16 май 2011

СЪДЕБНА ХРОНИКА

През 2008-ма в препълнения читалищен салон на град Златица актрисата Искра Радева съобщи от сцената, в присъствието на кмета на общината ни Нонка Каменова, изправила се чинно до нея, че в една от залите на БАН Европейски форум от експертите на Брюксел е удостоил не кой да е, а нашата Каменова със златен печат и златна значка като уникален кмет на община върху културната карта на ЕС и европейски експерт по усвояване на средства от различни европейски програми... Помните ли?!?
Защо отново и отново се връщам към това грандиозно събитие, което заслепи гражданите на Златица и всички те ахнаха в захлас пред високата чест, оказана на уникалната ни кметица?
Ами, защото изминаха вече 4 години, а Нонка Каменова не успя да защити дори един европейски проект и нито един евро-цент не бе усвоен и вложен в просперитета на Златица!
И си задавам въпроса: кой заблуди и кой излъга всички ни, обявявайки отличието на Нонка Каменова, което в последствие се оказа абсолютно фалшиво? Дали Искра Радева ни поднесе невярната информация, или самата Нонка Каменова?
Равносметката от тогава до днес, обаче е меко казано ТРАГИЧНА. За тези близо четири години нито едно евро не бе спечелено и вложено за подобряване на живота в община Златица, но за сметка на това нашия “европейски експерт”, заплатил за отличието, с което се кичи 782,30 лева членски внос, причини на жителите на Златица щети и вреди за стотици хиляди левове. Това е установено и доказано от Областната дирекция на МВР-София и материалите са изпратени на Окръжна и Районна прокуратура - Пирдоп, за да бъде образувано срещу Нонка Каменова досъдебно производство...
Първата преписка е за опростените с лека ръка Каменова 600 хиляди лева, които любимата й фирма “Кумерио-Аурубис” АД - Пирдоп дължи на община Златица като такса смет, но в продължение на години е превеждала тези суми на община Пирдоп... Няма как всеки да не се запита каква е цената на тази услуга и защо Нонка Каменова не вложи усилия да защити интересите на златичани, а опрости парите?
И аз си задавам този въпрос и отговорите, които ми идват на ум са твърде неприятни за нашата кметица.
По същата преписка е установено и доказано, че през 2008-ма година Нонка Каменова отново противозаконно се е съгласила дължимите суми от същата фирма в размер на 125 хиляди лева такса смет да бъдат преведени отново на община Пирдоп...
Явно община Пирдоп е твърде мила и драга на Каменова щом тя така услужливо й превежда хиляди левове, без дори да й мигне окото?!? Ех, защо ли кметицата не опрости данъците на всички златичани по същия начин, по който ги опрощава на фирмата с комина?
Какво ли трябва да стори всеки един от нас за Нонка Каменова, че тя да бъде така благосклонна и към жителите на управляваната от нея община, че най сетне и тук да се случи нещо позитивно, а не да тънем в дупки, мърсотия и забвение?
Като че ли община Златица е цъфнала и вързала във финансово отношение, като че ли тук всичко е в отлично състояние, та Нонка Каменова с лека ръка опрощава и дава стотици хиляди левове на община Пирдоп, вместо да задели пари за водопровода, който отново се скъса в Петрич, за цялостно асфалтиране на улиците в Златица, Карлиево и Църквище, за поддържане на детските градини, за повишаване заплатите на учители и възпитатели, които мизерстват с по 200,00 лева на месец, за сметка на кметската заплата в размер на 1620,00 лева!?! Но, това е друга тема...
Втората преписка, водена срещу Нонка Каменова е за застрахованата от нея общинска и необщинска собственост през 2010-та година за около 16 хиляди лева?! За да получи застрахователният агент, избран от Каменова и пазен в дълбока тайна по-висока премия, тя е застраховала за 5300,00 лева дори недовършеното ново депо за битови отпадъци, което все още не е общинска собственост?!?
Питам се, дали няма Каменова да вземе да застрахова и планетата Марс, че да може да осигури висока премия на своя застрахователен агент, примерно?!? Че то подобни управленски решения са често срещано явление в община Златица.
Какво пък толкоз, че за депото няма съставен дори акт 10, да не говорим за акт 15 или 16... Има обаче висящо дело, от което добре се облагодетелстват наетите адвокати и което вече три години се влачи по съдебни инстанции?!? По преписката със застраховките Каменова отказва да предостави на следствените органи застрахователните полици, защото от тях ще стане безкрайно ясно кое лице е извършило застраховането и кой е прибрал тлъстата застрахователна премия?
За сведение на посрещачите (разбирай избирателите), и при опрощаването на средства и при сключването на застраховки по закон се изискват решения на Общинския съвет, но такива няма... Защото Нонка Каменова вероятно счита, че тя е над законите и нормите в Република България, и над нея е само и единствено дядо Господ... А може да смята, че той е редом с нея!?! Кой знае?
Подобни са обстоятелствата и с едно друго дело по един прецедентен случай. Решила Каменова да ми отмъсти, че изказвам публично становища и мнения, което за нейно съжаление, не й е особено приятно и видиш ли, възползвала се от служебното си положение, та ми пратила хабер и комисия.
Извикала Нонка Каменова полския пъдар Вълко Червенков и му заръчала да ми напише акт, че отглеждам “безстопанствени” животни (коне и прасета) в местността Медет - Средна гора. Сиреч, хем съм стопанин на животни, хем същите са безстопанствени. Иди та я разбери тая нашата европейска кметица!
В последствие същата сформира даже комисия, която да установи на място нарушението. Пък и аз бях там, но в комисията така и не видях актосъставителя Вълко Червенков. Но пък Каменова твърди, че е бил там. Както и да е! По този повод заведох дело, на което бе даден ход на 21-ви април. Ще чакаме отново ще се произнесе съда, който на първото заседание се наложи да глоби общинския представител Вълко Червенков за неуважение и явяване в явно нетрезво състояние. Наложи се съдията да вика полиция и същият да бъде изнесен от залата...
Относно развоя на това поредно дело, което се образува срещу Каменова заради нейните действия и решения ще разкажем подробно... Очаквайте!
Съдебен репортер:
Стоян Шиеков

Няма коментари: