02 май 2013

Недоволни животновъди нахлуха при кмета на община Златица



На 25-ти април 2013 г. разгневени граждани – животновъди от град Златица се събраха на протестна среща пред сградата на общината във връзка с издадената от кметицата Магдалена Иванова заповед, с която в нарушение на вековните традиции, се забранява пашата на отглежданите с усърдие и любов домашни животни (овце, крави, коне и кози) в ливадите на община Златица.
 От край време Златица се е славела със своето животновъдство. Отглеждани са хиляди овце и крави, от чието мляко са произвеждане тонове вкусно сирене и кашкавал. В историческите книги е записано, че град Златица е един от водещите в България по производство на вълна, месо, гайтани... Тези традиции са запазени и до днес и ревностно се пазят благодарение на тези животновъди и майстор Станко Метанов – най-добрия сиренар и кашкавалджия в Средногорието.
 
От векове се знае, че пашата в ливадите се забранява от тачения от животновъдите и емблематичен за град Златица християнски празник Гергьовден, на който е посветена и направената от златичани църква Свети Георги Победоносец. След отбелязването на този празник, след курбана и благославянето на стадата, се извършва тяхното ритуално изкарване на пасищата в местността „Бакаджик”, а след това и в Стара планина.
Този ритуал бе нарушен с издаване на заповед да бъде забранена пашата в ливадите на община Златица от 25-ти април 2013 г., подписана от кметицата Магдалена Иванова и връчена на животновъдите – граждани от община Златица за незабавно изпълнение. В нея има предвидени санкции – глоби, ако не бъде спазвана.
Това потъпкване на традиции и обичаи от кметицата Магдалена Иванова бе посрещнато с недоумение и недоволство от животновъдите, които веднага реагираха, като се събраха пред сградата на общината и поискаха незабавна среща с кметицата, на която да настояват за отмяна на тази глупава заповед.
След 15-минутно чакане пред затворената кметска врата, секретарката на кметицата излезе и каза, че Магдалена Иванова ще приеме само 5-ма от всички събрали се да протестират граждани в своя кабинет.
Излъчената делегация от протестиращите, след проведения разговор в кметския кабинет, обяви на чакащите отвън, че кметицата е заявила, че няма да бъдат налагани глоби и стадата могат да пасат в ливадите до 6-ти май – Гергьовден. За официално отменяне на некомпетентната заповед за забрана на пашата в ливадите на община Златица и до настоящия момент няма информация.
Чрез своя протест животновъдите доказаха, че така трябва да се отстояват граждански права и да се бранят вековните традиции от некомпетентни кметски решения.

Няма коментари: