Коментар

Няма дюни, няма закони,
има плячкосване

Коментар на Евгений Дайнов, 
политолог, във “Фейсбук”:
„Преди малко бях на къмпинг “Юг”, за да видя не-бетона върху не-дюните. На връщане чух в новините, че и МРРБ, и МОСВ нагло лъжат, че това не били дюни. Дюни са. Бях, гледах, видях (и снимки имам). Не се строи върху скала - и това е лъжа.
Две министерства нагло излъгаха в нечий интерес. Онзи, който лъже, той по правило също така краде. Какво крадат МРРБ и МОСВ? Това са и първите официални лъжи, които са детински: всеки може да отиде и да види, че поне двама министри лъжат. Утре да чакаме трети? Дойде ли сезонът “Юруш на маслините”? И в суматохата - който каквото гепи?
Потресен съм от това, че две институции нагло, нахално, фрапантно, арогантно излъгаха. Съобщиха ни (отново): “Вие тука крепостните си налягайте парцалите, ние ще правим, каквото си искаме.” Заради 16-те заявени бунгала ще има и още бетонни площадки. И отново МРРБ и МОСВ (и всички останали от шайката) ще ни обясняват, че сме кьорави.
Няма дюни, няма закони. Има плячкосване. Елементарни разбойници без всякаква фантазия: каквото виждаме - гепваме. Ако този номер мине, ще плячкосат всичко. И до вас, уважаеми - до вашите фирми, вашите домове, вашите каузи, вашите любими места, вашата гора, вашия въздух и вашата вода, ще стигнат. Ако не бъдат спрени сега - гответе се. И въжето няма да го дават по линия на профсъюза. Ще си го носите от вкъщи”.
Лъжат ли МОСВ и подшапната РИОСВ?
Лъжат ли от министерството на
Лукарски?
И ако да, както твърдят над 68% от българите, които твърдо не вярват на министрите, инспекциите и системата, то дали не са излъгали и за случващото се в Средногорието?
Тук според тях е „най-чистата” територия в България. Няма ни дим, ни пушек. Няма ни арсен, ни кадмий, още по-малко серен диоксид. Няма заболяваемост извън рамките, няма смъртност няма мизерни        общински бюджети ... Е, за тях може и да няма, но... Поглеждайки през прозореца ситуацията в Златица, а и не само, оглеждайки се в локвите и дупките по улиците (силно казано, че то улици в Златица отдавна няма), си давам ясна сметка, че лъжата е дълга и опашата. И се простира от Златица и Пирдоп, до София и... стига чак до Хамбург, ЕК, ЕК и т. н.
Гърми Иганово, на хвърлей е от Пирдоп. И там Лукарски обяви, че всичко е наред, всичко е под контрол, ама толкова всичко, че само Господ спасява хорицата да не са на работа, докато бомбандировките продължават. Същият Лукарски, с дочената престилка и шапката с надпис „Аурубис”, който пи чиста студена вода в завода, откривайки „предприятието”.

МОСВ И МРРБ нагло лъжат, според Евгени Дайнов. И ние отдавна го знаем. Всички ние. Видно от това, че макар и обвзети от страх да не ги уволнят, работниците в завода показват реалността. Снимки, коментари, факти. Поредните изпратени на детоксикация в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” заради високо съдържание на арсен в телата им, хванаха автобуса за София. А, според „експертите” от РИОСВ, РЗИ, МОСВ и не на последно място местните общински „експерти” арсен в Средногорието няма. И даже предложение направили да не се правят замервания по този показател и за този елемент?!?
Е, хем няма, хем РЗИ публикува на сайта си обява и призив всички, които имат наднормени съдържания на тежки метали и арсен в организма, да се ориентират към УМБАЛ „Свети Иван Рилски”. Така, де... Няма! Не, че прилича на реклама на определена болница, все пак, нали същата е взела активно участие в изготвянето на, меко казано, некомпетентното и донякъде смешно „Проучване качествата на околната среда в промишлен район Пирдоп-Златица”... Установили „експертите”, че няма абсолютно никакво замърсяване и най-вече има тенденция към неговото намаляване. Но пък за сметка на това така и не се разбра кой е „платил” проучването, защото за пореден път община Златица отказа да предостави информация по Закона за достъп до обществена информация, нито каза как е избрала фирмата, на която да плати.
Но, и това не ни учудва. Вече сме на ясно как се ръководи община Златица. Най-ясно става от Доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), от където е видно и се доказва, че има нанесена тотална вреда на бюджета на общината в размер на близо 700 хиляди лева. Та и с „проучването” сигурно се е случило нещо подобно. Е, не в такива колосални размери, но... Оттук малко, оттам много... И бюджета си тече ли, тече...
Преди около три години имаше митинг пред МОСВ под надслов: „Кой ви лъже и краде – Българското МОСВ”. Ситуацията и днес си е същата. Тогава срещу протестиращите граждани на България, в това число жители от Пирдоп, Челопеч и Златица, бяха насъскани цели миньорски синдикати, които скандираха по жълтите павета в защита на интересите на своите господари. Днес сценарият се повтори. Актьорите – същите. Продуцентите и те. На някой му се присънило безплатно газифициране... За него безплатно, за нас заробващо години наред. Кой ще плати масрафа? Естествено, как кой! Народът на България. Със 150,00 лева пенсия.
А дали разрешителните, които раздават МОСВ, РИОСВ и РЗИ, че „няма вероятност да окаже вредно въздействие” отговарят на действителността?! Или случаят е като този с дюните...
Две министерства нагло излъгаха в нечий интерес. Онзи, който лъже, той по правило също така краде.
Какво крадат МРРБ и МОСВ?
Какво крадат Общините Пирдоп и Златица, щом и те ни лъжат?
Петя ЧОЛАКОВА

Няма коментари: