28 януари 2009

В ПИРДОП - СКРИТИ ТАЛАНТИ

Стефан Мутафов е от град Пирдоп. По негова идея чрез създадената от него машина в Пирдоп заработи нова технология за производство на екологични пликове и опаковки.
На 30-ти ноември кмета на Пирдоп Антоанета Илиева тържествено откри новата придобивка. На тържеството бе обявено, че основен спонсор за направата на поточната линия е „НА – Кумерио Мед” и, че машината е проектирана и изработена от трима ентусиасти – главни изпълнители Стефан Мутафов, Върбан Върбанов и Сергей Симеонов. Г-жа Н. Драгнева – управител на „Пролет” ЕООД изказа благодарностите си на спонсорите и на кмета на общината за разбирането и съпричастието към постиженията на нейния екип. Отец Недко Бръбмаров извърши освещаването и поръси всички присъстващи за благополучие и престиж. Събитието премина под мотото: С грижа към хората с увреждания, работещи във фирмата, които въпреки трудностите, са изпълнени с енергия и желание за труд.
Решимхе и ние от „Багри” да се запознаем с ентусиазираните хора, сътворили машината. За целта нашия репортер Пламен Кунчев разговаря със Стефан Мутафов – основният виновник да се случи всичко:
Бай Стефане, на 30-ти ноември 2008 г. беше пусната официално машина за изработване на хартиени пликове, как се стигна до идеята за нея?
Ходих при Николина Драгнева (управител на „Пролет” ЕООД – Пирдоп) да кандидатствам за поддръжка на ел.инсталацията. Разприказвахме се и тя ми каза, че има идея за такава машина. И така, от дума на дума, се започна. Направих една рама за основа. Оказа се, че тази работа така няма да стане, както си го мислехме, но не се отказах. Направих проучване. Отидох в Килифарево, където проведох така наречения „икономически шпионаж” (смее се). Просто снимах тяхната машина с едно апаратче от 20,00 лева и по тези снимки за 4 месеца с мои материали и чертежи, след много безсънни нощи, въоръжен само с молив и линия, чертежът на машината беше готов.
Стругарската работа бе извършена от Сергей Симеонов, а другия човек, който ми съдейства, бе Върбан Николов. Други фирми и хора не са ми оказвали съдействие за създаването й.
Четох в местни издания, че шефа на завода или от общината били дали пари, но, често казано на мен не ми е давано нищо – никакво финансиране, никакви субсидии. Ако това е станало някъде на друго място и е дадено на някой друг – за това аз не знам.

Какво представлява машината?
Машината е с капацитет да изработва по 2000 бройки пликове на час, а не както четох някъде по 800 броя на ден. Това твърдение и най-малкото некомпетентно и абсурдно. Машината се обслужва само от един човек, т.е. от мен и е с 5-6 пъти по-ефективна от тази, която снимах за мостра.
Искам да кажа нещо, което настоявам да публикувате едно към едно. В Общинския бюлетин на Пирдоп за откриването бяха споменати пет думи за създателите на машината и беше написано, че сме участвали в тържество по случая! Болно ми е и много мъчно от тези писания. Някои хора извадиха огромни дивиденти и ни използваха. Участвали сме в тържеството! Пълни глупости! Машината съм я направил лично, както и съм си доставил лично всички материали за нея, както и сам съм направил ремонта на цялото помещение, където е тя. Говоря за осветление, отопление, подова настилка и всички основни ремонти. Още веднъж казвам – средства от никъде не съм получавал и никаква институция не ми е помагала. Да се знае!

Какво е бъдещето на машината сега, няколко месеца след официалните тържества по представянето й?
На машината не може да се навакса. Тя е с изключителен капацитет на полезно действие и за това трябва да се намерят пазари за пликовете и да се осигурят средства за качествени хартии, с които да спадне с 2/3 себестойността на продукцията, за да е конкурентна. Без средства се обезсмисля целия ми труд и всички декларации за заетите в цеха инвалиди и други работници. Това не се случи, въпреки пищното откриване на цеха, многото снимки и хвалебствия на хора, които дори не бяха чували за машината. Какво ще стане оттук насетне? Не знам.

Кометар от Пламен Кунчев направил интервюто:
Явно е време вече Котловината на найлоновите пликчета да бъде изчистена. Имам предвид, ако някой не се е досетил – Златишко-пирдопската. Призовавам кметове и общински съветници да забранят използването на найлонови торби в търговските обекти и Златишкия пазар, както направиха това в други български общини (за справка: Община Кюстендил). И вместо високопарни откривания, наистина да се подпомогне разработването на тази нова за района ни дейност – производството на хартиени пликове. Тогава всички ще видим какъв ще е ефекта от това върху икономиката и екологията в района ни. И тогава може да твърдите, че спомагате всякечски новите инициативи и работите за подобряване на екологичното състояние на Средногорието – не само на думи по коктейли и джамбурета, а с дела и документи.

Няма коментари: