07 ноември 2008

ЗЛАТИШКИТЕ МАЛЧУГАНИ ПРЕМЕРИХА СИЛИ В ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КРОС


Слънчев октомврийски ден.
Винаги много съм се радвала, когато мога да започна даден материал с оптимизъм и весело настроение, без да се притеснявам, че ще бъде малко пресилено, или просто не на място. И сега с удоволствие започвам с... един наистина изпълнен със слънце октомврийски ден.
Ден, в който площада пред кметството в Златица оживя. Случи се спортно мероприятие. И мога спокойно да твърдя, че спортно мероприятие от този ранг досега в Златица, а и в околията не се бе случвало.
Може би защото избраният повод бе 100 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ. Наистина запомнящо се.

Организаторите... За първи път инициативата бе на граждани от Златица, решили да направят нещо за града си, а не да чакат все на готово, за да могат после да обсъждат и да дирят кусури.
За смелостта им – Браво! Затова и избраната тема на кросът бе така важна - да отбележим достойно 100-годишната си независимост, не само териториална, но и осъзната духовна.

Как започна всичко... В един не много далечен юнски ден Татяна Дишлянова – управител на ЕТ „Люви Транс” гр. Златица връхлетя в офиса на „Средногорски БАГРИ” с идеята да се организира спортна проява. От гражданите – не от общината, не от училището, от нас самите. Нали все пак става дума за нашите деца, защо да не запретнем ръкави и организираме ако не друго, поне един спортен празник. Речено – сторено.
Изключително бързо се сформира групата – все ентусиазирани и устремени млади златичани. Избиране на дата – най-важната.
И нали няма случайности, естествено 22 септември – важен празник, изключителна годишнина. А и децата вече са тръгнали на училище и по-лесно ще се съберат. Последва писането на сценарий, доизпипване на подробностите. Началото бе сложено.
Към групата се включиха (а не към инициативен комитет с неясна цел) – Милен Митов, Магдалена Ананиева, Ивайло Христов, Райко Георгиев, Иван Иванов, Веселин Рогачев, Светослав Клиновски. След надлежно представяне на идеята за събитието, тя бе радушно приета и от кмета на Община Златица инж. Нонка Каменова, както и от цялата Общинска администрация.

Колелото се завъртя... Разговори с полиция за осигуряване на безопасност и успешно провеждане, осигуряване на медицински екип по време на състезанието (изказваме огромната си благодарност на д-р Георги Георгиев), грамоти, медали, награди...
И най-важното в едно спортно събитие – стълбицата, на която да се качат нашите шампиони, за да получат медалите си (тук благодарим на ръководството на СОУ „Сава Савов” – Пирдоп, че ни услужи с този важен за нашия спортен ден артикул).
Помислено бе за всичко. Имаше организатори, жури, помощ от учителите (въпреки, че получихме упреци от някои представители на тази гилдия във формата на протестно писмо, че не са надлежно поканени, от което всички ние, организаторите, се чувстваме доста разочаровани и обещаваме следващия път, когато организираме каквото и да е за тях специално да изработим покани със златни надписи и да изпратим бъклица. И погача).

Надбягването... То бе организирано в няколко категории, според възрастта и пола на състезателите. Естествено, бе предвидена и Категория смели пораснали деца, но тук смелчаци за наше съжаления не се появиха. Другият път.

Наградите... Те бяха скромни и осигурени от спонсорството на списание „Средногорски БАГРИ”, ЕТ „Люви Транс”, ЕТ „Водолей 97”, местното ръководство на Партия „НДСВ” в лицето на Магдалена Ананиева, Милен Митов (ние го наричаме Буката), които събраха помежду си средства за осигуряването на медали и грамоти, както и Община Златица, осигурила тениска с герба на Общината за всеки участник и малък детски коктейл, състоящ се от паста, плодове и безалкохолни напит. Отново за децата. Уточнявам всичко това, за да се опровергаят някои публикации на „неизвестни” автори, че са давани пищни банкети. Още повече, че когато става дума за Златишките деца, трябва да се знае, че те заслужават не само “пищни банкети”, но и много повече.

И, естествено, победителите... Победителите завоюваха своите победи с хъс и амбиция. В различните категории на почетната стълбица се качиха: Елена Бонкова, Алекси Зашев, Мария Софрониева, Християн Върбанов, Тони Димитрова, Любомир Дишлянов, Атанаска Ненчева, Ани Красимирова, Димитър Ранчев и много други. Златните, сребърните и бронзовите медали връчиха кмета на Общината, г-н Тома Найденов – общински съветник, Райко Георгиев – учител по физическа култура и спорт, Ивайло Христов – състезател и учител по плуване, Мария Кържилова – учител.
Останалите победители бяхме всички ние, удовлетворени от това, че успяхме със собствени сили и средства да осъществим един незабравим спортен празник за децата на Златица и за техните родители, въпреки упреците, въпреки пречките и провокацията на двама-трима общински съветници и странните въпроси за дупките и асфалта.

И за това, че наистина сме се справили блестящо, говорят фактите. Особено тези, че след нашият спортен празник такива бяха организирани и в съседните общини, като в община Пирдоп участници и ръководители са дали за пример нашето събитие и са изразили възмущението си в отворено писмо до кмета на община Пирдоп Антоанета Илиева, в което задават своите въпроси за липсата на организация и подкрепа. Един от тях е: „Всички участници не заслужиха ли да получат поне по една шоколадова вафличка…. Ей, така по детски?!” Това се явява естествен отговор за онзи, дръзнал да ни упреква, че сме почерпили децата. С по една паста.

Уважаеми участници в Лекоатлетически крос Златица, посветен на паметната дата 22 септември и обявяването на нашата Независимост, Независимо от всичко и всички, вие бяхте изключителни и всички ние, организаторите се гордеем с вас.
Петя ЧОЛАКОВА

Няма коментари: