28 януари 2009

ЙОРДАНОВДЕН В ЗЛАТИЦА

„Ето Агнецът Божи, който взема върху себе си греха на света“ (Йоан 1:29)

Кръщение Господне, също Богоявление, Водици или Йордановден е християнски празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан. Свидетелства за честването на този най-древен Господски празник съществуват още от 2 век. Корените му водят в Египет.
Кръщението на Иисуса Христа се възприема като явление на тайната на Божествената Троица. Бог Отец се явил на човешкия слух, Господ Свети Дух се явил на човешкото зрение, а Бог Син - на осезанието в многогодишното Си общуване с човеците.
Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие показва Бога в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки човек чрез Светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За това просвещение славослови и богоявленския кондак: „Явил си се днес на вселената и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: дошъл си и си се явил, Светлина непристъпна.“
На 6-ти януари всяка община от Средногорието отбеляза по традиция празника с ритуал за намирането на кръста, който свещеник хвърля във водите на реката, а ергени го намират. В община Златица обаче има и друга традиция. Отец Йордан Георгиев (да му е честито името), винаги на този ден благославя за здраве малките възпитаници от Дома за медико-социални грижи, намиращ се непосредствено до местността „Спасово кладенче”. Веднага след приключването на ритуала с кръста, изваден от рожденника Иван, който получи поощрителна награда от инж. Нонка Каменова – кмет на община Златица, отецът се отправи към Дома, където с нетърпение го очакваха. Той направи водосвет на всички помещения, благослови децата и персонала на заведението с вярата, че най-много тук имат нужда от надежда, закрила и късмет.
Още повече, че Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух овехтяла от греха човешка природа.
С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. С този празник завършват т. нар. Мръсни дни.

Няма коментари: