28 януари 2009

Да направиш добро...




„Трябва нещо добро да направя,
непременно да сторя добро.
или – да ме покрие забрава,
да си тръгна с позорно чело.

Преко злоба и въпреки всички
тайни доноси, явни сплетни –
ах, дано мога всекиму лично
да помогна в най-трудните дни.

Знам: отчуждението зловещо
трови общество и същество
и затуй искам така горещо
да започвам и свършвам с добро...

За да направиш добро, не се изисква много. Нужни са само желание, воля и съпричастност. Към живота и нуждите на другите.
Доброто е основа на живота. Доброто е почва на живота и същевременно – негова храна. Само Доброто може да подкрепи живота, само Доброто може да го подхрани. Човек иска да създаде Доброто в себе си. Доброто обаче не се създава, то се ражда. То е вложено от начало у всеки човек и той трябва само да го съзнае и прояви. Човек трябва да бъде добър.
Замисляйки се колко малко ти трябва, за да отровиш сърцето си и да подариш усмивка, добра дума, да подадеш ръка на нуждаещ се, се запътих към тържественото събитие, организирано от Ротари Клуб Пирдоп за отличаване на „Личност на годината” с ясната идея, че преди всичко ние, Ротарианци се стремим да отличим добрите хора до нас и да наградим най-вече с уважение добродеятелните.
„Българинът по традиция е добродетелен и доброто е навсякъде около нас, но трябва да го търсим. Затова се надяваме нашата идея да продължи да съществува и да успеем да увличаме все повече хора да се стремят да правят, да откриват и отличават доброто около нас. Защото, доброто се увеличава ако му позволим”.
Това бяха началните думи на президента на Ротари Клуб Пирдоп Дамян Ненов, с които той откри тържеството, на което бяха поканени всички номинирани, бизнесмени и известни личности от Средногорието.
„Добър вечер дами и господа, и добре дошли на Коледния благотворителен бал, организиран от Ротари Клуб Пирдоп, който се провежда под мотото: Добрият човек до нас! Истинските, добрите хора се срещат, макар и рядко, но никога няма да изчезнат”. С тези думи Светлана Бамбекова - водеща на събитието премина към тазгодишните номинации:
Красимир Пачев – за спасяването на човешки живот. Той влиза във вертикален газоход в конверторите на металургията в „Кумерио Мед” на дълбочина над 6 м. и с риск за живота си спасява попадналият там Илия Цанов.
Кунка Аксимова – майка на четири деца, която приема и осигурява дом и семейство на още три деца – полусирачета на възраст 3 месеца, 3 и 17 години.
Милена Паралеева – която допринася за осъществяването на почти всичко проекти в областта на евроинтеграцията и туризма в община Копривщица.
Георги Янакиев – дългогодишен писател, драматург и краевед. Събрал и издал два сборника с легенди от нашия край.
Кера Кюрчиева – дългогодишен деятел в Пенсионерски клуб Пирдоп. Тя активна участва в живота на клуба, организира важни събития, празници, беседи, екскурзии. Създава певческа група.
Д-р Лиляна Радева – началник на Вътрешно отделение в Пирдопската болница и лекар-кардиолог. За изключително постижение в изграждането, развитието и утвърждаването на медицинското заведение.
Любомир Цеков – кмет на Община Копривщица за спасяването на дете, припаднало по време на събитие в града.
Виолета Овчарова – носителка на почетния медал „Златен Реверен” за целокупна литературна дейност за направените от нея дарения на авторските си книги на библиотеки, училища и детски градини.
Венко Венков – който неуморно помага при изграждането на Ротари Парк Пирдоп и всекидневно се грижи за неговото опазване.
Съби и Ваня Събеви – ръководители на Детски Кукерски Клуб „Златните МЕЧКИ”. Заели се да предадат на децата красотата на българските традиции, обичаи и вярвания, създавайки клуб, в който децата се докосват до магията им. За ентусиазмът и желанието да ги възкресят, за волята им да ги предадат на младите хора на Средногорието!
Никола Мутафчиев – за цялостния му принос за развитието на район Средногорие, като един от най-изявените топ мениджъри, общественици и стопански ръководители. За голямото му дарение за община Чавдар – изграждането на параклис „света Петка”.
И носителят на приза „Личност на 2008-ма година” за добри дела се връчва на... Залата притихва в очакване. Отеква само забързания пулс на номинираните...
„Личност на 2008-ма година” е...
Кунка Аксимова от град Копривщица.
Аплодисменти, сълзи на радост и умиление и гордост, че именно тук при нас, в Средногорието се срещат толкова добри хора. И толкова смели, всеотдайни и отзивчиви.
Отново по традиция, членовете на Ротари Клуб Пирдоп бяха организирали музикална програма и търг, средствата от които бяха наречени на Ротари Парк – Пирдоп и неговото успешно завършване. Специален гост бе Нончо Воденичаров, който не пропусна да поздрави присъстващите и да ги зарадва със своите песни, а и да се включи активно във водения с веща ръка търг от Любомир Гарчев, като отвори широко кесията си и закупи три от предложените предмета. Другите, включили се в благотворителната надпревара: Симеон Николов, Георги Ватахов, Цанко Цанов, Ботьо Чилов и номинирания за личност на годината Красимир Пачев. Допълнително дарение за парка направи щастливата пирдопска баба Нина Цанова, която дари лични 100,00 лева за привлекателните детски площадки в парка.
Цялата празнична вечер премина в дух на щедрост и благородни идеи. И, накрая, организаторите си пожелаха с всяка година техните съмишленици да се множат и да подпомагат благородното им дело, както си го е пожелал и поета Ганов:
„И във часовете непосилни,
поразен от голямото зло –
дай ми, Боже на добрите,
сили и тогава да правя добро...

В своя следобед аз влизам тихо,
струпал само в косите сребро,
но зная – ще си умра усмихнат,
ако мога да правя добро”.
Петя Чолакова

1 коментар:

Анонимен каза...

Bravo!:)