20 ноември 2015

ОКРУПНЯВАНЕ СЛЕД ОГЛУПЯВАНЕ?

Сега е само НАЧАЛОТО...
От няколко седмици в Средногорският край се вихри сагата по т. нар. "прекрояване на съдебна карта на България". За по-разбираемо за нас, средногорците, това е свързано с въпроса: ще има ли Районен съд и Районна прокуратура в град Пирдоп, разбирай Средногорието?

Посоката на съдебното "прекрояване" е към Панагюрище. И то след като здравното "прекрояване" почти е пред приключване пак в същата посока и дестинация - Панагюрище. И други "прекроявания" в разни посоки и близки дестинации очевидно предстоят. А това си е чиста наказателна акция на централната власт към неподлежащия на политически реформи и промени район на Средногорието. Нищо друго не е, повярвайте. То е и нормално. След като нищо друго тук не помръдва в някаква нормална и положитена посока, следва "прекрояване" и насочване на ресурси и регалии на властта в съседни райони, които знаят как да ги използват и се укрепят.
Болница в Панагюрище. Районен съд и прокуратура - пак там. Утре спорт, образование и каквото още се сетите, също ще се запътят за там. Защо ли? Ами, защото има условия и развитие. Има бази и съоръжения. Има мощен бизнес с лице към жителите и местната община,  хора с амбиция за развитие, управленци с акъл и мислене... Тук продължаваме се упражняваме в скудоумие. Болни сме от лицемерие и двойственост. Дъвчем стари лозунги от комунистическо време и не виждаме по-далеч от носа си. Даже всичко това го имаме за геройство, за бабаитлък. Изпитваме гордост, че сме такива.
За управниците? Ще ги подмина - писал съм.
Те са наше отражение, наш избор, наше желание, нашето въпреки! На тях, навярно, и за съдбата на Районния съд в Пирдоп им е през крачола. Най-много да се отчетат с една беззъба декларация до... арменския поп с гореща молба за съдействие. Кой знае?
Жестоката истина обаче е, че губим битката за нормалността на Средногорието изобщо. Защото, какво значи да те лишават поетапно и уверено от институциите и регалиите на властта? Значи, че някой някъде ни отписва и същността ни другаде се описва и установява.
Мислете си каквото искате! Това е реалността, която тепърва ще се разгръща пред нас с цинично откровение!

Едно предположение за любителите на окрупняване на общините: какво е община Пирдоп без болница, без Районен съд и Прокуратура и няколко милиона дълг? И защо не предположите макар и за миг, че административния център на бъдещата окрупнена община Средногорие може да бъде Челопеч или Чавдар? Ако изобщо предстои някакво окрупняване.
Засега положително върви само процеса на оглупяване...
Георги ОСТРЕВ

Няма коментари: