в града пак е пълна с дечурлига. Под вещото ръководство на бай Филип децата тренират с много ентусиазъм и през лятото. Макар и останали, поради ваканцията, неколцина, професионалистът мъдро и с усмивка насърчава възпитаниците. Които, въпреки годините му и задължителното „господине“, го възприемат като близък приятел и старателно изпълняват наставленията му.
Е, материалната база е повече от скромна. Залата е постлана с гимнастически дюшеци, липсва истински тепих, всеки е със собствен екип. А след тренировката само се преобличат, душове няма. Въпреки това копривщенски момчета, учещи в спортни училища, всяка година участват с успех от името на родния си град на традиционния турнир „Георги Райков“, който се провежда в средата на август в града.
Там те се борят и с немалко успехи срещу връстниците си от другите спортни училища от цялата страна.
Ентусиастите от управителния съвет на клуба са благодарни на кмета и общината за подкрепата. Надяват се и на още спонсори за прилично обзавеждане на залата, екипи и възможности за пълноценна подготовка и участие в повече турнири.
Над 30 деца участват редовно в заниманията, каляват с усърдие дух и тяло и наистина заслужават повече внимание, насърчение и материална подкрепа.
Дойчо ИВАНОВ

V-ти мемориален турнир
по класическа борба за момчета “Стоян Николов” - Златица


Златица - градът на невероятния спортист Стоян Николов - буден дух, скромност и себеотдаване. За поредна година в негова чест на тепиха премериха сили местни и национални състезатели, избрали борбата за свое верую и начин за реализация.
Спортното мероприятие се състоя на 25-ти юни 2011 г. в залата на АТПГ-Златица. След трудните и изпълнени с хватки двубои бяха излъчени и победители. Сред завоювалите първи места имаше и златишки представители.
Класиране “Деца”: категория 30 кг. - второ място за Стойчо Николов от Златица; кат. 38 кг. - второ място за Иван Стоилов - Златица; кат. 42 кг. - трето място за Захари Зашев; кат. 59 кг. - първо място за Стас Серафимов, трето място за Тома Томов;
кат. 66 кг. - трето място за Денис Карачобан.
В класирането “Момчета” отново множество завоювани победи от състезателите на Спортен клуб “Стоян Николов” - Златица. Второ място в кат. 53 г. за Мартин Борисов и първо място за Николай Иванов в кат. 73 кг.
При кадетите отново добро представяне на златишките момчета - кат. 58 кг. първо място за Станислав Луков.
Приз за най-добър отбор на турнира заслужено получи СК “Стоян Николов”; за най-добър треньор - Иван Нешков, за най-резултатен състезател - Станимир Чернев.
Сред официалните гости на турнира бяха Здравка Николова и Нено Николов - близки роднини на великия златичанин Стоян Николов, както и световния шампион по борба Стоян Балов, Петър Балов - европейски шампион, представители на спонсорите от фирма “Водолей” ООД, “Елаците Мед” АД, Стоян Милев и други.
От тази година турнира “Стоян Николов” е включен в официалния спортен календар на Федерацията по борба.

ТРЕВОЖНО


СПИПАХА БОМБАДЖИИ С НАД 5 КИЛОГРАМА ЕКСПЛОЗИВИ
Над пет килограма експлозиви конфискуваха антимафиоти от ГДБОП. Акцията е била проведена след няколкомесечно разследване по сигнал, че се готви взривяване на самоделна бомба.След кратко преследване контратерористите са арестували двама мъже, в чийто автомобил са открити 17 пресовки експлозив. Всяка от тях е около 300 грама и е достатъчна да направи поражения, подобни на тези пред партийните централи на ДСБ и РЗС в София.
Освен взривните вещества в колата са открити и капсул-детонатори, както и огнепроводен шнур. Най-вероятно експлозивът е изнесен от рудник Челопеч, където е арестуван съучастник на двамата бомбаджии. Разследването сочи, че те са предлагали на лица от криминалния контингент взривни вещества. Засега не е ясно дали арестуваните имат нещо общо с двата взрива в София от вторник.
Инфо: ТВ 7, 21.07.2011 г.

Тревожна е новината, че има голяма вероятност от рудника в Челопеч, чиито собственици твърдят, че е абсолютно безопасен и строго охраняван, най-спокойно да се изнасят взривни вещества?!
Още по тревожно е, че има вероятност тези взривни вещества да са използвани за взривяване на политически централи, чиито партийни лидери се възмущават и обвиняват в терористични действия.
И няма как да не се притесним в Средногорието от подобни вероятности! Имаме ли право да вярваме на ръководството на рудника, че при тях всичко е наред и “по буквата на Закона”, след като има вероятност техен взрив да е използван в бомбените акции пред две демократични парламентарно представени партии в 21-ви век?!?
И накрая, още един много тревожен и стряскащ въпрос:
Каква е вероятността подобни бомбени преживявания да се случат на хора, дръзнали да задат “неудобни” въпроси към предприятието?!? Е ли е възможно изобщо да има СВОБОДА НА СЛОВОТО и жителите тук да упражняват правото си да се борят за здравето си, за къщите си, за чиста и неопетнена природа, или...?


ОТВОРЕНО ПИСМО

До Кмета на община Златица - Нонка Каменова
До Председателя на ОбС-Златица - Сашка Кърпарова

ПИТАНЕ ОТ ИНИЦИАТИВЕН ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТ
за защита живота, здравето, правата и интересите на жителите от община Златица

ОТНОСНО:
Даване информация от кмета на Община Златица Нонка Каменова за стартиралите геоложки проучвания във вододайната зона на град Златица (под хижа Свищи плаз)

Г-жо Кмет, Г-жо Председател,
Силно притеснени, че и към настоящият момент в санитарно-охранителната вододайна зона на град Златица са вкарани тежки машини, които подготвят терена за извършване сондажни работи за геоложки проучвания НАСТОЯВАМЕ пред Вас и пред Общински съвет Златица в насрочената от Вас сесия на ОбС-Златица за 27.07.2011 г. от 16.00 ч. да бъде разгледан този тревожен въпрос и Нонка Каменова да даде подробна и изчерпателна информация.
НАСТОЯВАМЕ Нонка Каменова да предостави на ОбС-Златица и гражданите на община Златица наличната документация за извършваната проучвателна дейност във вододайната ни зона. При отказ от Ваша страна да включите нашето питане за разглеждане и запознаване на гражданите, Ви информираме, че сме готови да предприемем незабавни действия за неотложна гражданска намеса, тъй като се касае за водата, която пием всички.
Следват подписи на
множество граждани от община Златица
Поради редакционното приключване на броя преди провеждането на редовна сесия на ОбС-Златица, информация относно проведената дискусия, ще бъде дадена в следващият брой.
Към настоящият момент се знае единствено, че при първите въпроси на жителите към кмета Нонка Каменова, същата отрича да знае какво се случва под хижата и отказва да даде информация, тъй като не била уведомена навреме, че подобен въпрос е поставен за разглеждане на сесията.
Ако кметът на Община Златица не знае какво става на територията на нашия град, то в такъв случай няма как изобщо да разрешава местните проблеми и защитава интересите на гражданите. Подобни твърдения са най-малкото непонятни, да не кажем - некомпетентни.
Стоян Шиеков - Председател ИГК

Инициативи и Позиция


ГРАЖДАНСКИЯТ СЕКТОР С КАПАЦИТЕТ ЗА РАБОТА ПО ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ
Конференция „Увеличаване на капацитета на гражданския сектор чрез работа по проекти и програми” се проведе в з­аседателната зала на хотел „Симона”, София, с участието на гражданско сдружение „Хармония”, Коалиция за устойчиво развитие и граждански организации, работещи за добро управление по европейски стандарти.
Визия на правителството за Национална референтна рамка 2014 – 2020 и преглед на състоянието на Програмен период 2007-2013 според неправителствения сектор представиха Дончо Иванов, председател на сдружение „Хармония” и инж. Емилия Петрова, зам.-председател на сдружение „Евромодел”.
Възможности за кандидатстване на граждански организации по програми на ЕС демонстрира Валентина Кордова, председател на сдружение „Европейски просперитет”.
Кандидатстване с проекти по двустранни спогодби презентира Мария Георгиева от Коалиция ”Гражданско участие - устойчиво развитие”.
Принципи на устойчиво развитие при избор и разработване на проекти за НПО и бизнес бяха темите на лекции на Петя Чолакова, председател на сдружение „За един по-добър живот”и проф. д-р Пенчо Пенчев, президент на Фондация „Институт за устойчиво развитие”.
Конференцията приключи с демонстрация на филм за проекти за устойчиво развитие в Холандия, както и с избор на НПО - представители в Комитети по наблюдение на оперативни програми 2007 – 2013 и в работни групи за съгласуване на Национална референтна рамка 2014 – 2020.
Конференцията стана възможно с финансовата подкрепата на Столична община, Програма Европа, 2011,
Гражданско сдружение „Хармония”,
Проект „София: Активни граждани за добро управление по европейски стандарти”.


ЖИТЕЙСКИ ИСТИНИ
“...Времето, което прекарвате на тази земя е дар, който трябва да се използва мъдро. Не пилейте излишно думите и мислите си. Помнете, че и най-простичките действия оставят неизмерима следа в света... И тя съществува вечно...”
Анди Андрюс
Ние, Българите обаче, имаме известна поговорка: “Не е важно на мене да ми е добре, а на Вуте да е зле”.
Повечето от нас мислят по този начин. Всичките негативи и неуспехи - било на съседа, било на правителството, доставят радост на българина.
Ще се запитате “Защо”? Защото хората масово обедняха и то не само духовно. А беднотията ражда злобата и завистта.
Нашето общество се разболя и Родината ни заприлича на болница, от която пациентите няма да излязат здрави. Много пожелаха да изгонят генерацията на родителите си и естествено, стигнаха до преяждане не само с власт.
Нима не са смешни стремежите към неща, които не са ни нужни и можем без тях?
Всеки един преход обаче, в който новото не е настъпило, а старото вече е безсилно, сътворява хаос. И всички сме свидетели в колко мътилка плува нашият български преход.
Всички имаме усещането, че този преход не си струваше. В същото време не може да се безучастни и да чакаме все някой друг да ни оправя бъркотиите.
Докога ще прехвърляме вината все на другия до нас?
Защо все надничаме в паничката на съседа, а не се вземем в ръце, за да оправим своя живот и с труда си го направим по-лек и спокоен?
Защо трябва да мразим онези, които са успели, а не правим нищо, за да променим себе си?
Човек не може да избяга от характера си!
Много са тези, които се надяват бедната ни и опоскана държава да реши всичките им проблеми - същата тази държава, която плюем под път и над път.
Често спорим за неща и то не, защото сме прави, а защото сме убедени, че онези срещу нас не са прави.
Всички проддържаме и подреждаме дома си, но не искаме да имаме нищо общо с поддържането и опазването на общия ни дом - града, селото, улицата, квартала и държавата ни!
И въпреки всичко има надежда, защото все още има хора, които се усмихват лъчезарно, а не се надсмиват. Има хора, които искрено се радват, че някой е постигнал нещо, оставил е следа след себе си.
Радвам се, че има все още хора, които силно обичат, но не мразят силно. Животът е толкова безсрамно кратък, за да живеем с отровата на злобата и завистта.
Животът е изкуство и, за да го живееш тук и сега, да ти е интересно и красиво, се изисква талант, а не само богатство. Защото, колкото и да си богат, не можеш за нищо на света да си купиш онази златиста красота на изгрева, или сумрачната омайност на залеза.
Стискайки в дланите си макар и само две зрънца надежда, аз Вярвам - ще се оправим!
Снежана Илиева

ТЕНИС ТУРНИР В ПИРДОП


Повече от 30-тина състезатели и страстни любители на тениса се включиха в спортна проява, организарана от пирдопския Клуб по тенис на маса с председател д-р Георги Георгиев и спонсорирана от “Аурубис България” АД - Пирдоп във връзка с годишния фирмен празник на предприятието.
Състезанието бе проведено в рамките на два спортни дни, както и в две категории - на играчи, работещи в предприятието и състезатели, които не са свързани с него. Отличилите се в първата категория, работници на “Челопеч Майнинг” класирането бе: най-добър играч Иво Белишки от Златица, следван от Красимир Ганчовски, на трето място Валери Панов от Пирдоп.
Във втората категория на неработещи в “Аурубис” състезатели първото място грабна Йордан Лазаров, второ за Лукан Брайнов и трето за Павлин Гугов.
Между победителите от двете категории се състоя оспорван двубой за най-добрия играч на тенис-турнира, като Лазаров от отбора на неработещите в “Аурубис” успя да грабне победата от Иво Белишки с 3 на 1 гейма.
Настоящият спортен сезон е един от успешните през последните години за ветераните – членове на клуба.
Те взеха участие в Републиканско първенство за ветерани, където Никола Панов се класира на трето място в своята възрастова група. Той получи покана от БФТМ да бъде включен в националния отбор по тенис и да участва в Световното първенство за ветерани, което ще се проведе в гр. Истанбул, Турция.

Общо събрание на Национална мрежа за децата

На 24 и 25-ти юни в курортен комплекс “Златни пясъци” се проведе редовно общо събрание на Национална мрежа за децата, на което присъстваха повече от 200 представители на неправителствени организации, работещи с деца и семейства.
На събранието бе направен отчет за дейността на Мрежата - проекти, инициативи и каузи, по които са работили членовете в частност и като цяло, бе гласуван годишен отчет и избрано ново ръковоство.
В годишното събрание взеха участие и представители на Сдружение “За един по-добър живот”, което е член на НМД повече от две години.
Мисията на НМД е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани групи с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата.
Една от основните цели, която си поставя Мрежата е да работи за утвърждаването на ефективна политика в областта на социалното включване, където децата и семействата да са специално разгледани, отразявайки техните общи потребности и права и възможности за развитие.

Майсторство с дъх на женска ласка
Всеки, видял творенията на Криси Боянова, не би могъл да не ахне в захлас от красотата и оригиналността им. Картички, цветя, малки подаръчета, великденския яйца оживяват от сръчните й пръсти, изработени само и единствено от хартиени късчета.
Изящното изкуство на Криси Боянова можете да използвате като подарък за ваши близки и приятели,
за изпращане на покани, благодарствени адреси и картички до ваши бизнес-партньори, училища, детски градини...

Нейните творения могат да послужат за украса на сватбеното ви тържество - табелки за всички поканени гости, изящни цветя за украса на сватбените маси, сватбени покани и други.

НАПРАВЕТЕ СВОЯТА ПОРЪЧКА
на адрес: гр. Златица 2080,
ул. Кирил и Методий 22, тел.: 0888 13 90 54
e-mail: krisi85@abv.bg

Бъдете оригинални и неповторими,
като украсите своите лични тържества и уважите своите партньори и близки,
поднасяйки им като подарък
оригинално произведение от Криси Боянова.

Из Блога на Павел Николов - астрофилолог


Дядо поп Никола
Това е дядо поп Никола.
Моят прадядо.
Той живеел със своето семейство в едно малко далечно село, което днес не съществува, а ако съществуваше, щеше да е на територията на Гърция. Но тогава било в Македония, онази Македония, която останала в пределите на Империята. И когато по горите тръгнали комитите, дядо поп Никола поел заедно с тях...

Спомен за Людмила
Една буля по радиото вика, че трябвало да си спомним за Людмила Живкова, че несправедливо сме я били забравили. Вдъхновен, реших и аз да си спомня за Людмила.
Беше във Велико Търново, когато бях студент. Един ден, вместо да имаме лекции, ни закараха в аулата на университета, напълнихме я. Щеше да идва Людмила Живкова, да ни чете нещо, не помня вече какво...

БЕДСТВИЕ В ПЕТРИЧ


Автор: инж. Петър Домусчиев

Юли. Месец на горещините и засушаването. Изпреварил така наречените “горещници”, които се падат през месец август. Всеки ден и седмици само жега, без облаци, без дъжд. Патилите и придвидливи хора ежедневно се запасяват с биричка, разхладителни, сладолед и сокове за децата...

Да бъдем съпричастни!


НИКОЙ, КОЙТО ОБЛЕКЧАВА БРЕМЕТО НА НЕЧИЙ ЧУЖД ЖИВОТ, НЕ Е ИЗЛИШЕН НА ТОЗИ СВЯТ!
Чарлз Дикенс


За Ани Питекова от Златица - СРЕДСТВА МОЖЕТЕ ДА ДАРИТЕ В “ГОЛЕМИЯ МАГАЗИН” - ГРАД ЗЛАТИЦА - НА ДЕТСКИЯ ЩАНД И В КАФЕТО, КЪДЕТО ИМА ПОСТАВЕНИ КУТИИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ и по сметка:
УниКредит Булбанк
Сметка: 70001520045963;
IBAN: UNCR 70001520045963;
Валута: BGN, BIC kod: UNCRBGSF

НЕКА БЪДЕМ СЪПРИЧАСТНИ!

Средства за Мария Молешка - еколог на община Златица можете да дарите:
Банковата сметка за набиране на средства e:
Централна КООПЕРАТИВНА БАНКА
BIC: CECBBGSF
IBAN: BG30 CECB 9790 1089 4242 00
Титуляр: Мария Василева Молешка.