25 април 2008

САЛЕМСКИТЕ ВЕЩИЦИ по Златишки сценарий

Почти 6 месеца изминаха от онзи ден, когато златичани избраха новия кмет (кметица) и нов общински съвет. Шест месеца би трябвало да са напълно достатъчен срок, през който трябваше да се прегледа какво сдадено от предишното ръководство, след това да се съберем, да се погледнем в очите, да си стиснем ръцете и после всички заедно да започнем да работим за благото на нашата Златица. Това приемане на бюджети, предложения, изготвяне на проекти и тъй нататък, и тъй нататък...
Абе, знаете как е, няма да ви уча аз, я! Зер, затова сме ви избрали.
За шест месеца обаче, положението в нашата община, меко казано, си е... мамата. Още от самото начало взе, че се размириса. Първо, от едно място, после и от много други.
И за всичко, което е ставало преди (забатачено, разбира се), което става в момента (забатачено, разбира се) и което ще става за в бъдеще (забатачено, разбира се), за всичко е и ще бъде виновна тя – Кметицата.
Значи, първият мирис дойде от така лелеяното и все още недовършено сметище. Чудно откъде ли се взе, тъй като в него все още боклуци нямаше. Първо, „вятъра на промяната” донесе едва уловима миризма, но с течение на времето от ден на ден започна да вони все повече и повече. Както изглежда, се установи в последствие, че кметицата отказала да заплати на фирмата-изпълнител заради несвършена работа и изтекъл договор. От своя страна, фирмата се опита да изхитрува, после да я стресне и най-накрая се направи на обидена и си събра багажа. Интересното обаче, е друго. Вместо да проверят и ако е така (а то сигурно е така), да я подкрепят, ОбС взе, че влезе в положението на фирмата.
Аргумент – много от нас в момента си мислят така „Абе дори и да има нещо гнило, хайде сега, нали ще се завърши пустото сметище, за благото на Златица е. А, кой поръчал музиката и кой ще плаща... Е, то се знае кой! Само, че сега – Ядец! Виновната е... Кметицата”.
На мен лично знаете ли на какво ми заприлича цялата работа? Много често в нашия район гастролират цигани – тенекиджии. Та тези „майстори” обикновено гледат къде живеят по-стари или самотни хора, и най-често там отиват да си търсят работа. След като предложат да им направят улуците почти за без пари, за по 2-3 лева на метър. Абе, има-няма, половин пенсия, да има там за цигарите и за хляба, а иначе така здраво ще ги направят, че даже къщата да падне, те ще си останат във въздуха. Само, че когато дойде време за плащане (след свършване на работата, разбира се), горките хорица разбират, че не само техните пенсии, ами и на приятелите от махалата да съберат, пак няма да им стигнат. А за качеството на работа, да не говорим. А най-лошото е, че те трябва да се оправят сами. Щото, и да се оплачеш... Абе, я се оправяй сам.
Та, така и с нашето сметище. Кой работил, кой платил, кой дупки копал, кой 6 милиона похарчил – Кметицата виновна. Виновна е и точка.
След това замириса и от бившето Карлиевско сметище. Там също пак Кметицата е виновна. Нищо, че пред цяло село тя се изправи и каза, че не знае нищо по въпроса. А, когато запалиха Райхст... Чакай, чакай! Това беше друг случай.
И за горящите контейнери – пак тя е виновна. Нищо, че не ги пали тя. То не, че и предишни години не бяха пак пълни и горящи. Виновна е!
А, когато палнаха Райхст... Чакай, че пак се отнесох. Искам да кажа, че когато се запали онзи гараж виновния беше познайте кой – Тя. Е, какво от това, че някой си там тиквеник изсипал „чудото” си до гаража на човека, а не в контейнера, тъй като той бил пълен. А това, че някой не е преценил, че неугасени въглени, където и да ги сложиш, палят. Ама... Иначе щеше да изгори само контейнера. И след като всичко в този град гори, пуши (не, не, Райхстага няма нищо общо със случая) и мирише, тя, моля ви се, вместо да се почувства виновна, взе че направи „Конски Великден” и спортен празник на хората. Това вече, ако не е безочие, здраве му кажи. Вместо да се свие в някой ъгъл, тя тръгнала салтанати да продава. А пък да вземе, че да не покани „баш майсторите на спорта” от Златица. Ужас!
А една от многото й (и не последна) постъпки бе, когато поиска пари за проект на нов водопровод. Абе, женски акъл, моля ти се. Че тя по-хубаво да тръгне и да преброи колко чешми и чешмички има в Златица. И колко кладенци в дворовете. Водопровод! Хайде де! Не се научи да си трае таз жена и това си е. Абе, гледаш я такава една свитичка, миличка. Абе, откъде го вади тоз инат бе. Натиска си се на кметския стол и не иска да го преотстъпи на никой. Особено на “великите претенденти”.
Ох, на нас главата ни се е запалила, а пък тя... Е, стига с този Райхстаг, де! Там е друг случай ти казах. Друг път може да го използваме като компромат. Когато няма да има за какво да се закачим. А пък ако не хване „дикиш”, ще подхвърлим идеята, че тя е виновна за чумата през Средновековието, или пък, че тя е пилотирала единия самолет, когато Кулите ги таковаха. Аха. Преди да го блъсне, е скочила от него. Ала Джеймс Бонд. Абе, с една дума, виновен трябва да си има и няма значение кой, важното е да не сме ние. А пък в случая има кого да обвиним, нали така? Значи, Ловът на вещици в Златица може да продължи.

Атила

Няма коментари: