03 октомври 2008

50-ти брой на списание "Средногорски БАГРИ"

Петя ЧОЛАКОВА:
Защо го правим?... Защото правим своето пътешествие. И оставяме следа във времето. Нашата следа. Неприкосновена. Неопетнена. Необятна. Има ни! Тук сме. Променяме света.
Все още всеки ден успяваме да направим поне по една щуротия... Да е от нас!

Смели сме! 
Защото вярваме в своята Независимост! Отстояваме я! Борим се! Не сме забравили. Помним! И пишем, за да се помни!

Свежи сме! 
Защото сме запазили детски наивното в себе си. Чистотата. Лоялността. Коретността. Приятелството – онова истинското, не фалша, който цари в момента.
Често ни упрекват, че сме млади. Често ни ругаят, че сме различни. Често ни мразят за това, че сме истински, неподправени и неподражаеми. Нека!!!
Има място за всеки под слънцето, но историята помни такива като нас.
Свежестта ни идва и от това, че сме неподправени, оригинални. Абе, ние сме си ние! Въпреки Койкини, въпреки Тинчевичковчета, въпреки Чомпаличковци, въпреки Атанаспреструвковци, въпреки Белишкосивушковци и тем подобни.
И това е положението. Харесва ви – не ви харесва! Четете ни! Радваме се, за което.
Ех, има ни! Усещаме зовът на природата. Тачим отечество и национални ценности. Защитаваме родното си място от хрантутковци и идолопоклонници. Ние сме. 
Багри сме и вече петдесет броя правим приключения!

Уникални сме! 
Защото няма кой друг така да дарява от себе си. Завиждат ни! Хубаво е.
Един ден една приятелка ни нарече – Последните Мохикани! Благодарим, че има тази вяра в нас и прозира в чистите ни и неподправени сърца.
Не се обръщаме назад – към мостовете, които някой друг е разрушил. Защото винаги даваме право на втора възможност, но не и на трета. Гледаме винаги напред, защото там отново ни очакват непокорени и недокоснати хоризонти. Очаквайте ни.
Умеем да улавяме красотата на мига и да му се радваме, да я подаряваме. Не сме подвластни на властта, властолюбието, парите, безплатните банкети с ядене и пиене на корем. Не можеш ни направиш свои роби с това. Друга е нашата цел.
50... 100... 200... Продължаваме! Ние сме територия само за Свободния дух!
Можем го! Съдете ни!

Пъстри сме! 
Затова ни обичате. Предлагаме ви изпитано лекарство срещу скуката. Зареждаме ви с бодрост и дързост. Неуморими сме! Още незавършили настоящия брой и вече сме започнали новия. Низчерпаеми. Творчески сме препълнени – с идеи и сили да ги осъществим.

Отричайте ни! 
Нас ни има! Подаряваме на нашите истински читатели частица от искрата, която гори в нас! Защото искаме! Защото можем! Защото вярваме! И успяваме...
Защото вятър ни зове...
Защото слънце ни намига...
Защото шепнат ни дърветата...
Защото водата ни очиства...
„БАГРИ СМЕ”.

И дето се вика: Хвани Гаци – удари Рогачев! Вари Петя – печи Дечка! От трън Светли, та на глог Иван. И това си е. Важното е да не ти пука! Защото казваме това, което всички наши читатели мислят - без страх. Право в очите. Безумно смели сме, безоблачно чисти и продължително верни! От върха откъснати! 

Дечка ВЕЛКОВА:
50-ти брой е нашия малък, но значителен юбилей. Всеки един от нас - Екипа на Средногорските БАГРИ през цялото това време не се отказа. Не е лесно да продължиш да вървиш по пътя на мечтата си, защото да положиш основите се оказва много по-лесно от това да отгледаш една идея и да я дариш със смелост да продължи да живее. Дали сме успяли в очите на читателите – това не можем да твърдим от настоящата трибуна, но със сигурност не сме спряли да творим и градим онези ценности, даряващи куража и желанието да гледаме с очите на вярващ в бъдещето на творението си. Всичко онова, което човек може да дари на времето, всичко онова, с което може да бъде полезен не само на себе си – е нашата най-голяма амбиция да продължим да влагаме и душите си и силите си в отглеждането и развитието на Средногорски БАГРИ.
Защото, за да продължи да съществува един продукт на българският пазара не е само материална обезпеченост. Това е и талант, и новаторство. Дори безмерно усилие. Вяра и борба с вятърна мелница. Понякога сме жлъчни, друг път попадаме в ролята на наивни романтици, но дори и такива не спряхме да бъдем до вас през цялото това време и да изживяваме всяка реалност в района ни редом с всички ви. Дали това ни направи по-възвишени – едва ли. Но приятелството е да не се отказваш да приемаш всичко - и добро и лошо в едно с читетлите си. Да помагаш и смело да заявиш присъствието си – Днес, Тук и Сега. 
Ние оставихме следа чрез Вас във времето, бидейки полезни по един или друг начин – а това е заветната мисъл, дарена ни от великите радетели на Историята Българска. И това е достатъчно.
В началото бе Мечтата, след време узрял момент за сътворението й, а днес след 50 броя, е развитието и отглеждането на нашата рожба. А за подобно нещо няма граници. Има само чиста любов и непресъхващо желание, с които превъзмогваш всички физически граници на личността си. 
За да те има. За да останеш. За да те последват.

Пламен КУНЧЕВ:
Защо? Навъртяха се 50 броя на списанието и започнахме да се питаме един друг защо сме тук? Първата и главна причина е Петя Чолакова, която така прегърна идеята за „Багри” ,че дори и един скептик като мен взе да й вярва и то се случи. Списанието завладя с такъв гръм и трясък нашите общини, че ми е трудно да повярвам в близко бъдеще някой да направи същия или подобен продукт. Втората причина са принципите на издателя и собственик Светли, който не се поколеба да пусне статията „Куция кон”, спомогнала да изгони „Вашия човек” от Златица, въпреки оказания натиск от Общинската администрация и лично от агент „Балкан”, както и спирането на договора за информационно сътрудничество. Светли не се колебае никога какво решение да вземе като издател и то винагие: „За” всеки материал, „За” всяка статия, „За” всяка позиция от наша страна – въпреки нечистоплътните действия, предприети против него от разпозналите се лица.
Третата причина е лична. Беше ми дадено място и време да споделя своите виждания, да опиша Вашите проблеми и желания, а също така да изказвам своята позиция, доста често различна от тази на главния редактор и издателя. Само ще Ви припомня, че подкрепата ми за сметище на „Екодивелъпмънт” беше на 360 градуса от мнението на обществеността и това на г-ца Чолакова, и в същото време беше публикувана в списанието. Може би трябва да напомня на някои съветници от Общински съвет Златица и „обществени личности”, че Аз бях За инвестициите в подобен проект, За работни места, За финансова облага за Община Златица, докато всичките Вие правехте комитети против фирмата и личността, която стоеше зад нея. Сега сме свидетели на някакъв обрат в поведението Ви, който аз наричам... Хайде, по случай 50-тия брой на „Багри” да си спестим обидните епитети.
Дами и Господа, Другари и Другарки, много Ви здраве от „Средногорски БАГРИ” – списанието на щурите, смелите, свежите и уникалните.
Ваш: „М. Милоров”.

Веселин РОГАЧЕВ:
Защо ги правим ли? 
Защото ние сме... тия, тия и ония. „С две думи” – Различни.
Защото на хората им писна от всекидневния фалш и лъжи. Гаци ЛАЙФ, Вес Рогачев, Горда Златишкова, Атила, Дечка, Пламен Кунчев, Петя Чолакова, Светли, Ванчо и... други, и други – Различни и Истински. Като цветовете на дъгата. Нашата дъга. Нашата вярност. Нашето Средногорие.
Докосвайки се до душите на Нашите читатели ние предоставяме същата възможност и на тях. Защото сме с открити сърца. Може би – сърцати. 
Защото обичаме красотата и истината. Обичаме България и нашето Средногорие. 
Мразим лъжата и лустрото. Мразим фалша и лакейщината. 
Ненавиждаме предателството, блюдолизниците и най-вече дупедавците.
Такива ни харесват хората – такива трябва да останем.
А, да... Щях да забравя! Сто години Независимост – 50 брой на БАГРИ. 
И ако това не е поличба!

2 коментара:

ves каза...

БРАВО ОЩЕ МНОГО ПО 50 вИ ПОЖЕЛАВАМ.ДЕРЗАЙТЕ.САМО НАПРЕД И НАГОРЕ.ОТ "ГЪЛЪБЕЦ" ДО "КОЗНИЦА" ИЗ ЦЯЛАТА НИ КРАСИВА РОДИНА ПЪК ЗАЩО НЕ И ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ Й.УСПЕХ

Анонимен каза...

Честито! Продължавайте да сте толкова обективни и продължавайте да отваряте очите на хората, за нещата за които те не знаят! Обичам ви!