16 май 2011

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ДВОР

В ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - Челопеч продължават екологичните инициативи, посветени на чиста и свежа околна среда... По случай Денят на водата и Денят на Земята в училището за поредна година бяха стартирани различни мероприятия, осъществени с помощта на “Челопеч Майнинг” ЕАД. Представители на фирмата се включваха активно във всяка организирана дейност, наравно с учениците и учителите.
Поредната инициатива бе да бъде изцяло почистен училищния двор и училищното игрище. Всички ученици от училището, пременени в бели фланелки, носещи отличителен знак, посветен на Деня на водата, запретнаха ръкави, с усмивки и закачки хванаха метлите и четките, и се посветиха изцяло на благородното дело да направят своето училище красиво място за учене, спорт и отмора. Пейки, кошчета, алеи и дръвчета - на всичко наоколо бе обърнато нужното внимание. Пейките бяха боядисани от учениците в различни цветове, което придаде още по-весел вид на училищния двор.
По време на почистването Гергана Тородова и Саня Въжарова от “Челопеч Майнинг” ЕАД съдействаха на учениците, като на някои от тях проведоха интервюта и получиха мнението им за опазването на околната среда, грижата за природата и важността на природните ресурси в ежедневието на хората.
Весислава Панджерова - директор на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - Челопеч акцентира върху значението на Денят на Земята и защо е нужно да бъдем отговорни и внимателни, за да я запазим чиста и красива.

Тази година официалното мото на инициативата на Денят на Земята е “Милиард действия в зелено”. Целта е да се регистрират един милиард действия за опазване на природата преди провеждането на Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през 2012 година.
Денят на Земята (Earth Day) се отбелязва всяка година на 22 април от 1970 г. От 1990 година е обявен за международен празник. България се включва в инициативата от 1993 година. Целта е обединяване действията на хората, за запазване на нашия дом – Земята.
Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.
Международната мрежа тази година фокусира вниманието и призовава международните и държавните институции, бизнеса и неправителствените организации, милионите хора по света за конкретни действия за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата. Изменението на климата вече е реалност и оказва своето влияние върху цялата планета. Прогнозите за изменението на климата показват, че то ще продължи и ще изправи човечеството пред предизвикателства, с които то не се е сблъсквало досега. Бъдеще без въглероден диоксид, базирано върху възобновяеми източници на енергия, което ще премахне нашата зависимост от изкопаеми горива, включително и от въглища.
Изменението на климата засяга не само природата, а и нашето здраве, ежедневие, икономика, култура. Учените са единодушни, че тенденцията към затопляне на климата не може да бъде спряна, но нашите общи усилия за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, могат да забавят този негативен процес, което да предостави на биологичните системи и на човешкото общество повече време за адаптация.

Няма коментари: