02 февруари 2011

ЯЖТЕ МИ КАРТИЧКИТЕ!


Кметски поздрав по празниците сиромашки

Сети се, разбираш ли, в края на своя мандат кметицата на община Златица Нонка Каменова с картички да честити Коледа и Нова година на инвалиди, ветерани, социално-слаби, пенсионери и прочие граждани-сиромаси на уникалната община Златица. И то не с какви да е картички, а по има-няма 3 лева парчето и то лично подписани от нея. Сигурно дори премиера Бойко Борисов не се е подписвал толкова много, колкото нашата кметица, която неуморно подписваше ли, подписваше над 3 хиляди новогодишни картички, тренирайки за премиер, или най-малкото за еврокомисар (по нейни планове и въжделения, споделени на най-приближени хора).
Или, ако сметнем простата сметка, тези “скъпи” кметски пожелания са излезнали на нас, данъкоплатците в община Златица има-няма около 9000,00 лева! Както излиза, Нонкината предизборна кампания е стартирала с 9000,00 лева!
Защо си мисля, че това е старта на нейната предизборна кампания ли? Е как да не си мисля, нали тя на всеослушание твърдо и самоуверено ежедневно и своевременно непрекъснато заявява, че хората от общината толкова много, ама адски много я обичат, че ще я избират за кмет поне още три мандата, пък после... Ще се види!
Чух оттук-оттам (под сурдинка), че нашата височайша управленка даже се е оплакала, че от подписването на тези скъпоструващи ни картички я заболяла не само ръката, но и главата... Ох, Боже Господи! Какъв толкова голям грях сме сторили пред теб, та ще ни наказваш с още три нонкини мандата?!? Ако поне малко ти е останала жал и обич към нас, сиротните златичани, опрости нашите грехове и помилуй нас като прекратиш предсрочно сегашният й мандат чрез прокуратура, съд и прочие, че едва ли бихме издържали до края му! Камо ли да бъде кмет още 3 мандата!
Ако това се случи, то Златица ще бъде записана в летописите на Република България като общината, която една Нонка заличи от картата на света...
И докато нашата самоуверена кметица с умора подписваше картичка след картичка, струваща колкото три хляба, бедните хорица се чудеха откъде да вземат някой лев, та да сложат нещо на масата, откъде да се вземат средства за закърпване на най-опасните улични дупки, откъде членовете на Клуба на инвалидите да вземат има-няма 200,00 лева, за да посрещнат гостите си от Долна баня, откъде да се вземат няколко лева за болните дечица, нуждаещи се от непрестанно лечение и хората в затруднено положение?!?
Не ни стига, че я докарахме дотам кметицата да се опитва всячески да лишава общинския съвет от правото му да разглежда молбите за социални и здравни помощи на гражданите, но кметицата до там се отплесна в желанието си да се хареса, че вместо да се намерят малко парици и с тях да се подпомогнат хората от Петрич с изгорялата плевня и селскостопански сгради, тя картички и поздрави раздава.
Та нали именно поради неудовлетворението на нашата кметица, бюджета на общината за 2010-та година още се мотае по съдилища и съдебни заседания, защото на нея така и не й стана ясно, че заплатата й няма да бъде 1200,00 лева, а само 694, та по тази причина цяла година в общината един пирон не се е забил и една дупка не се е запълнила.
И пак поради тази причина Нонка Каменова, без никакъв свян, скрупули и тем-подобни сърдечни терзания, вкара цялата ни община в съда и докато не си получи жадуваната заплата, златичани бял ден няма да видим.
Нашата кметица съд и прокуратура не я плашат. Тя и сега дава обяснения защо противозаконно е подписала споразумение между нея, “Аурубис България” АД - Пирдоп и община Пирдоп да не се търсят от фирмата-длъжник недължимо превежданите на община Пирдоп данък сгради и такси смет в продължение на години... Има-няма около 500 хиляди лева. В същото време нашата загрижена кметица отново е предложила да се вдигнат таксите и данъците за обикновените граждани!
Но, да се върнем към благопожеланията на кметицата, скъпите картички и нейните болежки от подписването им. Нищо чудно и болнични да си вземе, че се е преработила и наранила от толкова подписи, толкова поздрави, толкова честитки!
Не изпитвам никакво съчувствие към тези нейни страдания, защото тези близо 9 хиляди лева тя можеше да раздаде на крайно-нуждаещите се граждани, на пенсионерите и инвалидите, защото вместо луксозните картички в празните си чинии, те щяха да сложат по пържолка (такава, каквато не са виждали от години). Да не повдигам въпроса как нашата кметица трупа ли трупа икономии от фонд “Работна заплата” и държи служителите на минимални заплати, прекратява им договорите, намалява им работното време, та да може да отчете колко добре се справя с усвояването на общинските средства. А служителите и работниците тръпнат ежедневно дали ще са на работа или не, дали ще вземат заплати или не. Особено работниците по чистотата, които уж са назначени на 8-часов пълен работен ден, след месец-два се назначават на 6-часов работен ден, после на 4-часов и по този начин са в непрекъснат стрес и неспокойство ще имат ли или не работа, ще могат ли да изхранват семействата си, тъй като в повечето случаи те са единствените работещи в тях?!?
И това не е всичко! Усилено се говори, че Нонка Каменова за организираното от нея посрещане на Нова година, е задължила със Заповед служителите да присъстват на площада в Златица!?! Сиреч, “Няма не искам, Няма недей”... Щом е казала - ще празнуваш, нищо, че нито ти е до празник, нито ти е до хоро. И нещо повече, на верните поданици е обещала тяхното роболепно “присъствие” в навечерието на новата година да бъде заплатено като извънреден труд?!?
Не се е сетила обаче Каменова да похарчи още общински пари, като изкара на площада няколко бурета с винце и да поръча поне 1000 топли кебапчета... Това щеше да има много по-голям предизборен ефект, отколкото луксозните картички пред нейните избиратели, които в Новогодишната нощ излезнаха да празнуват настъпването на 2011-та година с Каменова... Не, че объркалите се хора бяха много, но нищо де... Но, за такъв предизборен метод (макар и всеизвестен), се иска малко акъл, какъвто не й е бил даден от нейната скъпо-платена съветничка по тези въпроси от София...
И, като стана въпрос за “любовта” на Нонка към нейните избиратели от Златица, е редно да ги информираме, че на вратата на общината е залепено съобщение, че тя вече е изготвила новата Наредба за местните данъци и такси, така че всеки избирател може да отиде и види “новогодишната честитка”, която кметицата му е приготвила... Предварително ви уведомявам, че предложението на кметицата е данъците за гражданите да се увеличат от 1,5 на 2,2, а за фирмите от 2 на 4,4 коефициента...
Да ви е честита Новата 2011-та година с увеличени данъци, уважаеми избиратели от община Златица! Приемете поздравите на многоуважаваната ни кметица Нонка Каменова, която с лека ръка противозаконно подари на община Пирдоп 125 860,63 лева и противозаконно отказва да търси от любимата й фирма “Кумерио-Аурубис” дължимите данъци и такси за минали години, които възлизат на над 500 хиляди лева, а в същото време увеличава данъците на всеки един от нас.
Да сте живи и Господ здрави нерви да ви дава! Гледайте си с умиление луксозните картички, получени по пощите с “топлите” думи и пожелания на Нонка Каменова, сложете ги в празните паници, за да нахраните семействата си, или ако щете - платете си данъците с тях. И на есен (но не с песен), а с увереност и непримиримост се явете в избирателните секции и зорко гледайте за кого гласувате, че да не стане пак същата... От трън та на глог, но в случая, не че е по-висок, а по-широк!?! А дотогава Нонка Каменова ще продължава да ни залъгва с евтини трикове, с които да си докара “тавана” на жадуваната заплата, а в същото време нуждаещите се ще чакат нейното благоволение да ги приеме в луксозния си скоро ремонтиран кабинет, да им се усмихне смирено и да ги изпрати по живо по здраво да си оправят сами проблемите. А с 9000,00 лева колко ли деца можехме да нахраним и на колко нуждаещи се да помогнем?!?
Стоян ШИЕКОВ

Няма коментари: