16 февруари 2013

НОВИЯТ БРОЙ НА "СРЕДНОГОРСКИ БАГРИ"

Списание "Средногорски БАГРИ" можете да разгледате в електронен вариант на адрес:

ПАМЕТНИК - КРЪСТ - ГРОБИЩЕ


Преди повече от година, на 25-ти май 2011 г. в края на Нонкиния мандат, се проведе паметна сесия на ОбС-Златица, на която съветници и граждани с едноминутно мълчание се преклониха пред погиналата община Златица. Предложението дойде от общински съветник инж. Тома Найденов - доайен в златишкия общински съвет и виден представител на БСП. Дали това бе оценка за тогавашното управление, или г-н Найденов, като един апостол-пророк Тома предрече трагичното унищожение на нашата мила община, виждайки в бъдещето нейния пагубен край, можем само да гадаем, но днес, влизайки в Златица - посока София - Бургас, търпеливо изчаквайки по “Софийско шосе” да преминат тежкотоварните камиони с арсенов концентрат от рудник Челопеч, преглъщайки хиляди ругатни заради поредното хлътване на автомобила в зейналите ями по златишките друмища, се натъкваме на смущаваща гледка - до паметника в махала “Пещерата” гордо стърчи дървен кръст, който бе монтиран по-малко от година след паметната сесия, ознаменуваща кончината на Златица.

Паметник до Кръст = Гробище.

Как беше приватизиран МДК „Георги Дамянов” и защо България получи НУЛА лева от сделката?

Интервю на Боян Аспарухов с инж. Георги Симов - изпълнителен директор на МДК „Георги Дамянов” в периода 1992 – 1996 г., пряк участник и очевидец на случилото се.
Инж. Симов управлява 2600 работници и служители в комбината преди приватизацията му.

Предаването “Капиталът”,  34-ти брой, 01.12.2012 г.
Алфа ТВ

Инж. Георги Симов: Ако тази сделка бъде разгледана от специалисти от всички области, които имат участие в приватизацията, ще се окаже, че тя е един пътеводител към това какво не трябва да се прави в България и защо сега България е на това дередже.
Приемам, че са ни натиснали от това, че ще влезнем в Европа само като дадем завода, но без капка достойнство и такова безродство, както го направихме ние, не трябва. Пуснахме ги тук, огледаха, видяха, решиха кой ще бъде инвеститора и им го дадохме без пари.

ОТЗОВАВАНЕТО - ГРАЖДАНСКО ОРЪЖИЕ ЗА КАЛПАВИ ПОЛИТИЦИ


Борислав Цеков, www.24chasa.bg

Гражданите трябва да могат да отзовават калпави депутати, общински съветници и кметове, без да чакат следващи избори. За това е говорено през годините, но Движение “Модерна България” предлага конкретна процедура и предприема действие за предизвикване на такава промяна. Партийното статукво по правило не иска подобен контрол на гражданите върху политиците. Първо, защото не е изгодно на олигархията. За нея овластените граждани са като тамян за дявола. Второ, защото това ограничава безконтролната власт на политбюрата.
Такива механизми обаче работят успешно в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария, а правителството на Дейвид Камерън във Великобритания го включи в пакет от реформи на политическата система. В Латвия пък през 2008 г. с референдум парламентът беше задължен да промени конституцията и да въведе процедура за отзоваване на целия парламент. Приложиха я успешно три години по-късно. През 2011 г. в САЩ бяха стартирани 150 процедури за отзоваване на щатски конгресмени, губернатори и кметове, от които половината успяха. Популярен пример е изборът на Арнолд Шварценегер за губернатор на щата Калифорния, който има мащабите на седмата икономика в света, след като предишният губернатор беше предсрочно отзован от избирателите.
Без да е панацея, този граждански контрол е ключов за оздравяването на нашата политическа система, която страда от хронично гражданско недоверие. Ще стабилизира държавността и институциите и ще подобри кадровата селекция на партиите. За да няма волунтаризъм, процедурата трябва да е следната. Първо, при конкретни основания определено число избиратели, например 5 % от гласувалите в съответния район, с подписка могат да поискат насрочване на вот за отзоваване.
Възможните основания са - напускане на листата, с която е избран, повдигане на обвинение за корупция, установен конфликт на интереси. В посочените примери от чужбина отзоваване може да се иска дори поради несъгласие с провежданата политика. Това заслужава дискусия и у нас, но безспорният минимум са вече изброените.
Второ, трябва да е изтекла поне година от мандата. Трето, за да запази поста си, политикът трябва да получи вот на доверие от поне толкова избиратели, колкото са го избрали. Да постигне своята избирателна квота - ако е бил избран с хиляда гласа, поне толкова трябва да получи, за да запази поста, без значение, че опонентите му може да са в пъти повече.
Това е гаранция, че едно управляващо мнозинство не може да се саморазправя с опозицията. Ако запази поста си, значи политическото представителство е обществено легитимно. Загуби ли вота, системата се стабилизира, като в парламента или общинския съвет влиза следващият от листата на съответната партия, а ако отзованият е кмет - насрочва се частичен избор. И в това няма нищо драматично, още по-малко дестабилизиращо. Напротив, когато гражданите имат доверие в избраниците си, а последните знаят, че зависят от тях, държавността е силна. Сега силна е олигархията, защото загубилите доверието на хората политици се превръщат в лесна маша, ставайки тотално зависими от нейната задкулисна подкрепа. За да стане това, е нужна поправка в Закона за местната власт и добавяне на една конституционна алинея.
Няма смисъл да чакаме или да се молим на партийните върхушки. Гражданската инициатива за национален референдум е възможност да се предизвикат промени, без да се питат партиите. Затова започваме подписка за референдум едновременно със следващите избори. До изборните бюлетини да има и бюлетина с “да” или “не” за въвеждането на механизъм за отзоваване. Това ще е стъпка към смяната на системата - от управление на олигархията към управление на гражданите.

МРЕМ КАТО В СОМАЛИЯ, ЖИВЕЕМ КАТО В ЧАД

Нова година - Нов късмет! Поне всеки от нас това си пожелава, когато годината свърши и стартира нова. Време за пожелания! Време за равносметка. Всяка година едно и също - положителен резултат обаче така и не се получава. Значи някъде бъркаме в сметките и плановете, подлъгваме се и прекалено много разчитаме на тези, които държат парите, мислейки си, че ситния на гладния ще повярва и ще бъде милостив. Да, ама не! Затова и не започваме годината с хвалебствени слова и сладки приказки, а с истината - такава, каквато е, а не такава, каквато ни я представят велможи и властогонци. Аман от манипулатори.

Министър вика - народа е богат, пък ние се чудим с какво да купим хляб и да си платим тока. Г-жа Гигова - началник политически кабинет на Министерството на здравеопазването твърди, че сме здрави и нищо ни няма, пък ние мрем като мухи. На кого да вярваш - на приказките на тези горе, или на действителността тук - в реалния български живот.

В отговор на манипулативното писмо на г-жа Гигова от МЗ, в което тя твърди, че “според данните, с които разполага”, като по някаква причина същата е забравила да цитира точно и прозрачно източниците, от които черпи тази информация, ние сме си съвсем добре и сме по-здрави от европейците, публикуваме статия от медия “Дартс Нюз”.

Всеки сам може да прецени дали живеем в екологично чист регион с кристални въздух и води, или умираме все по-често от тежки ракови заболявания, децата ни страдат от астма и други заболявания на дихателната система. И не само. Картината става най-ясна и отчетлива в съзнанието ни, като минем покрай таблата в центъра на Златица и Пирдоп, от които ни гледат измъчените очи на отишлите си без време наши съграждани. Само г-н Николов, част от висшия ешалон на “Аурубис”, “Дънди”, както и част от местните управници не искат да признаят горчивата истина, която всеки ден преглъщаме с чаша отровена вода.

Българинът живее като африканец от Чад, по смъртност се нареждаме до Сомалия.
Това обявиха от Центъра за демографска политика, които направиха топ 10 на печалните демографски събития у нас.

Номер едно в десетката е спадът на населението през 2012 г. под 7 милиона души. Класацията:
- Броят на българското население падна под 7 милиона. С това се връщаме 65 години назад в 1947 г. Република България е на първо място в света по скорост на намаляване на населението. Според прогнозите на Световната банка през 2050 г. ще сме едва 4 531 000 души. Тогава Турция ще има 98 818 000 жители, а Румъния – 18 150 000.
- През миналата година в България са се родили 62 760 бебета. Само за последните две години броят на новородените е спаднал със 13 345, което представлява 17,5% спрямо 2010 г.
- Според ЦРУ (www.cia.gov) по критерия „Смъртност на населението” нашата страна заема първо място в Европа. А в света, сред 231 страни, заемаме 9-то място, между Сомалия и Свазиленд.
- По официални данни на НСИ в 1398 градове и села (26,2% от всичките 5329 населени места в страната) етническите българи са малцинство сред турци, цигани и др., като тази тенденция се усилва.
- Според Агенция по заетостта безработицата у нас през 2012 г. била между 10-12% (www.az.government.bg), а по неофициални реални данни тя е два пъти по-голяма – между 20% и 25% (даже се споменават и 40%). Това прави България безспорен европейски шампион за 2012 г. по безработица.
- Според проучване на Центъра за демографска политика масовите протести през 2012 г. вече са с най-голям относителен дял – 52% в регистъра на увеличаващите се социални конфликти у нас.
През предходната 2011 г. този процент е бил 31%.
- Благополучието (Wellbeing) на българите е намаляло драстично. И в момента по този демографски показател, според Gallup World Poll, вече сме на 140-то място, между Чад и Сенегал, от общо 155 държави в света.
- Интелигентността на нацията (National IQ Scores) намалява. Българите дълги години гордо заемаха челни места по този критерий, а сега в списъка от 113 страни населението на България по интелигентност е едва на 47-мо място, далеч след Монголия, Молдова, Казахстан и др.
“Дартс Нюз”
Екозащитниците пак гледат към Златица
Надежда Стоянова
B News
Граждански организации, загрижени за нашата природа, отново обърнаха поглед към Златица. След като преди малко повече от месец алармираха за поголовна сеч там, сега настояват за
обществен диалог на тема "Кой замърси и открадна водата в Града на чешмите".
Както знаем, заради голямата суша това лято на много места из страната бе въведен воден режим. В Златица обаче в редките случаи, в които водата дойде, цветът й е жълтеникаво-кафяв. Освен това
течащата от градските чешми вода била негодна за пиене, защото била замърсена.
Има предписание на РЗИ София-област да не се използва, само че не навсякъде има надписи с тази информация и хората продължават да пият. 
Според екозащитниците обаче зад проблемите в живителната течност в Златица стои нещо съвсем различно. Една от причините вероятно са авариите на водопровода, за който никой не се е погрижил вече дълги години.
Проблемите идват от предприятията в Челопеч, Златица и Пирдоп,
убедени са екоактивистите.
"В нашата вододелна зона имаше геоложки проучвания", коментира Петя Чолакова от Граждански комитет-Златица. Представители на медодобивното предприятие "Елаците Мед" трябвало да ги направи ръчно на места, на които няма растителност, само че били извършени с машини в защитена зона.
В отговор от фирмата обясниха, че МОСВ направило проверки и установило, че дейността на компанията не е довела до влошаване на качеството на водите.
Все пак от гражданските организации настояват, че имало шокиращи несъответствия
между документацията и реалните действия на предприятията. Едно от тях е, че никой не контролира дали заедно с добива на злато например, разрешен с документи, не се добива и друг метал, незаконно. Също така никой не проверявал колко от добитата суровина се изнася за преработка.
"На прага сме на един много голям скандал, който няма да може да бъде потушен с реклама",
твърди адвокат Атанасов.
Дори Министерски съвет постановил, че Златица е защитена територия и там не трябва да се прави нищо ново. В същото време обаче Министерството на околната среда и водите, както и местната власт позволили геоложките проучвания.