17 юли 2007

Заширила се ХЕИ-корупция и краят й не се вижда

Всеки ден по телевизия, радио, улични и кръчмарски разговори, ни залива едни и съща информация. Все говорим за пустата корупция, която съществува в България и която ни връща все назад в развитието. Няма как да стигнем ни американците, ни европейците, ни румънците.
Особено, като продължаваме да я подкокоросваме, да я подхранваме, да даваме под масата, да се съгласяваме с немислими условия, дето ги няма в нито един държавен вестник и които ни се налагат силово от данъчни, от РИОКОЗ (ХЕИ), от общински администрации.
Особено наболял е проблемът в момента около пустите НАССР системи, които всяко заведение и магазин, предлагащ хранителни стоки, е длъжен да разработи и внедри.
Хубаво, лошо нема да сме в крак с европейските изисквания. Така и трябва. Здравето е на първо място и всички трябва да се стараем да го пазим – и нашето, още повече чуждото.
Ама и така не става. Не може служителите на ХЕИ-то да са тези, които вместо да помагат - да пречат, притесняват и изнудват търговците. Вместо да дават насоки при внедряването на високите европейски изисквания, в техните глави са светнали едни лампички как да извлекат някой лев от джобовете на търговците.
Така е в цялата страна, така е и в Средногорието.
Сега е летният сезон, трябва да се събират средства за почивка, за море, за разтоварване. Време е да пообиколим нивите, сиреч заведенията и да видим какво можем да оберем от реколтата. Без да сме сяли, хляб да ядем.
Тук, тази система не е както трябва – да идеш еди къде си. Е, нищо, че е тройно по-скъпо. Може и повече да дадеш.
Тук, тази система е на много високо ниво, бе, че кой ще я разбере. Селяните ли?
Тук пък, не сте ходили да ви я направят, където трябва, има какво да се желае, какво да се промени – пак на същото място иди.
Докога бе, търговецо?
Докога ще се оставяш да те мачкат, да ти налагат, да те изнудват, да ти взимат и без това трудно припечеленото?
Защо ли? Защо си траете?
На всички ни е ясно. За да не ви глобяват. Пълните чантите, давате под масата, за да се застраховате, че ако друго нещо не ви е на ред – няма да ви проверяват. Особено местните инспектори. Тях ако успеете да купите, по-лесно ще ви е. Нищо, че те взимат и пак идват.
А не мислите, че така обричате цялата държава и нас, клиентите ви! Да търпим. Подстрекавате да ви искат пари и ги давате. Страх ви е. От какво ли? Обектите ви не отговарят на изискванията, а вие до системата сте опрели!
Плюем срещу корупцията, жалваме се над чашата, псуваме държавата, а после отиваме послушно и даваме. Е, не директно на инспекторката в Пирдоп, но на фирмата, която е определена. Лицензираната?!? За да има и за нея, ама не директно, косвено.
Нищо, че никой не издава в държавата лицензии за изработване на НАССР системи,
а изрично е казано - Всеки само може да си я изработи!
Такъв ни е манталитетът.
Затова не се оплаквайте, че хем сте си платили, хем пак са ви глобили.
И вместо да се съгласявате да давате тройни и четворни суми, вземете тези пари и ги вложете в обектите си. Постарайте се да ги приведете що годе в европейските изисквания, поне що се отнася до чистота, хигиена и културно обслужване, пък после вземете та научете законите, правилата и собствените си права, за да може най-накрая хем вие да се отърсите от налаганите ви "глоби" и непрекъснато да давате, така и ведомствата да могат по-лесно да хващат собствените си корумпирани служители.
Докато си траете, скомросвате и гледате да минете между капките, ще има много да чакате да са оправим.
А на госпожа инспекторката от ХЕИ-то искам да кажа – това с високото ниво на разработване на НАССР системите, дето можело и на по-прост език да се каже, е крайно несериозно от нейна страна.
Стига сте ни правили на прости селяни. Живеем в 21-ви век и би трябвало да гоним по-високи цели и да се ограмотяваме, да си знаем правата и да ги отстояваме, да израстваме както професионално, така и умствено, вместо да се вместваме в лично вашите простовати норми и изисквания.
Тях оставете за себе си. А оправданието, че идвате по сигнал, всички знаем какво значи. Човекът не е дал, където трябва, не е посетил който трябва, не се е "посъветвал"
правилно. Тръгнал, разбираш ли, сам да се оправя, без нечия "лицензирана", сиреч високо платена помощ.
Писмено давайте „препоръките си” кое не е наред в разработените Системи за самоконтрол и определяне на контролно-критичните точки в заведенията, които търговците сами са си написали, или просто не са използвали определените услуги а нечии други, пък нека оставим по-висшестоящи да решат правилни ли са и на какво ниво са.
Петя ЧОЛАКОВА

Няма коментари: