30 юли 2011

ТРЕВОЖНО


СПИПАХА БОМБАДЖИИ С НАД 5 КИЛОГРАМА ЕКСПЛОЗИВИ
Над пет килограма експлозиви конфискуваха антимафиоти от ГДБОП. Акцията е била проведена след няколкомесечно разследване по сигнал, че се готви взривяване на самоделна бомба.След кратко преследване контратерористите са арестували двама мъже, в чийто автомобил са открити 17 пресовки експлозив. Всяка от тях е около 300 грама и е достатъчна да направи поражения, подобни на тези пред партийните централи на ДСБ и РЗС в София.
Освен взривните вещества в колата са открити и капсул-детонатори, както и огнепроводен шнур. Най-вероятно експлозивът е изнесен от рудник Челопеч, където е арестуван съучастник на двамата бомбаджии. Разследването сочи, че те са предлагали на лица от криминалния контингент взривни вещества. Засега не е ясно дали арестуваните имат нещо общо с двата взрива в София от вторник.
Инфо: ТВ 7, 21.07.2011 г.

Тревожна е новината, че има голяма вероятност от рудника в Челопеч, чиито собственици твърдят, че е абсолютно безопасен и строго охраняван, най-спокойно да се изнасят взривни вещества?!
Още по тревожно е, че има вероятност тези взривни вещества да са използвани за взривяване на политически централи, чиито партийни лидери се възмущават и обвиняват в терористични действия.
И няма как да не се притесним в Средногорието от подобни вероятности! Имаме ли право да вярваме на ръководството на рудника, че при тях всичко е наред и “по буквата на Закона”, след като има вероятност техен взрив да е използван в бомбените акции пред две демократични парламентарно представени партии в 21-ви век?!?
И накрая, още един много тревожен и стряскащ въпрос:
Каква е вероятността подобни бомбени преживявания да се случат на хора, дръзнали да задат “неудобни” въпроси към предприятието?!? Е ли е възможно изобщо да има СВОБОДА НА СЛОВОТО и жителите тук да упражняват правото си да се борят за здравето си, за къщите си, за чиста и неопетнена природа, или...?


ОТВОРЕНО ПИСМО

До Кмета на община Златица - Нонка Каменова
До Председателя на ОбС-Златица - Сашка Кърпарова

ПИТАНЕ ОТ ИНИЦИАТИВЕН ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТ
за защита живота, здравето, правата и интересите на жителите от община Златица

ОТНОСНО:
Даване информация от кмета на Община Златица Нонка Каменова за стартиралите геоложки проучвания във вододайната зона на град Златица (под хижа Свищи плаз)

Г-жо Кмет, Г-жо Председател,
Силно притеснени, че и към настоящият момент в санитарно-охранителната вододайна зона на град Златица са вкарани тежки машини, които подготвят терена за извършване сондажни работи за геоложки проучвания НАСТОЯВАМЕ пред Вас и пред Общински съвет Златица в насрочената от Вас сесия на ОбС-Златица за 27.07.2011 г. от 16.00 ч. да бъде разгледан този тревожен въпрос и Нонка Каменова да даде подробна и изчерпателна информация.
НАСТОЯВАМЕ Нонка Каменова да предостави на ОбС-Златица и гражданите на община Златица наличната документация за извършваната проучвателна дейност във вододайната ни зона. При отказ от Ваша страна да включите нашето питане за разглеждане и запознаване на гражданите, Ви информираме, че сме готови да предприемем незабавни действия за неотложна гражданска намеса, тъй като се касае за водата, която пием всички.
Следват подписи на
множество граждани от община Златица
Поради редакционното приключване на броя преди провеждането на редовна сесия на ОбС-Златица, информация относно проведената дискусия, ще бъде дадена в следващият брой.
Към настоящият момент се знае единствено, че при първите въпроси на жителите към кмета Нонка Каменова, същата отрича да знае какво се случва под хижата и отказва да даде информация, тъй като не била уведомена навреме, че подобен въпрос е поставен за разглеждане на сесията.
Ако кметът на Община Златица не знае какво става на територията на нашия град, то в такъв случай няма как изобщо да разрешава местните проблеми и защитава интересите на гражданите. Подобни твърдения са най-малкото непонятни, да не кажем - некомпетентни.
Стоян Шиеков - Председател ИГК

Няма коментари: