28 януари 2009

"СТАНИ НИНЕ, ГОСПОДИНЕ"


Потънахме в бяла приказка. Снегът ни затрупа като магия точно по Коледа. Извиси се буря, загазихме в преспи, скреж прегърна клонки и храсти, но това само вля повече ентусиазъм в екипа ни, наденал върху раменете си за поредна година Коледарската традиция.
И този път не само Златица отвори широко вратите си за благословията на коледарите. Тежките гласове се извисиха и над снежните порти в Челопеч, занизаха се наричания, облечени в песни, затрополяха коледарки, отрупани с гевреци, торбите натежаха от благословени дарове.
„Ей, тръгнали Коледари от вратница, на вратница...” Огласиха се улиците от тържественост, традиция и отколешна магия. Тръгнаха челопешките „Златни МЕЧКИ” да носят благата вест на всички, отворили сърцата и домовете си за доброто, за вярата и за благуването.
Потънахме в картина, рисуваща се пред очите ни, в която се вплитаха багрите на стари носии и усмихнати момчешки лица. Дадохме си сметка, че дори икономическа криза не е в състояние да помрачи радостта в българското семейство на връх коледните празници.
Няма по затрогваща гледка от признанието и благодарността на възрастният човек, стиснал за ръка своето внуче и приканващ благите гости с глътка червено вино и залък топла пита, да прекрачат прага на дома му. Българският дух и обредност с векове са доказвали, че лесно не се пречупват под тежестта на преспи и пожари.
За сетен път смелата дружина, събрана от Сдружение „За един по-добър живот” и неговите „Златни МЕЧКИ” съхрани в нас искрата надежда. За сетен път огънят, разпален от силния ентусиазъм и радостта им, стопли душите ни, въпреки, че ботушите ни тънеха в киша и газеха бързо трупащия се сняг.
Положителната енергия, която носеха в очите си и предаваха на всички ни тези неуморни пазители на българските традиции, накараха улиците да запеят в едно със скърцащия сняг под краката на минувачите.
Коледата оживя, придобивайки своите празнични измерения и надигна застиналия мрак по прозорците. Звънчета подеха с меден глас радостната глъч пред трапезата, отрупана с даровете на добротата и благденствието.
Пред застиналият праг на Челопеч и Златица, където малката дружина продължи да сее благоденствени пожелания, имахме силата отново да повярваме в онези малки чудеса, който стоят в основата на велики мисли и големи дела. Отново в нас заблестя увереността, че не ще загубим силните устои, изградени от дедите ни. Може би малко позабравени през годините, те дишаха с пълни гърди под усилията на неуморните „Златни МЕЧКИ”.
И отново някой се нагърби и показа, че българщината е тази, която ни разплаква, за добро или зло!
Аз лично, не виждам нищо лошо времето да пази историята и идентичността на всяка култура. Да го предава в ръцете на младото си поколение и да продължава живота му. Самите ние сме свидетели и наследници, участници дори в ужасно много безумни войни в името на еднолична власт и господството – били те не само световни, но и лични, за да забравяме колко топлина носи едно мило деяние, като това да подариш капка любов. Като изречеш: Честита Коледа, гледайки в очите човека седнал до теб. Онзи, който си избрал да сподели с теб късче пишеща се днес история. Онзи, който поел ръката ти, съумява да влее в теб вярата, без да разбереш кога е станало, защото си бил с дълбоко нахлупена шапка, докато света е ставал „по-красив и бял”.
Нека пожелаем здраве и руйно дълголетие на „Златните Мечки” от Сдружение „За един по-добър живот” и нека новата година им донесе още по-голямо вдъхновение, защото благодарение на тях традицията продължи да живее в нашето покрито със сняг Средногорие. Нека помнят, носят и предават българските устои. Нека ни напомнят колко малко е нужно на човек, за да се усмихне. Под сиянието на Коледната звезда и малко хмел нашето малко списание „Средногорски БАГРИ”, ви подарява коледна приказка за хората, изпълнили страниците ни с вяра, доброта и щастливи ноти.

Как започна всичко...
В началото на далечния вече месец септември 2008-ма година. На една сбирка на членовете на Детски кукерски клуб „Златните МЕЧКИ” се разказваха истории за Коледарите на Златица, които вече няколко години носят Благата вест на жителите на града. И решиха членовете на Клуба да тръгнат и те да съхраняват тази изконна българска традиция. Последваха усилени репетиции и много труд. За да може да се чуе дългоочакваното „Стани, стани Нине, отвори ни тежки порти..., че ти идем добри гости”.
Първо участие – Първа радост. Нея подарихме на инвалидите от с. Челопеч. Хората, нуждаещи се от най-много добри неща в живота си, хората, обречени да се борят всеки ден за глътка щастие и сигурност. Именно на тях решихме да наречем първото си участие и да донесем на тях колкото можем повече радост. Надяваме се, че сме успели да стоплим дните им, да се преклоним пред волята им и да им подарим надежда. Те ни приеха радушно и ни дариха богато.
Второ участие. Най-трудното, защото трябваше да покорим сцената на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Челопеч. Вперените в нас очи на нашите връстници, съученици и приятели, на нашите учители и възпитатели. И гордостта им, че сме се справили блестящо. Заредихме се със смелост, крачейки към важния ден – 25-ти декември,
се приготвихме да покорим Карлиево.
Невероятен е този кмет, невероятно е това селце. Скътало се в прегръдките на заскрежени борове, то с трепет ни очакваше. И ние не закъсняхме... Богата трапеза бе приготвил за нас кмета Иван Иванов, а и кметицата на Златица бе там. Получихме овации, поздравления. И си тръгнахме гордо окрилени, че отново сме се срещнали с добри хора и сме ги зарадвали с добри вести.
Да бъдат здрави и силни, да са пълни кошарите със стадата, да са пълни хамбарите с житото, да са пълни дворовете с малки деца...
Естествено, нямаше как да не уважим милата покана на изключителните и неповторими членове от Пенсионерски клуб – Златица. Такава публика никога не се забравя. Именно там получихме най-истинските и неподправени аплодисменти. И повярвахме, че сме успели да уловим магията на обичая. Минахме и през Чавдар. Мълвата за нас продължила нататък и за нас чули чак в Поибрене, откъдето получихме покана да гостуваме и изнесем ритуала на сцена.
И така, участие след участие, улисани в носенето на радост и настроение, вървяхме към най-свидния ден – Коледния! Т
ова бе истинското предизвикателство. Да прекрачиш притихнал дом, в който те очакват. Да викнеш с пълно гърло, за да разберат всички, че Бог се е родил и има кой да спаси света и да го пази...
И ето, че той настъпи... И тръгнахме рано призори. Бодри и засмени. Първо в къщата на кмета инж. Алекси Кесяков. Важно е. Нали той е домакина на общината – трябва на него първо да кажем, че се е случило чудото на Коледа. След това при чичо ти Златан Главанджиев, който дори топчето бе заредил, за да се чуе и разбере, че в къщата му идат коледари. Честитихме дома му, потропнахме хорце и се запътихме към следващия домакин, който ни очакваше с нетъпрение – Наско Фотев. И там наричане, и там даруване – радост и тържественост. Последваха домовете на председателя на общинския съвет Николай Николов, после в дома на Тодор Бантов, където поседнахме край трапезата, да се посгреем, че път ни чака... И стар коледар от Златица, запалил огъня и хвърлил бъдника от вечерта. Чичо Любо Стоичков от Златица, поканил специално за случая приятел чак от Италия. Професор от университета в Палермо. Да му се похвали с българските обичаи и красотата на българските традиции. И, естествено с нас – Коледарите от Сдружение „За един по-добър живот” и ДКК “Златните МЕЧКИ”.
Ой, вий момци коледарци, къдя пътя пътувахте, къдя Богу богувахте... Посрещна ни чичо Любо по стара традиция с греяно вино и много обич. И ние му отговорихме... Тъмни нощи прехвърлихме, кални друми претъпкахме, мед и масло пребъркахме, смилни китки изкривихме, дрен-криваци поломихме, та дойдохме и се спрехме в равни двори на тоз наш стар старея... Нарекохме дома и семейството му със здраве и берекет, и отново тръгнахме, че ни чакаха и другаде. Христо Геров, Стоян Шиеков, Нонка Каменова, чичо ти Ангел Борисов (Чушката), Дончо Павлов (с гумите), бай Тошан (Обувката), че и чичо ти Ники – отсреща, после отново в Челопеч на Пенка Кунчева и Дончо Делков. Всички те ни бяха приготвили своите краваи и дукати – все за Коледарите.
И на всички наши доброчести домакини нарекохме:
Тоз кравай, сет-пресет, вит-превит, пред Бога печен, на нас наречен – колко зрънца са у него, млети и премлети, вети и превети, сети и пресети, толкоз здраве, чест и спор в тая къща! Туй докато, ако е медно – медна му кошара, ако е златно – златна му кесия...
Една незабравима Коледа за всички ни!
Дечка Велкова, Петя Чолакова

Благодарим на всички, които отвориха сърцата и домовете си, за да ни приемат и да съхранят с нас българщината. Благодарим на всички, които ни подкрепиха при подготовката и пресъздаването на обичая, подарявайки ни стари дари. Благодарим за съдействието на Ненка Узунова от Петрич и Цветана Радева от Карлиево за предоставените безплатно носии. Благодарим на Стоян Шиеков и Недялко Градинаров от Карлиево за топлината, с която ни дариха!
Единствените, на които няма за какво да благодарим са от ч-ще „Христо Смирненски” – Златица, които ни поискаха 84,00 лева наем за ползването на костюми и ямурлуци, за да възродим обичая “Коледуване” и за благородната кауза да научим децата да пазят обичаите на българина.

Е, имаше и такива, които ни подражаваха, но малко безуспешно и доста безлично. На тях пожелаваме по-добре да се справят следващия път и ги съветваме... Не коледувайте по гаражи и паркинги. Така традиции не се възстановяват и Благи вести не се носят. Колите нямат души, пък макар и те да са собственост на чужденци.

2 коментара:

Анонимен каза...

You can access the loan as the lump sum amount or as the constant flow of monthly income or even as a mix of two facilities. The theme and location sometimes go hand in hand., programa facturacion emule. No cameras are superior to others in making better pictures than others but there are people, technically prepared constantly training their way to watch and observe. vpn account settings

Анонимен каза...

It works as an antiinflammatory agent that reduces the amount of swelling that occurs in the joints, especially in those of elder people. rete adsl libero