02 февруари 2011

ЗАПЛАТИ, БЮДЖЕТ и МОРАЛ

Моралът най-общо е система от принципи на поведение и отношение към света, отнасяща се до понятията добро и зло (не бива да се бъркат с правилно и неправилно или хубаво и лошо или приятно и неприятно, които са относителни спрямо гледната точка на човека, докато понятията добро и зло са абсолютни и не зависят от гледната точка) и е тясно свързана с човешката етика. Моралът, както и законът, могат да бъдат приложени само към определено общество.
Други термини, свързани с морала, са начин на поведение и ценностна система в религиозен, културен и философски аспект. Моралът, това е поведението което общността очаква от човека - да се грижи приоритетно за общностните интереси.

Отново не мога да спя. По цели нощи се въртя и сънят така и не идва, очите ми стоят широко отворени от недоумение и тих протест. И всичко не заради това, че Нонка Каменова - кмет на Община Златица не иска да отговаря на въпросите и питанията на общинския съветник инж.-полковник Тодор Чомпалов, а поради разярилата се сага за размера на нейната кметска заплата... Ох, не мога да спя!
Тази пуста Нонкина заплата и нейният размер вече трета поредна година е основния въпрос, който занимава Каменова като кмет на общината ни. Заплата, заради която даже писах обяснения в Полицейски участък - Златица... Защото ми бяха отправени обвинения, че видиш ли “съм заплашвал с есемес председателката на Постоянната комисия по “Бюджет и финанси” Диляна Дилова със смърт?!?”... Ами не само нея, но и нейното семейство?!? И всичко това, защото тя не искала да предложи на ОбС-Златица да гласува на Нонка най-високата заплата, която и се полагала, а именно: основно възнаграждение в размер на 1270,00 лева. За щастие полицейското раследване приключи и установи, че друг, а не аз е заплашвал Д. Дилова, а за мен остана притеснението и разпитването в участъка (ни извинение, ни дявол).
Пак заради тази пуста Нонкина заплата бях набеден, заедно с други будни граждани, за “хулиган” пред Районна прокуратура - Пирдоп. И то защо? Защото си позволихме да поискаме, по настояване на Каменова, ОбС-Златица да й гласува заплата, колкото на бившия кмет Атанас Петров...
Тогава си мислех, че ако съветниците дадат на Нонка жадуваната заплата, тя ще миряса и ще се захване да си върши работата, да си изпълнява задълженията, да се съсредоточи и работи усилено, да пише и защитава проекти, с които в община Златица ще влязат милиони европейски пари... Нали тя умело ни убеждаваше, че е специалист по изработването и реализирането на такива проекти по време на предизборната си кампания?!
За съжаление - въздух под налягане! И до този момент реализирането на такива проекти не сме видели и помирисали, а мандатът вече си изтича... Мандатът може и да изтича, обаче въпросът с размера на Нонкината заплата не ще и не ще да изтече във времето...
Трета поредна година Каменова води предварително обречени дела срещу решенията на ОбС-Златица, с които той не удовлетворява нейните искания да получава най-висока заплата като кмет. Дори и след като загуби тези дела на всички възможни инстанции, Нонка отново не мирясва и е завела ново дело срещу съветниците, но на ново основание?!? Сесиите, на които бил разглеждан въпроса за размера на нейната заплата “не били разгласявани по подходящ начин на гражданите”?!? и то от председателката Сашка Кърпарова. Че какъв ли е подходящият начин гражданите да разберат, че особено важно е на сесията съветниците да гласуват Нонкината заплата да е тавана?! Това ли е въпросът, който живо вълнува всеки златичанин - Нонка да получава колкото се може повече пари?!? Бедни ми златичанино, дотук я докарахме - единственото нещо, което вълнува нашата “богобоязлива” кметица е нейната лична заплата и всичко останало е на толкова заден план, че бледнее и изчезва за нея...
Като председател на местния парламент Сашка Кърпарова си има много кусури... Дори ме лишава непрекъснато от законното ми право на гражданин да се изказвам на сесиите и предварително вика полицаи да присъстват в заседателната зала, за да може да изпълни плана, съставен чинно с помощта на Петър Белишки, да ме заклеймят като “хулиган” и ме лишат от правото да бъда активен гражданин. И други много примери мога да дам за работата на Кърпарова в качеството й на председател на ОбС, които доказват, че не е била достатъчно прецизна и не си е свършила качествено работата, но по отношение разгласяване Дневния ред за сесиите и тяхното организиране - няма грешка... Съобщенията не само се разлепват в общината и града, но ги има и в множество магазини, дори ми се пращат лично. Така че Нонка Каменова ще изгуби и това дело за размера на бленуваната от нея висока заплата...
Именно заради своята заплата Каменова дори обжалва пред съда и бюджета на общината ни за 2010 година?!? Обжалване, което не позволява да се използват гласуваните средства за изкърпване на дупките в Златица, за ремонт на детската кухня в ОДЗ “Вяра, Надежда и Любов”, за изграждане на подпорна стена в Петрич и още много неотложни дейности в общината, които ще допринесат за по-доброто състояние и живот в нея.
Не може Нонка да се примири, че по нейно искане ОбС-Златица определи заплатите на кметовете в Карлиево, Църквище и Петрич да бъдат в размер на 700,00 лева, а нейната да бъде 694,00 лева! Така решил - така отсъдил Общинският съвет. И, убедих се вече, с право! Защото, за да получиш добро възнаграждение, трябва да свършиш добра работа.
Вярно е, че заплатата на Каменова е по-ниска от тази на кметовете на Чавдар, Мирково и Челопеч (къде, къде по-малки общини), но също така е вярно, че в тези общини се печелят и реализират проекти, а в нашата община - НИЩО!
Затова и съм склонен да приема обяснението на съветниците, че: “Я, вижте какво правят кметовете на тези общини П. Геров, Кесяков и Йотина, и колко пари чрез проекти е докарала в общината ни Нонка Каменова?”... О-па! Дори на последната сесия общинската съветничка Петранка Широкова заяви на верната поддръжница на Каменова Мария Златкова, че и 200-та лева заплата са много на Нонка Каменова при тази нейна работа в полза на общината! И с право го каза Широкова, че то като се огледаш и се хващаш за главата от ужас. По-лошо и некомпетентно управление май никой не е виждал до този момент.
Но, стига съм ви занимавал с Нонкината заплата - тя достатъчно го прави вече повече от три години. Я да видим какви заплати тя е определила на своите служители в ОбА? Заплати на общински служители, които в резултат управлението на Каменова и нейното отношение към тях, пият хапчета за успокоение и плачат по канцелариите... При Нонка Каменова - няма лабаво! Обикновено размерът на възнаграждението не надвишава минималната заплата... Незаети длъжности поради ниски заплати в общината - бол! А стриктно правената от Нонка икономия на фонд “Работна заплата” през 2009-та година бе в размер над 200 хиляди лева?!?...
В същото време служителите взимат минимум заплащане, а Каменова, като “многоръка Шива” изпълнява длъжностите Кмет, Заместник-кмет, Секретар на община, Юрист, Специалист “Човешки ресурси” и прочие длъжности?!... В същото време служителите изнемогват пред нейните необмислени решения, всевъзможни грешки, объркани документи, занемарена кореспонденция, никакъв поглед за изпълнение на заложени планове и програми... В същото време Каменова с широка ръка изплаща адвокатски хонорари и наема фирми, доказали лоялността си по безапелационен начин към нея. (Една такава е фирмата на бившия ръководител звено “Гора”, който, докато е в Америка по твърдение на кметицата, май печели доста поръчки за рязане на общинската гора).
Е, не на всички служители в общината Нонка реже от възнагражденията! На който тя си реши дава според заслугите му към нея самата - и то размер, който нито отговаря на длъжността, нито на образованието, да не говорим за компетентността?!
За да си любимец(ка) на “богоизбраната” кметица се изисква само - да слуша Каменова, да я гледа смирено в очите, да й казва непрекъснато колко е велика, колко е умна (за красива няма как - ако е жена), колко се преуморява, колко е отдадена на общината, как е най-добрия кмет в цяла България и прочие фрази, които спомагат за изпадане в делириум и унижение с цел повдигане самочувствието на кметица...
В желанието си да икономисва от заплати Каменова дори не назначава никой на длъжността: шофьор, въпреки многото безработни от Златица, притежаващи необходимите документи и компетенции за заемане на длъжността. За тази цел тя използва услугите на вярната си служителка - данъчна касиерка, за която се говори, че Каменова й е дала максимума на полагащата се заплата като данъчен касиер, плюс още добавки и надбавки - за ”особени заслуги” към личността Каменова.
В същото време специалисти в общината с по едно и две висши образования получават по-ниски заплати от тази на личната шофьорка на Каменова. Говори се, че дори на някои чистачки Каменова е вдигнала заплатата, за да бъдат нейните “очи и уши” в сградата на общината и извън нея,
за сметка заплатите на специалистите...
“Ало”, както пишеше в своите материали покойната Златка Георгиева! Има ли в община Златица профсъюзи, има ли Инспекция по труда и Министерство на финансите, за да извършат проверка и установят нарушенията и защитят правата на служителите?!?
Вероятно вече всички се питаме какво ли общо изобщо имат действията на Каменова с морала?!? Ами... има, има! Има по отношение на нейната непрестанна борба да се увеличи нейната заплата, а в същото време самата тя ощетява всичките си служители (с изключение на онези, усвоили изкуството на подмазването, подлизването, подлагачеството, ласкателството и лицемерието).
А, че между действията на Каменова и морала няма нищо общо - това вече е абсолютно сигурно. Убедих се и аз, слушайки всеки ден за золумите, които сътворява нашата кметица в общинската сграда.
Често, нейните верни служителки, участват в незаконни схеми, съставят разни протоколи, подписват се като членове на назначени от кметицата комисии, без да имат съответната квалификация и без да са лицензирани за това, което от своя страна неминуемо рано или късно ще доведе до даване на обяснения в Прокуратура и Полиция.
А на въпросите ми защо държи хората на минимални заплати, Каменова все ми отговаря: “Не е морално те да получават по-висока заплата от мен”. При този нейн аргумент не ми остава нищо друго, освен да се обърна към дядо Боже, който да обясни на вярващата и редовно ходеща на черква Нонка Каменова, че “гладна мечка - хоро не играе” и, че морала няма нищо общо с размера на нейната заплата, както и тя няма нищо общо с моралните, принципни и етични хора. Освен на дядо Боже, ще напиша писмо и до Министъра на труда и социалната политика, до Министъра на финансите, до Инспекция по труда и синдикатите да извършат цялостна проверка в община Златица и установят защо до този момент Нонка Каменова в качеството си на кмет на община Златица не е изпълнила задължителните правилници и не прилага единния държавен класификатор за длъжностите. И докога Каменова ще си позволява безнаказано да си разиграва коня в общината ни - ще унижава и тормози служителите, само и само да постигне единствената си заветна цел - увеличаване на нейната заплата до максимален размер. “Не всичко е пари, Нонке, не всичко е пари”... Стоян Шиеков

Няма коментари: