16 юни 2009

Полицейско присъствие на сесии в Златица

Гражданите на Златица без право на глас на сесиите на ОбС
Присъствие - СТРОГО ЗАБРАНЕНО!

100 години Независимост! Това ли празнувахме наскоро? Или...
Не съвсем. Ако се съди по случващото се в Община Златица...
Съвсем не съвсем.
Република България е правова държава. По Конституция.
Даже, май е Демократична. По убеждения.
И е член на Европейския съюз. От две години.
И при наличието на тези факти, питам се: знаят ли част от общинските съветници на Златица за тях? Или не съвсем.
На 29.04.2009 г. 9 общински съветника, предвождани от Председателя на ОбС пускат до Районна прокуратура Пирдоп ЖАЛБА срещу 9 граждани на общината, предвождани, по техните думи, от Кмета на община Златица, с категоричното настояване “срещу тях да бъдат предявени обвинения за хулиганство и за системно и умишлено възпрепятстване работата на най-висшия орган на местната власт - Общинският съвет”.
Във връзка с това обвинение цитираните поименно граждани, след надлежно получени призовки, на 18 май, понесли Българския трибагреник, който никога не е пленяван, в символ на своята независимост и конституционни права, се отправиха към... Полицейското районно управление!
Развитието на възникналия казус предстои!
Само за сведение, обаче, искам да уточним някои простички цифри. Въпросните 9 общински съветника са избрани не с гласовете на 2772 избирателя, както те твърдят. По данни на ЦИК техните гласове са точно 1300. В същото време, кмета на община Златица, срещу която също е писано в жалбата, е избрана с 1692 гласа. Като прибавим гласовете на неподписалите се 4-ма общински съветника, защото все пак ОбС Златица се състои не от 9, а от 13 души, стойността става: 2310.
Друг интересен въпрос, който възниква е, дали при всяка по-разгорещена дискусия в Народното събрание, част от депутатите подават жалба срещу другата част от тях, които са им опонирали? Ами ако съветниците из цялата страна внасят жалби срещу гражданите, повдигащи нежелани въпроси и дръзнали да се изказват на сесии? Ако е така - то не завиждам никак на Прокуратурата!
И накрая, ще завърша с клетвата, която всеки един общински съветник полага при встъпването си в длъжност: Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от община Златица и да работя за тяхното благоденствие.” Дали в този случай тези 9 общински съветника са се ръководили от интересите на гражданите, срещу които са се жалвали? За да завърша с фактите, след направено запитване в Полицейското управление, се установи, че искане за присъствие на полицаи на въпросната сесия е депозирано още на 21.04.2009 г. - няколко дни преди тя да се състои. Защо ли?

Денят е 24-ти април! 21-ви век!

Денят е 24 април, 2009 г. 16.30 ч.
В залата на общината започва сесия на Общинския съвет.
На вратата стоят чинно предварително повикани петима полицаи. Председателката е решила, че трябва да пазят съветниците от техните избиратели – граждани на общината, затова е призовала полицията. Сесията върви нормално, разглеждат се т. 1, т. 2, т. 3 от Дневния ред и се стига до т. 4, по която трябва да се вземе решение за бюст-паметника на Вълко Червенков.
Съветниците предварително са взели решение в комисия той да бъде поставен пред Общината, но дъвчат въпроса не знам за кой ли път. Тогава думата взима Захари Генчев като роднина на Вълко Червенков и предлага паметника да бъде поставен в градинката на „Пещерата”, която е най-близо до родната му къща. Съветниците настръхват като измръзнали.
Председателката на ОбС почервенява, повишава неистово тон и прекъсва сесията, за да не може Захари Генчев да се доизкаже. Защо ли?
Започва да пъди гражданите-избиратели от залата, сякаш същата е собственият й дом. Никой обаче, не желае да напусне. Съветниците решават да направят закрита сесия и един по един се изнизват по посока на Народното читалище. След тях тръгват и полицаите, които се изправят чинно пред вратата на читалището и по нареждане на Председателя не пускат „простосмъртните” представители на Народа да влязат в сградата му, строена със средствата на дядовците и бащите им. Сесията продължава в покоите на Петър Белишки, на тъмно и тайно, да не би да ги хванат уроки. Народа остава отвън, хората сядат по стълбите на Народното читалище, дружески разговарят с полицаите и се смеят на глас за преживяваната дивотия.
Случилото не се е случвало никъде по света. Уникално е! Петима полицаи часове наред стоят прави на почетен караул по нечие желание, изпълнявайки нечий кеф. Кой ли днес плаща на полицията да си губи времето, вместо да гони хайдуците и убийците, вилнеещи из нашия регион? Може би височайшите особи, събрали се да заседават съдбините на стоящите отвън граждани?
Не сме ли всъщност ние данъкоплатците, от чиито джобове излизат средствата за заплати на полицейските служители?
Не сме ли всъщност ние тези, които имат право да решават собствените си съдбини, а не барикадиралите се в Родното ни читалище?
Две седмици след въпросната „уникална” сесия, 9 общински съветника пускат жалба до прокуратурата, в която набедяват присъстващите граждани в престъплението „хулиганство”.
Можеш ли да си представиш, драги читателю, „хулигани” на 60-70 години, някои от тях инвалиди, хора, за които Златица и нейното благоденствие са станали верую, да хулиганстват?
И се питам, как петима полицаи не видяха нарушение на обществения ред и извършване на хулигански действия? Защо на никого не направиха забележка, не беше съставен акт по Указа за дребно хулиганство (може и едро да са имали предвид съветниците), ами дружески разговаряха със своите съграждани за съдбините на града? Само Председателя на ОбС и още няколко общински съветника ли съзряха във въпросите на беловласите златишки избиратели хулиганско поведение? Ами така излиза! Според твърденията на тези съветници, че органите на МВР не са си гледали задълженията? И те ли са „хулигани”, като гражданите?
Аз присъствах на тази сесия. Никой не е нарушил с някакво деяние общественият ред, не е предизвикал скандал. Единствен бившият съветник Асен Згуровски се опитваше да предизвика един гражданин, но не успя. Общинските съветници, подписали жалбата (приличаща на доносите от едно още помнещо се време), за сетен път доказаха, че не служат на Златица и на жителите на общината. Донос след донос – ту срещу общината, ту срещу някой гражданин. С това се занимават златишките съветници и не се замислят колко много вредят с това свое поведение и с тези свои действия.
Когато някой притежава такива „мурафети” да клевети, да набеждава, той е потенциален предател на своя народ. Именно подобни, по всяко време са предавали патриотите на България на враговете й. Помним ги. Като тези, предали Левски, Ботев, Калоян.
Другари съветници, за да ви уважават, вие също трябва да се научите да уважавате и да зачитате човешката личност. За година и половина, благодарение на неразбираемите ви амбиции, инат и мерак за зловредие, Златица не е мръднала в развитието си нито метър напред. Не се ли срамувате да гледате как хората заобикалят дупки като варници, че града е като след бомбандировка?
Поломихме автомобилите, та трябва да пътуваме само с каруци. Златица да не е поле? И за всички несполуки според вас е виновна само и единствено една личност. Вие сте чисти като момини сълзи?!
Всичко, за което мечтаят златичани и жителите от селата от общината, вие не го зачитате и не сте съгласни с ничие чуждо мнение. На инат на кмета става на инат на града.
На инат на града – значи на инат на неговите жители и на децата им. Обрекохте Златица на изоставане, каквото историята не помни. Не е ли време да забравите, че неколцина от вас не са избрани за кметове и да изоставите амбициите да отмъщавате на хората, че ви показаха червен картон на изборите? Или още две години и половина, както каза една видна съветничка от Златица „няма да се прави нищо, защото кмета не е нашия”. Значи ние трябва да чакаме да дойдат други на вашето място, та да настъпят промени? А до тогава да се „радваме” на доносите, зловредията и предателствата ви, и да се чудим как да спрем тъмните дела и дългата ръка на предишния управленец?
Аз имам достатъчно кураж и смелост да кажа каквото мисля. Приемам правдивата критика, но не понасям съскане зад гърба си, набеждаване и измислици по мой адрес. Тези, които са подписали доноса, считайки го за голямо постижение на своя мисловен процес, са закъснели с усвояването на новата професия – съставянето на досиета. Такива като тях съсипаха хиляди семейства, изпратиха хиляди невинни в лагерите за храна на свинете, убиха у хиляди надеждата за по-добро, само с едно набързо драснато доносче.
Сега се опитаха да навредят на почтени златичани с една едничка цел да им бъде забранено да присъстват на сесиите на Общинския съвет. Останаха излъгани, защото, слава на Бога, в тази държава все още има закони и тя все още е Свободна Република! На всяка сесия от сега нататък ще има хора, които искат промени в този град и няма да ги спрат яловите напъни на неколцина съветници.
Аз вярвам, че ще дочакам денят, в който разумните златичани, на които им писна да се подигравате с тях, ще ви покажат отново червения картон. Колкото и да се силите да покажете, че вършите нещо, вече никой не ви вярва. Вие самите не си вярвате. Когато някой си позволи да пише клевети, да набеждава, то значи, че той с нищо свястно не се занимава.
А който не върши нищо свястно, е наложително да се омита и да не взема грешни, народни пари за глупостта, безхаберието и магарешкият си инат.
Златка ГЕОРГИЕВА

РАЗНИ ХОРА - РАЗНИ ИДЕАЛИ

Гаци ЛАЙФ

...И изведнъж, с гръм и трясък (буквално), се появи синкаво-ръждив ЗИЛ Водоноска, 15 минути преди да се появи Президента и напръска обилно току-що асфалтираните улици в града на дядо Влайков!
Този сценарий от Татово време, ако някой го беше забравил в годините, се повтори в деня на откриване Влайковите дни и посещението на Първанов в Пирдоп, с пълната си гротеска каквото и да значи това!?!
То не беше миене, то не беше редене на камъни, земя и пясък, то не седяха рязани участъци по цели седмици. Президент ще идва, не е шега!
Друго ни притеснява, обаче! Защо постоянно и непрекъснато блюдолизничеството и навеждането съпътстват управлението от най-малкото село до най-голямата община в района ни? Защо не се акцентира пред Президента, така и така ни е дошъл „на крак”, че пътя, по който е идвал от София, е в ужасно и катастрофално състояние? Защо не се повдигна въпроса, че управлението на тройната „хидра” е пагубно за общините и държавата, че корупцията, която цари навсякъде, е невиждана и несрещана досега? И още... Защо не се използва идването на Президента, за да се говори по проблема със замърсяването в района, защото то е най-голямото в цяла Европа, а за сметка на това липсва поминък и работа за хората? Защо не се заговори, че в нашия район са най-големите металургични предприятия, бълващи милиони тонове продукция и още толкова замърсяване, а в същото време нямаме спортни бази, нямаме сигурност и избиват приятелите ни, пребиват роднините ни? И още и още, че и още...
Ама как да му се досажда на човека, та той по такъв повод ли идва? Напротив, той идва да открива веселби, а дали самият той се весели, това е друг въпрос? Нали поне така си мислят организаторите. Пък, в края на краищата и Емилия Масларова, и Кирил Добрев бяха тук на посещение и са тук, не може да се жалваме, само ще се хвалим и тупаме по гърдите, които от котлено сини, през годините до гербови, сега са тъмно червени. От днес и занапред!
Точно така! Прегърнаха се и се разбраха! А бедните лидери на ГЕРБ „гледат и не вярват на уките си”. Целият елит на БСП в Пирдоп, посрещнат чинно и по ред от кметицата на ГЕРБ?!? Да се смееш ли, да плачеш ли?... А преди две години помните ли как беше? То не бяха определения от типа: „Кръволака, Цано”, „Корупция, тате – синко” и други епитети! То бяха песни и танци на народите след виждането на резултатите и по подобие на БСП, ДПС и Царя, се роди същата местна тройна „хидра”.
Е, сега вече едната глава е отрязана, в лицето на бившия заместник кмет, ама на мястото вече пораства нова, не се съмнявайте!
Огромните проблеми на градовете и селата в Средногорието остават на заден план, макар, че всичките се знаят. Като почнете от това, че сградите на Полицията и Съда всеки момент ще се срутят и карате напред с престъпността и наркоманията, хазарта и кражбите, пребиванията, грабежите и убийствата в района, както и кражбата на капитали от невероятния брат на чужди фирми, и наглите крадци от Златишкия пазар, както и на екологичната катастрофа в местността „Еленско” причинена от фирма „Лена” и накрая да свършим с това, че в района с най-големите инвестиции, болницата фалира, което е най-голямото престъпление срещу гражданите, които избират същите тези, които на момента забравят какво са обещавали в салоните по събранията!
Иначе, дядо Влайков добре е изчеткан, че е бил добър, бил такъв, бил онакъв, обичал родния си град и живота си давал за него! На това му се вика демагогия от най-висока степен!
Т. Г. Влайков е основател на Кооперативното движение в България освен, че е писател и виден общественик, като това основаване е целяло да се спре спекулата, корупцията, мародерството и да се помага на членовете на тези организации. Бедни ми дядо Влайков, ако можеше да присъстваш на пищните коктейли и илюминации, организирани в „твоя чест” завчера, как ли щеше да се развие твоята обществена дейност? Може би, тогава щеше да станеш борец против тия същите, които ти ползват името за лична полза и под негов претекст се чудят как да пръснат повече пари по вечеринки с шведски маси. Защото, след коктейлите и зарята, още на другия ден „Инвеститора на века” в град Пирдоп почна да бълва пушеци и кълбета прах. Взе на всичкото отгоре, че заваля, та отнесе не само това, що беше измито, ами свали боклуците и от горните улици, по които не минават президенти, барабар с цялата смрад и кал, та като се видя, че с водоноската и „пичата въшка” не може да се умие съвестта на управляващите, се сещаме за думите на един друг виден пирдопчанин, на който все още няма поставена и една малка табелка с името в родния му град, а именно Лукан Савов! Та той казваше така: „Кога вали дажд на кокошките вода са не сипува”.
И, понеже, въпросите на гражданите са много, искаме да поставим само един по-обширен. Парите за посрещане на президент, областен на БСП, коктейл и заря, както и бутафорното кърпене на центъра и имитиране на чистота в града, за колко дни работа на болницата щяха да стигнат?
Искрено Ваш:
„Тръгнал дядо за Златица”.

ЧЕЛОПЕЙ МАЙНИНГ - Ден на отворените врати

Отново из дебрите на
„Челопеч Майнинг” ЕАД

За поредна година ръководството на „Челопеч Майнинг” ЕАД отвори врати за ученици, желаещи да разгледат предприятието.
На 16 май организирани групи възпитаници на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Чавдар, както и деца на работници и служители от фирмата, се разходиха покрай големите машини, надникнаха в трошачките и се запознаха с процесите, съпътстващи производството на концентрат.
Обиколката започна след надлежно проведен инструктаж и първоначална информация за това, какво ще могат да видят децата в предприятието. Инж. Николай Христов разказа на участниците в разходката за основните дейности, чрез които се извлича медта и другите ценни метали, съдържащи се в рудата от рудник „Челопеч”.
Домакинът, заедно със свои служители, грижещи се за безопасността на участниците в обиколката, заведе децата първо при челюстните трошачки, които раздробяват рудните тела. После групата посети мелниците, където инж. Христов им разказа какво се случва, след което проследи целия обогатителен процес, чрез който рудата се превръща в концентрат, наречен: Флотация. Този процес се осъществява в големи вани, на чието дъно са монтирани перки, които се въртят и по този начин чрез подаване на необходимото количество въздух, образуват мехурчета, които, отправяйки се към повърхността, изкарват полезните частици от компонентите на рудата.
В посещението се включиха над 35 ученика от 5, 6 и 7-ми клас, като на всеки от тях бе предоставена възможността да си вземе по „камъче” за спомен от този ден и от предприятието. Интересното за повечето от присъстващите е, че техните родители също са работници в “Челопеч Майнинг” ЕАД и повечето от видяното се включва в техните задължения, когато дойдат на работа.
Децата се насладиха и на факта, че трябва да носят каски, специални обувки и очила при посещението си, с което да се гарантира безопасността им. Много от тях за първи път използваха такава екипировка и бяха много заинтригувани от това как изглеждат.
Емоциите за всички участници в тази обиколка из “Челопеч Майнинг” бяха запомнящи се. Настроението бе приповдигнато, а любопитството искреше от очите на всички.
След приключване на мероприятието, децата си тръгнаха, запазвайки интересното преживяване и бързайки да го споделят с близките си.

Ротарианците и децата на България

“Децата България и Ротари” - това бе темата, която обсъждаха на 28-ми април на Национална конференция ротарианци от цяла България. Бяха обсъдени социално-икономически, демографски, образователни и здравни проблеми на децата. Не бе пропуснато и възпитанието им в сферата на безопасността на движението. На конференцията присъстваха лидерите на Дистрикт 2482, представители на софийските клубове и клубовете от страната, ротарактори и интерактори. Особено голямо присъствие имаше и от Ротари Клуб – Пирдоп, както и членове на новоучредения Интеракт Клуб към ПГХТ „Никола Димов”, придружени от директорката Павлинка Ценова.
Другите представители на Ротари Клуб – Пирдоп бяха президента Дамян Ненов, асистент дистрикт гуверньора Симо Симов, Стойно Стойнов, Красимира Гюлеметова, Любомир Гарчев, Петя Чолакова и Александър Дичев.
В знак на признание за това, че България е най-бързо развиващата се Ротарианска държава в Европа и специално за конференцията пристигнаха Президентът на Ротари Интернешънъл Донг К. Лий и съпругата му Янг. Гости бяха и Н.П. посланикът на Република Корея у нас, г-н Ким Мьонг-джин, координаторът на Дистрикт 2481 за Сърбия и ДГН Весна Балтезаревич, както и председателя на Българо-сръбския Ротари комитет Велимир Балтезаревич.
Президентът Д.К. Лий се обърна към приятелите с думите:
Благодаря ви, че ме поканихте да говоря днес пред вас. Много се радвам, че съм тук и виждам толкова много ротарианци, изтъкнати експерти и държавни представители, работещи, за да направят МЕЧТИТЕ РЕАЛНОСТ.
Всяка година президентите на Ротари Интернешънъл избират тема на своята мисия и служба. През последните няколко години те избират и приоритети на годината. Това са областите, в които ротарианците трябва да съсредоточат усилията си. Това са области, в които има голяма нужда от ротарианска помощ и области, в които Ротари може да направи най-доброто с възможностите, които имаме.
Приоритети през последните години много си приличат. Те основно се съсредоточават върху: водата, здравето и глада, грамотността. Причината за това е проста. Това са областите, в които има нужда от помощта на Ротари. Това са областите, в които можем да направим най-много добро.
Ротарианците работят за спасяването на детския живот. Нашата работа носи резултати. Когато за първи път за проблема, очакваната детска смъртност за деца под 5 години беше 30 000 на ден. Не тридесет хиляди на година, а тридесет хиляди деца на ден. Днес, според последните данни на ЮНЕСКО цифрата е 26 000 дневно, въпреки, че раждаемостта се е увеличила.
Това ни показва, че работата, която вършим, заедно с работата на правителствата и хуманитарните организации, има резултат. Прогресът е възможен. Ако работим заедно, можем да спасяваме живот. Затова ви моля да помогнете да сбъднем мечтите на децата на света и да работим усилено за намаляване на детската смъртност. Защото, ако заедно можем да постигнем това, всеки от нас ще е направил нещо прекрасно”.
В словото си към присъстващите ДГ Любен Атанасов с гордост подчерта, че българските ротарианци с охота и отговорност приеха предизвикателството, което постави пред тях Д. К. Лий, а именно „Да сбъднем мечтите на българските деца и да положим максимални усилия, за да направим по-добър и щастлив живота им”.
Лектори на конференцията бяха още Христо Монов – зам. председател на Държавната агенция за закрила на детето, който представи анализ за демографския и социален статус на българските деца, д-р Иван Костов – директор на ОАГБ „Шейново”, който изнесе лекция относно здравните грижи и профилактиката на заболяванията на децата, Калчо Хинов, който разгърна въпросите по безопасност на движението, зам.министъра по образованието и науката Кирчо Атанасов обхвана проблемите по темата „Децата – образование и образованост”. Изключително интересна, показателна и запомняща се лекция изнесе проф. Захари Кръстев от РК София-Средец, който сподели изследванията си върху неграмотността на децата в България, както и своите идеи за постигане на по-добри резултати в тази насока.
Калчо Хинов обяви, че във връзка с посещението на президента на РИ Д.К. Лий ще бъде направено дарение – кувьоз за болницата „Шейново” в София като част от проект на Ротари България, насочен към проблемите на детската смъртност в страната ни.
След приключването на конференцията последва Галавечеря в голямата зала на хотел „Кемпински-Зографски”, която събра повече от 300 ротарианци, дошли от цялата страна, за да поздравят президента Д. К. Лий и да получат лично от него отличията „Пол Харис Фелоу”, значки със сапфири и рубини, които се връчват за принос към Фондация Ротари. Сред отличилите се и получили своите почетни знаци бяха и членовете на Ротари Клуб Пирдоп.
Своята харта за чартиране официално и лично от Президента на Ротари Интернешънъл получиха и представителите от Интеракт Клуб Пирдоп.
В обръщението си по случай тържествената част Д.К. Лий изтъкна, че е особено впечатлен от всичко, което се случва, поздрави отново българските ротарианци с широко скроени сърца за тяхната съпричастност и отдаденост в служба на обществото.

ДКК "Златните МЕЧКИ" взе участие в "Софийска пролет"

В истински празник на народното творчество
се превърна V-тият Международен фестивал
за автентичен фолклор
“Софийска пролет” 2009.

Организатор на колоритното събитие е Фондация “Европа” с председател д-р Ирина Янакиева, под патронажа на Столична община и под патронажа на Бойко Борисов – кмет на град София.
С дефиле по булевард “Витоша” ансамбли от цяла Европа представиха традиционни песни,
танци и костюми.

Най-колоритни сред участниците бяха
българските колективи.

ДКК „Златните МЕЧКИ” към Сдружение „За един по-добър живот” – Челопеч също бе сред поканените за участие
във фестивала, където дефилира редом с групи от Хърватия, Литва, Унгария и България.
За участието си „Златните МЕЧКИ” получиха специална лична покана след успешното си представяне в Международния фестивал “Сурва 2009” - град Перник, където също спечели награда и се нареди сред най-добрите Кукерски и Сурвакарски групи в България.

„Златните МЕЧКИ” от Челопеч представиха своя оригинален кукерски танц, атрактивни костюми и солово изпълнение на песента “Залюбил Георги две моми” от Миглена Зеринова,
с които отново заслужиха овациите на всички зрители, както и тези на останалите участници във фестивала.
Д-р Ирина Янакиева – Председател на Организационния комитет връчи златен медал на „Златните МЕЧКИ” и Почетна грамота за участие.

На въпроса:
Кои са акцентите от фестивала?
д-р Ирина Янакиева отговори:
През вторият ден откриваме Фестивала отново - с кукерски групи, като в шествието се включиха почти всички наградени от Перник “Сурва 2009”, както и носителите на голямата награда от маскарадните игри. Пристигнаха групи от Чарган - Ямболско, Ябълково, Долна Секирна, Горни Домлян, Челопеч, Сватовча. Имаше над 600 кукери.
Времето, макар и малко мрачно, не попречи да се случи един истински празник на традициите и да се покаже пъстротата на фолклорните игри на България.
Възхитена съм от участващите кукерски състави!

След успешното участие, по покана от община Челопеч, “Златните МЕЧКИ” бяха на посещение при кмета на общината инж. Алекси Кесяков, който изрази желание да се запознае подробно с дейността на Клуба, както и със спечелените трофеи от участията му.
Децата ентусиазирано разказаха всичко случващо се около едно участие - множеството репетиции, майсторене на маски и костюми, пътуванията, автографите, снимките, даването на интервюта, неизразимия интерес, който предизвикват винаги, където и да участват.
Те показаха на кмета своите грамоти, медали и плакети, като споделиха, че най-добре са се чувствали в Перник и София, а най-радушно и приятелски винаги са посрещани от кмета, председателя на ОбС и жителите на Община Ковачевци, където вече имат много приятели и съмишленици.
Едно от нещата, които предстоят е уточняването и организирането на международно участие, тъй като вече имат покани за посещение на фестивали в други страни.

Важен аспект от срещата, бе обсъждането на възможността за подобряване материалната база на Клуба, както и подпомагане дейността му от община Челопеч.

С особено задоволство кукерите от ДКК “Златните МЕЧКИ” споделиха за посещението на Алекс Нестор от “Челопеч Майнинг” ЕАД в техния клуб, където той отблизо е разгледал изработените от тях маски и е изразил своето възхищение от трудолюбието му.
Членовете на клуба оценяват високо помощта, която получават от предприятието и вярват в по-нататъшните добри взаимоотношения между тях и представителите на фирмата.

КОИ СА ТЕ?

На сакралната дата 13 май, Клуба на инвалидите в село Челопеч, община Челопеч, водени от своята Председателка Мария Илиева, стъпи на територията на хижа „Мургана”, собственост на Община Челопеч.
И понеже много от челопешките общинските съветници постоянно питат „Кои са тия, бе?” и явно не познават избирателите си, публикуваме фотография на тези онеправдани физически хора, но богати по душевност и по ум, който липсва у много наши политици и управляващи.

Парадоксите не свършват до тук!
Оказа се, че около половината от тези челопечани - членове на Клуба на инвалидите, не са посещавали хижа „Мургана”!? А тези, които не бяха вкусвали пържола, не ги споменаваме, защото е срам и резил за едно общество да се държи с родителите си по този начин.
Като изключим тези нелицеприятни факти, празникът премина в духа на туризма и приятелството, в разходки, песни и спомени.
За хубавата трапеза се погрижи Тодор Бантов - член на Клуба, а разходите за превоз и по посрещане на членовете се поеха от кмета инж. Алекси Кесяков.
Надявам се, че нашите онеправдани във физическо отношение граждани, са се забавлявали и са успели да забравят макар и за миг лошотията в живота си и своето нелеко положение!
Пламен КУНЧЕВ

НАРОДНА КУШИЯ В КАРЛИЕВО

Като продължение на Тодоровите празници, организирани из Средногорието, в Карлиево също решиха да организират кушия. Група ентусиасти, начело с основният организатор Недялко Градинаров събраха в първата неделя на месец май в поляните над селото множество любители на конните състезания. Участници и зрители имаше достатъчно, за да се проведе един истински празник. Дори прочутия Илия Медаров от град Златица, бе предпочел да предлага вкусните си кебапчета на присъстващите на празника, вместо да е на неделния Златишки пазар.
Състезанието премина в традиционните категории – кушия и наддтегляне, разделено на малки, средни и големи коне, като ограничения по отношение на порода, външен вид и възраст нямаше.
В кушията конят Лишко с ездач Иван Лазаров от Карлиево за пореден път грабнаха заслужено първото място.
За участниците Недялко Градинаров – основен организатор и спонсор на мероприятието, бе приготвил вкусно агне, медали и грамоти.

ЧЕСТИТО ЗАВЪРШВАНЕ НА НИКОЛАЙ ДИНЕВ

Скъпи Ники,
Ето, че дойде и твоят абитуриентски бал, който ще бъде един от най-красивите и незабравими празници
в живота ти!
Сега започва един нов етап, който ще бъде изпълнен с изненади и предизвикателства.
Отмина времето на веселите по детски игри и започва една нова за теб “игра” - примамлива и сложна. Предстои ти да изживееш много прекрасни мигове, ни и много горчивини. Приемай всяка трудност като изпитание и бъди устремен в сбъдването на мечтите си, гледай позитивно на всяко падане и приемай с усмивка неуспехите.
В моменти на колебание и несигурност се доверявай на вътрешния си глас и следвай своето разбиране за живота!
Знай, че “няма пряк път към мястото, където искаш да отидеш”, затова дерзай, вярвай в себе си и никога не позволявай на “онова, което не умееш, да пречи на това, което умееш!” Предстои ти да продължиш по пътя на знанието, затова стъпвай сигурно с високо вдигната глава - не се предавай, бъди целеустремен и ако
“съдбата ти затвори вратата - влез през прозореца”! Защото винаги има начин!
Като твое семейство ние винаги ще те подкрепяме и съветваме, а сега в този час искаме да ти кажем “Върви след нас - ние ще те водим”! Не бъди скромен и плах, защото скромността е за тези, които нямат други качества!
Бъди твърд! Бъди непоколебим! Бъди решителен!
Защото ти можеш!
Желаем ти време за щастие, време за любов, време за промяна, време за наслада, време за мечти, време да опиташ от всички сладости на света и човек, с когото да ги споделиш!
Пожелаваме ти от тук нататък чудни пътешествия и смели приключения! Винаги да имаш възможност за избор при всяка една твоя житейска стъпка и винаги да взимаш правилното решение!
Пожелаваме ти пътека, която всеки ден да те води до прекрасно утре!

Международния кодекс за управление на цианиди - реалности и перспективи

“Челопеч Майнинг” ЕАД бе домакин на
работната среща – дискусия на тема: “Международния кодекс за управление
на цианиди – реалности и перспективи”

В края на 2008-ма година “Челопеч Майнинг” ЕАД се присъедини към Международния кодекс за управление на цианиди. Дружеството сертифицира своят проект за изграждане на инсталация за производство на метали от концентрат, с което се ангажира да въведе мерки за безопасно управление на цианидите - от тяхното транспортирането, до депонирането на отпадъците след употребата им при добива на злато.
Утвърждаването на безопасни техники при използване на цианиди в индустрията бе и повода за проведената на 29 април, в хотел Радисън – София, международна работна среща–дискусия на тема: “Международния кодекс за управление на цианиди – реалности и перспективи”
Домакинството на България и “Челопеч Майнинг” на такава среща от високо ниво е ясен показател, че страната ни е в крак с най-добрите установени световни практики за управление на цианиди.
Срещата откри г-н Ейдриън Голдстоун – вицепрезидент на Дънди Прешъс Металс.
Работата продължи с анализ върху българския опит и перспективите на цианидите в страната ни, направен от проф.д-р Илия Балтов.
Резултати от свое научно изследване изнесе Тери Мадър - изпълнителен директор на “Таймс лимитид” Той ясно и категорично доказа, че ако бъдат управлявани според съвременните изисквания, цианидите в златодобивната индустрия не биха били заплаха за околната среда и човешкото здраве.
Президента на международния институт по управление на цианиди Пол Бейтман говори за Кодекса и неговата роля да насърчава и ръководи цианидните технологии в световната златодобивна индустрия.
В последвалата дискусия участие взеха широк кръг заинтересовани страни – държавни органи, кметове от района на Средногорието, представители на златодобивната индустрия, научни работници, еколози, неправителствени организации и журналисти. Един от акцентите в дискусията беше необходимостта от публично представяне на информация, касаеща управлението на цианиди. Неизбежният извод е, че неосведомеността на населението по тези въпроси е най-честия повод за безпочвени тревоги, а дори понякога и за злополуки…
Нов поглед