30 юли 2011

ДА ПОМОГНЕМ НА ЕДНА МАЙКА...


Сърцето ти спира за миг да тупти, когато прочетеш тези думи! Очите ти няма как да не се насълзят и да изгубиш почва под краката си, когато в теб оживее представата
за подобна мъка и подобен ЗОВ ЗА ПОМОЩ!
Всеки знае колко е важно за едно дете майка му да бди над него. Всеки чувства колко е несправедливо млад човек да търси шанс и да се бори да живее.
Всеки... или почти всеки!
Неделя. Златишки пазарен ден. Хиляди хора се бутат по сергиите, приказват, мърморят, мъкнат тежките чанти с продукти, купени на цени много над реалните. Но за тях няма значение - важното е, че са от “пазара”.
Сред тълпата се мярка и кмета на Златица, помъкнала огромни торби с покупки. Често срещано явление - всяка неделя можете да я забележите по сергиите. Спира хората, усмихва се, говори им за щяло и нещяло. Нормално. Идат избори - трябват избиратели.
Затова и Нона е слезнала при обикновените хора - мъкне чанти и приказва ли, приказва.
В същото време, на хвърлей от сергиите, в сградата на златишкото читалище тече Благотворителен концерт, посветен на една майка. Майка, която иска да отгледа детето си, да бъде със семейството си и да има шанс да живее.
Анна Андреева Питекова. На 35 години от град Златица. Ани, която познаваме всички - борбена, всеотдайна, понасяща мълчаливо съдбата си с едничката надежда да остане жива.
Нейни приятели решили да й помогнат с каквото могат и да съберат средства за нужната й бъбречна трансплантация. Сами, без чужда помощ - със свои изпълнения те се заели със задачата да предизвикат съпричастие у хората, а не да са бездействащи и нехайни.
Ани от 2006-та година е на хемодиализа. През януари 2009-та заминава за трансплантация в гр. Лахор - Пакистан, където след 15-дневен престой се връща без да бъде оперирана. Надеждите й остават напразни, но въпреки това намира сили в себе си да продължи и не пада духом.
През август месец тази година и предстои заминаване за гр. Самара - Русия, където ще й бъде направена трансплантация. Нови надежди и нова светлина за бъдеще.
Приятелите - те са с нея. Организираха невероятен концерт, на който да съберат необходимите средства за Ани. Песни, танци, стихове и положителна енергия, която да я вдъхнови и прогони отчаянието и сълзите от очите й.
Посещението на хора - малко! Защо? Защо в този труден момент ги нямаше хората да помогнат на своята съгражданка? Толкова ли са важни сергиите? Толкова ли са важни чушките, доматите и парцалите? Не е ли по-важен един човешки живот? Защо, Защо, Защо?
И местната управа я нямаше. Но този факт не изненада никой. Нонка не я вълнуват подобни човешки драми. Тя е заета да мъкне пазарските торби и да принуждава хората да гласуват за нея, защото тя е “кмет на всички ни” и ще работи за Златица.
Уважаема г-жо Кмет! Златица - това са хората! Всеки един гражданин е важен. Не ни измервайте на килограм избиратели, а помислете за съдбите ни.
Ани имаше нужда от общинска подкрепа. От това общината да застане зад каузата тя да живее пълноценно. Но, за съжаление това за кметицата е непонятно чувство и непонятна отговорност. Нямаше и нито един представител на големите богати предприятия, които трупат печалби от недрата на родните ни села и градове. Нямаше ни “Челопеч Майнинг”, нито “Аурубис”, нито който и да било от техните централи и администрации. Или поне ние не видяхме да са откъснали от ценното си време и да присъстват. И защо ли въщност да бъдат?!? Те са улисани да печелят, печелят и пак печелят, за сметка на нашата природа, на нашето здраве. А при остра нужда за помощ, въпреки, че на висок глас обявяват колко са ангажирани и отговорни за хората тук, никакви ги няма.
Скъпи Златичани! Средногорци! Време е да станем по-съпричастни към болката на нашите ближни. Време е да отворим сърцата си и да помогнем на страдащия, да нахраним гладния, да повдигнем падналия.
Ани Питекова има нужда от нашата скромна подкрепа.
Ако всички в Средногорието дадат по 2,00 лева - само по 2,00 лева, то необходимите средства за трансплантацията на Ани ще бъдат събрани. Направете го!
Нека бъдем нейни приятели. Нека подкрепим нея и семейството й. Нека не чакаме фирмите с милионите евро печалби да прояват загриженост. Можем и трябва сами да си помагаме. Можем да бъдем единни и да защитаваме себе си, съгражданите си и своя роден край. НАПРАВЕТЕ ГО! Помогнете на една майка да отгледа детето си!
Петя ЧОЛАКОВА

СРЕДСТВА МОЖЕТЕ ДА ДАРИТЕ В “ГОЛЕМИЯ МАГАЗИН” - ГРАД ЗЛАТИЦА - НА ДЕТСКИЯ ЩАНД И В КАФЕТО, КЪДЕТО ИМА ПОСТАВЕНИ КУТИИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ и по сметка:
УниКредит Булбанк
Сметка: 70001520045963;
IBAN: UNCR 70001520045963;
Валута: BGN, BIC kod: UNCRBGSF

НЕКА БЪДЕМ СЪПРИЧАСТНИ!

Няма коментари: