16 май 2011

По следите на Златишките боклуци

Изминалият месец април бе изцяло посветен на почистващи мероприятия. Особено запомнящо се бе стартиралата кампания на бТВ “Да почистим България за един ден”. Инициативата да си почистим градовете, селата, деретата и язовирите бе последвана от хора и общини. В нея се включи и Пирдоп, където също се организира ден за почистване около жилищните блокове и облагородяването им. Само в Златица нищо подобно не се случи.
Но, все пак, за да не останем много назад, от общината решиха да почистят край града, като изринат заталачените корита на реката, минаваща покрай гробищния парк и направят няколко канала. Речено-сторено. Айде, да не останем съвсем без никакви екологични инициативи, та и нашата кметица организира тук-там почистване, като за целта нае фирма да го извърши професионално и качествено. И нищо друго. Че то екологията не е с особен приоритет на кметицата. В община Златица всичко нали си е кристално чисто и пределно ясно. Като на Германия.
В същото време, по-будни златичани решиха сами да се организират и почистят около блоковете и къщите си. Така се случи с живущите в нашия блок. Посъбраха се съседите, хванаха се за метлите, кирките и лопатите, за да придобие междублоковото пространство що годе приличен вид, че и без това тревната площ много скоро съвсем ще се заличи. Та нали Каменова позволява всяка неделя то да се използва за безплатен паркинг, въпреки, че е издала нарочна заповед да се глобяват всички автомобили, паркирани или премиващи през тревата. Е, заповед може и да има, ама кой ли пък трябва да следи дали същата се спазва.
Но и това си е в реда на нещата и в манталитета на управление на нашата кметица, затова няма какво да й намираме кусури...
Докато усилено почиствахме и засаждахме дървета около блока, към нас се засили с колелото си явно ядосан мъж, който отдалече се развика, вземайки ни за общински работници по чистотата... Какви сте вие бе, в тази община? Срам нямате ли, бе? Нямате ли поне капчица морал?...
Учудени, всички спряхме и зачакахме човекът да ни обясни с какво сме го ядосали... А той - крещи и се заканва... Как може? Как е възможно от общината да изхвърлите боклуците в реката до фабриката, бе? Не ви ли е срам, бе? Вие не сте хора, вие сте чудовища?
Сконфузени се засилихме да обясняваме на човечеца, че нещо се е объркал и не към нас, а към кметицата трябва да се обърне по тези въпроси. Ние просто си почистваме пред блока, че ако чакаме почистване да бъде организирано от общината - ще има много да чакаме!
Обясних на гражданина, че общинската сграда се намира недалеч - зад заведението “Антик” и веднага може да отиде до там. И ако има невероятния късмет кметицата да го приеме, то тогава спокойно може да й разкаже от какво се вълнува толкова много.
Като чу това предложение, човекът се ядоса още повече, изрече няколко поздравления по адрес на майки, лели, вуйчивци и стринки, после се закани, че трябва телевизиите да снимат и покажат престъпното заталачване на златишките реки...
Заинтригувана от твърденията на случайния минувач, реших да проверя за какво става на въпрос. Отидох до гробищният парк. Гледам - копано, минавали в калта камиони, нещо е вършено. От там се запътвам към ф-ка “Йорданка Николова”, за да проверя за какво говореше човека?! Какво да видя... Купища тиня, папури, пожълтели брезички, завързани черни торби пълни с отпадъци. Ей така, насипани на ръба на пътя и в реката... Че, откъде се взеха толкова много боклуци в тази река, брей??? Човекът бил прав! Безсрамно, неморално, неетично и съвсем по... Златишка му работа!
Нов модел на почистване... Събираш, товариш и вместо на сметището, караш в реката над града... Явно фирмата, наета да извърши почистването е избрала най-подходящия, качествен и евтин метод за това... Чрез телепортация... Събираш, товариш и хоп... Кал, глина и папури се появят там, където никога преди не ги е имало... И за това, естествено, получаваш значително заплащане от общината. Качествена работа - качествено заплащане... Евала! Иновации, ноу-хау и прилагане на най-добри налични техники.
След няколко седмици, в които боклуците престояха около пътя, надвиснали над реката, отново се предприеха действия по почистване. Този път боклуците бяха къде натоварени и извозени нанякъде, къде набутани направо в реката, но се поочисти районът.
Не знам кой бе организирал това “перфектно” почистване, затова реших да задам въпроса директно на кметицата на заседание на ОбС. Попитах аз, попитах, ама пък и какъв отговор получих. Нонка Каменова съвсем сериозно ми обясни, че е разпоредила почистване на коритото около гробищния парк и то е извършено качествено от наета за целта местна фирма. Моите твърдения, че по незнайни пътища боклуците са се появили в района на фабриката, били неверни и би трябвало да докажа, че наистина са от гробището...
На сесията присъстваше и представителката на почистващата фирма, която явно добре подготвена предварително, размахваше разни снимки колко било мръсно около реката и как ако не била тя да почисти, нямало кой друг. Ама пък аз съм изхвърляла строителни отпадъци там и прочие... Безпочвени обвинения ала гузен негонен бяга!!! Така и не се разбра обаче по какъв начин се е появила калта, глината и папурите в тази река и защо толкова много приличат на тези, изкопани край гробищния парк.
На моето предложение Каменова да провери случая, тъй като има съмнения за злоупотреби, същата много намусено и гневно отговори, че всичко било както трябва, нямало какво да се разследва и проверява. И след като всички знаем за нейната страст да влиза в ролята на следовател, няма как да си зададем въпроса защо този път отказва?!?
ВНИМАНИЕ: при направен анализ на взети проби от шахтата край гробищния парк се оказа, че има високи съдържания на какви ли не тежки метали и то в стойности в пъти над пределно допустимите. И тъй като именно тази тиня бе изхвърлена в реката над фабриката, то водата й е била замърсена и ако граждани по поречието са я използвали, то не се знае какви могат да бъдат последствията за тяхното здраве!
Но пък на кметицата не й е до това. Тя си има къде-къде по-важни дела от тези, да се грижи за гражданите на Златица. Да се чудиш ли, да се маеш ли... все тая. За пореден път се доказа, че в община Златица се управлява само и единствено по симпатия... За приближените или хубаво... или нищо... А, че фирмата май нямала лиценз да извършва подобни дейности, какво толкоз. Нали Нонка гарантира!!! А ние на Нонкините попари се наядохме и на Нонкините “управленски” твърдения се наслушахме.
А колко ли хиляди левове са похарчени за това почистване и колко ли общински пари са потънали в нечии джобове по подобни схеми??? Скоро ще му дойде времето и подобни машинации ще бъдат добре проследени, а виновните и злоупотребилите ще си получат заслуженото... И май няма да чакаме още дълго, че то не остана - ей го къде е октомври! Спасителният ОКТОМВРИ!
Петя ЧОЛАКОВА

Няма коментари: