07 ноември 2008

В Община Златица

УСИЛЕНО СЕ РАЗДАВАТ ДЪРВА НА ИНВАЛИДИ И ВЕТЕРАНИ
Макар и със закъснение, стартира Програмата на Община Златица за раздаване на дърва за огрев на ветераните от войната и инвалидите. Дейностите се извършват при строг мониторинг от страна на кмета на общината и общински служители. В началото на кампанията в първият дом, в който бяха закарани необходимото количество дървесина присъстваше и инж. Нонка Каменова, за да се увери на място за качественото изпълнение на заданието.
При положение, че повече не се появяват спънки от страна на органите от Държавното лесничейство се очаква кампанията да бъде успешна и всички заплатили по надлежен ред таксата на гишетата в Община Златица, ще получат дървесина за огрев.

ОТБЕЛЯЗА СЕ ДЕНЯ НА СВЕТА ПЕТКА ТЪРНОВСКА
Всяка година на 14 октомври Българската православна църква почита паметта на християнската светица Параскева-Петка Епиватска Българска, наричана още и Търновска. Вече девет века пред живота й, прекаран в пост, молитви, в служба на Бога и хората, се прекланят християните от България, Румъния, Сърбия и Гърция. Със своя подвиг и с неизброимите си чудеса Света Петка Търновска заема заслужено място сред българските светци и е втората по значимост след Свети Йоан Рилски Чудотворец – небесният закрилник на България.
В този ден на малкият златишки параклис, намиращ се в местността “Бакаджик”, построен в чест на светицата, бе отслужена литургия от отец Йордан Георгиев, извършен водосвет, прочетени молитви за здраве и спасение, за благословение на домовете ни. Бе приготвен курбан от неуморни златичанки, пазещи вярата и значимостта на светците ни. Светият ден бе уважен и от кмета на община Златица инж. Нонка Каменова, както и от представители на Общинска администрация.

Няма коментари: