16 май 2011

Опазвайки ПРИРОДАТА опазваме самите нас

На 17-ти март еврокомисар Кристалина Георгиева изнесе лекция на тема “Влиянието на променящия се свят върху европейската реакция при криза”. Събитието бе част от “Лекции Капушчински”, в чест на полския репортер и писател Ришард Капушчински, отразявал живота и проблемите на развиващите се страни. Лекцията се организира от Европейската комисия, Програмата за развитие на Организацията на обединените нации и Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Участие в лекцията взеха също така Саймън Максуел, старши научен сътрудник и бивш директор на Института за развитие на отвъдморските територии и страни, и Андрей Ковачев, член на Европейския парламент и на комисията по външни работи. Тя бе фокусирана върху първото десетилетие на 21-ви век, в което светът се промени по-бързо и по-дълбоко, отколкото някой можеше да предвиди.
Аулата на Софийският университет едва успя да побере всички желаещи да чуят думите на еврокомисар Георгиева. Сред присъстващите бяха и представители на ИГК за защита живота, здравето, правата и интересите на жителите от община Златица, силно заинтересовани от мнението на г-жа Георгиева по отношение опазването на околната среда, качеството на атмосферния въздух и грижите, които трябва да полагат големите фирми-замърсители, за да спрат вредното въздействие върху природата.
В част от своето изказване еврокомисар Кристалина Георгиева разгледа и последствията от промишлени аварии, с които трябва да се справя Европейския съюз, като наблегна на мерките да не бъдат допускани подобни екологични катастрофи.
Подобна тежката екологична авария стана в градчето Айка, на около 160 км. от столицата на Унгария - Будапеща.
В резултат на инцидента няколко села в района бяха буквално залети, а къщите в тях наводнени с опасни съединения. Дига на хвостохранилище, разположено на територията на голям завод за алуминий, се скъса, изсипвайки над 1 млн. кубични метра от т. нар. червен шлам - токсична утайка, съдържаща железен оксид, която предизвиква сериозни изгаряния. По данни на властите засегнатият район е приблизително 40 кв. км. При инцидента пострадаха над 120 души, сред които загина 3-годишно дете.
При инцидента експерти предупредиха, че изтичането на отровните химикали в Западна Унгария може да засегне цяла Източна Европа. Както съобщиха унгарските медии, изтеклите химикали са започнали да попадат в местните потоци и реки и заплашват да замърсят река Дунав.
Според специалисти за отстраняване на последиците от аварията може да бъдат нужни години.
Министърът на околната среда на Унгария Золтан Илеш призна, че инцидентът е „екологична катастрофа”. Той също изрази опасения, че токсичните химикали биха могли да достигнат реките Раба и Дунав.
Вътрешният министър Шантор Пинтер заяви, че полицията е започнала криминално разследване за изясняване на обстоятелствата около инцидента.
„Разследва се кой е отговорен. Полицията провери дигата и конфискува документи, които биха могли да докажат дали тя е била изградена според правилата и дали е била добре поддържана”, посочи той.
Във връзка с тревожната тема за бедствията и авариите, членове на Комитета запознаха Кристалина Георгиева с реалната опасност подобна авария да се случи и в град Златица, където се намира медодобивно предприятие, собственост на “Аурубис България” АД, което през 2008-ма година незаконно е изградило депо за опасни отпадъци над градовете Златица и Пирдоп. Представителите на Комитета предоставиха още и данни за състоянието на околната среда, качеството на атмосферния въздух и водите в региона.

Най-силно потърпевши от финансовата и икономическата криза, от новите заплахи за сигурността, въздействието върху изменението на климата и растящия брой природни бедствия се оказаха най-бедните и уязвими жители на планетата. В днешния свят глобалните теми се превърнаха в местни и засегнаха пряко всички общества и ежедневието на всеки един от нас.
В заключение на своята лекция еврокомисар Георгиева призова всеки да бъде по-отговорен към околната среда, с което ще спомогнем да бъдат избегнати подобни трагедии.

Няма коментари: