02 февруари 2011

АУРУБИС ГЛОБЕН ЗА НЕЗАКОННО ИЗГРАДЕНО ДЕПО ЗА ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ

По повод множеството нарушения на български закони и европейски норми, граждани от град Златица заведоха дело срещу фирма "Аурубис България" АД. Делото предизвика интереса на националните медии, които се заеха да изяснят случая... Публикуваме статия от в-к "Дневник" по темата:

Граждани винят екоминистерството в компромиси към "Аурубис"

"Екоминистерството е издало ново комплексно разрешително на медодобивното предприятие "Аурубис", затваряйки очи за нарушения на предприятието. Това твърдят граждани на Златица, които вчера заведоха дело срещу разрешителното на компанията в Софийския административен съд.

Документът е издаден през май 2010 г. от директора на Изпълнителната агенция по околна среда към министерството Ваня Григорова. Предишното разрешително е било издадено през 2005 г., като се актуализира на пет години.

Според инициативния комитет разрешителното е дадено, без да бъде проведено задължителното по закон едномесечно обсъждане в засегнатите общини - Пирдоп и Златица. "Ние го получихме през юни и не знаем дали е имало обсъждане - то е задължение на изпълнителната агенция", коментира пред "Дневник" главният секретар на "Аурубис" Георги Николов. До редакционното приключване на броя от ИАОС не дадоха информация по въпроса.

Гражданите посочиха също, че хвостохранилище на компанията, построено в нарушение на старото разрешително на "Аурубис", е легализирано чрез новото. Те се аргументираха с писмо от зам.-министър Евдокия Манева в отговор на тяхна жалба, в което се казва, че дружеството е изградило ново "депо за калциево-арсенатни кекове" в нарушение, за което е било глобено в началото на 2008 г.

"Бяхме глобени заради депото ни за гипс, това не е хвостохранилището на компанията", заяви в отговор Георги Николов. По думите му двете съоръжения са били строени по едно и също време.

Вредните емисии на предприятието са друг мотив на жалбоподателите. По думите на председателя на комитета Стоян Шиеков новият документ дава право на "Аурубис" на повече емисии серен диоксид от максимално допустимата по закон средночасова концентрация от 350 микрограма на кубичен метър. Компанията отрече да е получила такова разрешение".
автор: Милен Енчев

PS:
Представете си след като от фирмата са си позволили да изградят без необходимите разрешителни Депо за опасни отпадъци над главите на златичани и пирдопчани, то най-вероятно са пропуснали да вложат необходимите пари, за да го направят безопасно... И кой знае, може след месец-два-три, в дворовете ни да бликнат твърде наситени с тежки метали води от това депо, тъй като кой ни гарантира, че то няма да се пропука всеки момент и да залее градовете ни????????
От фирмата едва ли могат да гарантират подобно нещо... От държавата - също? Все пак то е изградено без Разрешително и никой не е контролирал изграждането му...

1 коментар:

Анонимен каза...

Крайно време беше някой да повдигне въпроса за замърсяванията в Златица и целия район. Всеки ден виждаме и гълтаме отровните пушеци, особено през нощта. Тогава положението наистина е ужасно. Това депо всички сме го виждали (от Голеш се вижда идеално). Огромно е. Нищо чудно, че е изградено незаконно... Сигурно са получили разрешителни при предишния кмет. Същото е като с депото за отпадъци, откъдето май изчезнаха много пари и още няма къде да си караме боклука. Така е и с това депо. В играта сигурно са влезнали куфарчетата... Няма оправия. Тия с парите добре си вършат работата. Само едно не разбирам, защо местните мълчат???