28 януари 2009

"ПИЧИ ВЪШКИ"

Тихо се сипе първия сняг...
Тази така хубава и радостна детска песничка взе да ни се счува като анатема, или дяволско проклятие, особено на нас – възрастните от нашата околия, а защо не и за хората от цялата страна.
И още се чудим (да ни се чуди човек) и се дивим на „умните” управленски решения на нашите кметове и общински съвети в района! Въобще, като се тръгне от Буново, та се стигне до Клисура, без да подминем и така наречения град-музей Копривщица, който спокойно може да кандидатства за най-големи алкохолни уикенди, проведени в България, положението си е все „изненадващо”.

Та, като обиколим тези селища, какво виждаме, а и опитваме?
Каменица, Бодят, Смолско, Петрич да ги коментирам ли въобще? Няма техника, няма пясък (освен на абсолютно главен път). Абе, истината е, че ако има и малко вятър -народа умира, щото няма да има и ток, ни вода. Е, ще си топят хорицата с дръвца на огъня в тенджерите сняг. Няма да умират жадни, я! Да, ама ВиК не отбива от сметките, дори когато си топиш сняг, пак си върви плащането и съответно всекидневното хапване и пийване на същите.
Буново и Мирково – същата картинка! Да стигнеш до махалите на високото – невъзможно и непроходимо. Няма трактори, няма общинска техника, няма лопатари и няма пясък – разбира се, че няма, че откъде да има, да не сме Австралия, или Сахара.
Челопеч и Чавдар, нали са най-облагодетелстваните общини, щото от Дънди някоя си там (фирмата дето стопанисва рудник Челопеч, де), наливат доста в общинските бюджети. И там обаче, също се чистят улици и шосета с един багер (БАГЕР). И той минава на два-три дни по веднъж, но от трупането на преспите взе, че се счупи. Да му се не види и късмета!
За предният си мандат кмета на Челопеч даде на общинските челопешки съветници общо 45 хиляди лева заплати на година, че и повече, а за купуването на поне 3 посчупени багера като този, дето чистеше, та да работи поне един, ПАРИ НЯМА! Няма и да има. Този общински съвет май ще задмине по бюджет миналия, но багера пак си е един.
А зимата все ни изненадва, мандат след мандат, година след година.
Трагедията в може би най-богатата средногорска община е пълна. Изборите отдавна минаха, почти преполовихме мандата. И сега отново си смучем палците за сол.
Това митингите за Околовръстното, това за работа без пари – „на ползу роду” и ред такива демагогии, бяха забравени тутакси – в минутата на обявяване на резултатите, че даже и на секундата.
С Швейцарска точност.
Златица – и тя зле. Опесъчен главен път два дни след падналия обилен сняг, а другите улици - кучета ги сновали. Въобще, съветниците освен да се събират да обсъждат 20-те лева на кметицата, които ги е похарчила да иде до София, за друго не се мисли. Те поне не лъжеха златишките избиратели, а ачик-ачик си казваха защо ще влизат и са в Общинския съвет. За власт и за пари, ако някой още не ги е чул и разбрал.
Няма никаква светлина в тунела (спряха я и от Украйна и Русия). Още повече, че фирмата, която чисти, както и снегопочиства по договора, сключен от един небезизвестен златишки кмет за 15 (петнадесет години), май се казва „Любекс”. Няма шофьори за бусовете, та камо ли да отдели персонал за снегопочистване. А, и забравих, че същата фирма отделя огромен ресурс да чисти на престъпниците от Златишкия пазар, които даже не са предупредени да си чистят след сергиите.
Антон, горкичките, все си нямат пари и поради тази причина си нямат и пясък. и сол. Е, Главния път е опесъчен, ама нали за това си плащаме винетки. Обаче в Антон има един почин – опознай селото ни, за да го обикнеш, защото там маршрутки или автобуси минават на няколко часа, ако въобще дойдат в селото. Обаче антончани навремето си купиха коли (от бакъра) и имат бензин и нафта (от базата), та какво да ги мислим там.
Душанци е курортно село и там трябва да се ходи само на пролет и лятото, защото, както разбрахме и Коритаров си пие питието на Душанския язовир. Летен курорт, през зимата никой не се и сеща да тръгне в тази посока, няма какво да се притесняваме, че не е изчистено.
Опа, пропуснахме Града „на мечтите”, на „неограничените възможности”, на кръчмите и не на последно място на хотелите. Познахте от първия път – Градът с главно Г – Пирдоп. Градът на банките. И в Пирдоп... Изведнъж виждаме едно чудо. Ама истинско чудо на чудесата. Да му се не начудиш на чудото. То се движи с бясна скорост по улиците и уличките и не дава и прашинка да падне върху асфалта. Те тука кметицата ни удари в земята. Най-голямото чудо на света – и то в Пирдоп се приютило.
И кметица го управлява! Видяхте ли, скъпи пирдопчани, защо сте плащали и ще плащате по-големи данъци върху колите си (освен тези, които ги регистрирахте по околните села и градове). Видяхте ли къде отидоха милионите от отчисления и глоби, от унищожената природа на Еленско и ползване на централен Главен път през Пирдоп от „световноизвестната фирма Лена”? Видяхте ли къде отидоха парите от присъствието на чуждите командировани фирми, цицащи паричките от нас и харчени в Бургас, че и къде ли не другаде? Видяхте ли къде отидоха финансиите от най-добрата практика в света, а именно спестяването на тротоарни плочки и посипването на тротоарите с филц, земя и тем подобни. Само от тази новаторска идея община Пирдоп ще спечели хиляди в момента, а и в бъдеще ще има за общинската хазна.
И понеже Инспектората по зимни изненади и говорителя на народа, не може да отговори на Вашите въпроси, защото това са въпроси, задавани от хората в град Пирдоп и околията през цялата 2008-ма година по козарници, по кръчми и завери, ги зададохме от Ваше име на един типично средностатистически пирдопчанин. Попитахме го: Абе, господин Гражданино, видя ли за какво отидоха тия пари от баснословно високи такси и прочие? Отговорът бе: „Абе, за тая пича въшка ли, бе!?!”. Да му се не начудиш на акъла, че и на „чудото”. Нищо не разбира тоя народ, бе!
От името на гражданите – Народен инспекторат по зимни изненади

1 коментар:

Анонимен каза...

Евала!
Вие какво търсите още в този район?