26 май 2008

БОГОВЕТЕ сигурно биха полудели

Знам, че повечето от нас, т.е. аз и вие, нашите ревностни читатели, сме гледали този невероятен филм, в който една обикновена стъклена бутилка промени иначе спокойния и мирен живот в едно африканско селце. „Боговете сигурно са полудели” се казваше. Сетих се за него след едно от заседанията на една-две комисии на общински съвет Златица. Естествено, че тук, че къде другаде могат да те заредят с толкова различни по вид емоции, че да имаш безброй модели за сравнение и теми за размисъл. Този път трябваше да решим на кого да дадем и на кого не от малкото предвидени бюджетни средства за подпомагане на крайно нуждаещи се и най-вече за лечение. Тъжно ми става как се разпределят 4000,00 лева на насъбралите се множество молби за помощ.
Естествено, и на тази комисия отново се наложи да отида неподготвена просто защото, както ми обясниха в последствие, никой не ми бил длъжен да ми предоставя необходимите материали, а трябва сама да си ги търся, препечатвам и прочие. И дневен ред нямаше. Че то защо ли да има, като се съберем на лакърдията, ще поприказваме надълго-нашироко, ще направим няколко „малки коментара” по примера на колегата Белишки, ще утрепем 3-4 часа в приказки и готово.
Че е изключително наложително да вземем решение по проблемите, с които се обръщат към нас хората разбирам, но не разбирам каква е ролята на председателите на комисии, че не могат два дни предварително да съставят дневен ред, да раздадат постъпилите молби, за да може всеки от нас обстойно да се запознае с тях, да проучи, ако трябва да се срещне с този, който моли и да вземе едно наистина разумно и прецизно решение. Без претупване, без диктуване „от някъде”, без манипулиране. Поне така се прави в Община Пирдоп, която непрекъснато даваме за пример колко е отпуснала за културни празници, а не даваме за пример как конструктивно работи общинския съвет, как решенията се взимат по комисии, за които има предварителна подготовка на документи, молби, жалби и прочие необходимости, предоставени на всеки общински съветник лично, за да може всеки от тях сериозно да се отнесе по поставените проблеми. Въпросите се обсъждат спокойно и делово в комисиите, след което на сесията на общинския съвет се представят становищата им и се работи бързо, ефикасно и най-малкото не се губи ничие ценно време. Още повече това на гражданите. Между другото така е и в Община Челопеч.
Зачекнах тази тема по повод на неописуемите нападки, които получих само, защото си позволих да поискам преди да бъде свикана която и да е комисия, председателите да се погрижат да запознаят навреме останалите общински съветници какви въпроси ще се дискутират в нея. В случая визирам Социалната комисия, но и в другите нещата не изглеждат много по-различно.
Но както и да е - „боговете” се събраха да решават кой да получи и кой не помощи и коя съм аз да ги уча как да си вършат работата.
Радостно е, че този път след високопарните речи, след изказаната надълго и нашироко заинтересованост към общочовешките проблеми, загриженост и прочие, се взеха няколко добри решения, макар и да трябваше изцяло да се доверим на компетентното и миродавно мнение по всеки един случай, изказано от д-рката Йорданова. Но както каза и д-рката Дилова, констатацията по всички въпроси, която би дала д-рката Йорданова е най-правилната и най-компетентната и кои сме ние, че да я оспорваме и да се мислим за по-по, че даже най.
Взеха се решения, отпуснаха се макар и малки, все пак някакви помощи, и се премина за решаване на глобалния проблем да дадем ли дърва на инвалидите, или да не дадем.
И тук, в ролята на “богоизбрани”, побъбриха, поспориха и всички „задружно” решиха, че непременно трябва да се провери какво се дава на тия хора от социалните, че да не се дублираме, видиш ли, и да вземем и ние да им дадем. Щом държавата им дава, общината не е длъжна.
Само, че отново не ми стана ясно ние от Парламента ли сме, или от Общинския съвет?! И какво толкова ни вълнува, че по социални програми тези и без това ощетени хорица са получили по 3-4 кубика дърва за огрев. Нас все пак са ни избрали за общински съветници, а не за депутати и е редно да се опитаме да помагаме на собствените си съграждани, независимо от това каква е държавната политика по въпроса. Иначе не би имало нужда от общински съвет, а само от депутати. А може би това е мечтата на повечето съветници - да станат депутати. Може би... Може би...
А какво са 3-4 кубика дърва като зимата е дълга и студена. Но ще трябва дядовците и бабите, инвалидите с придружители, семействата с деца инвалиди и прочие, да се простират, т.е. да се топлят според дървата, които са получили. От социалните. Нищо, че за една студена зима (каквато често се случва из Средногорието), отиват минимум по 10 кубика дърва. Няма да прекаляват с топлото, ще гледат колкото да не замръзнат да слагат дърва в печката, че ще вземем да им турим по един топломер като от топлофикация. Няма да дублираме я и да раздаваме дърва за щяло и нещяло. Пък и нали знаете, че да стоиш на студено е полезно за кожата и може да вземеш да се подмладиш, ако преди това не пукнеш от студ.
Какво, трябват ви пари и за лекарства, не само за дърва? Това да не е наш проблем, това е проблем на държавата.
Та поиграха си отново местните „депутати”, в чието число влизам и аз колко и в такива моменти да се чувствам тягостно и виновно, че не мога да се преборя с тесногръдието на някои колеги, на онази игра от онзи филм, за който си спомних в началото.
Само, че дали имаме право да се мислим за богове и да решаваме кой колко трябва да получи, за да си осигури поне топлина през зимата! Аз не мисля, че някой ни е избрал да се правим на такива и да преценяваме кой с колко топло трябва да се задоволи.

PS: Спазването на законите от хора, които са избрани от гражданите да ръководят общината е много важно, значимо и емблематично. Защото ако те не спазват законите, рано или късно цялото ни общество ще се срине. А как да очакваме от някои общински съветници от Златица да спазват законите в тяхната цялост, като за елементарни неща демонстрират неуважение. По време на цялостна проверка от РИОКОЗ във връзка с изпълнение на Наредбата против тютюнопушенето, г-жа Дилова демонстративно запали цигара по време на заседание на Здравната комисия и то в залата на Общинския съвет. Трябва да признаем все пак, че дали от кумова срама, или просто за да демонстрира, че все пак е наясно с изискванията на закона по отношение на тютюнопушенето на обществени места, тя се оттегли в края на залата и се прикри зад цветята.
Изводът обаче е тревожен. След като хора, на които е поверена общината не зачитат елементарни разпоредби на закона, у всеки от нас се засилва безпокойството ще се спазва ли законността в много по-сериозни от тази насоки, тъй като сами разбирате, че едно такова нарушение и пренебрегване на забраната за тютюнопушене е показателно поведение.
Все пак мисля, че това е въпрос и на възпитание.

Петя ЧОЛАКОВА

3 коментара:

Анонимен каза...

Интересно е било за пореден път поредното заседание на комисията и за пореден път едни от главните действащи лица са били "уважаемата" г-жа или пък другарка(както иска да го приеме)Дилова и г-н Белишки.Е как да не, та те са лицето на местната власт,най-представителните,най-умните и пр.Голяма е подигравката към нуждаещите се хора,за които е трябвало да се разпределят огромната сума от 4000,00лв.Направо ви съчуствам уважаеми дами и господа.То е много трудно да се разпредели такава голяма сума и хората може би са ви благодарни,че все пак сте успяли да да им "подарите" една топла зима.Срамувам се от вас.А какво ли ви пука,че някой от съгражданите ви ще стоят на студено,Вие нали няма да сте от тях.Били сте достатъчно умни да заделите бели пари за черни дни от предишен мандат.Ето това се казва спестовност.Браво!Бурни ръкопляскания.Продължавайте в същия дух-то при вас ни срам ни очи,но не забравяйте-Колелото се върти и е много страшно да паднеш от върха му.
Отново ще се подпиша като Анонимната,която живее далече от родния си град,но дава мило и драго за него.

Анонимен каза...

Ako pone chast ot tezi nategachi v obshtinata sa gleda li filma te pone shte imat malko prestava za kakvo stava vapros no kakto go opisvash samo moga dasi predstavia kak e po scenari sabira se savet ot stari maimuni i obsajdat koi da pratiat da varne butilkata i za celta im tribva iskupitelna jertva i tova e socialnoto no kakvo moje da stane predi daim pusnesh filma dago gledat na jivo togava im sledi reakciata no gledai dasi malko po daleche ot tiah inache 10+ za vsichko chakam sledvashtata poblikacia

Анонимен каза...

Бях пуснала коментар по темата,но явно авторите са преценили,че не е подходящ за побликуване.Все пак се надявам да е станало нещо с отговора по време на пращането а не да е минало прес ситното сито на създателите.Нали сме в демократична страна и имаме право на глас.Искам да вярвам,че се е получила техническа грешка,защото имам доверие на всички вас(от екипа),вярвам че сте реалисти и милеете за хората.
Благодаря Ви!