30 юли 2011

СПОРТ


БОРБАТА В КОПРИВЩИЦА СЕ ВЪЗРАЖДА
Този спорт има отдавнашни традиции във възрожденския град и преди години беше основното физическо занимание на младежите. А те, борците, надминаваха дори толкова популярните тогава и тук футболисти и волейболисти. Много са призьорите на борбата от Копривщица в републикански и международни състезания. Тук е израсъл националният заслужил треньор и заслужил майстор на спорта Бобе Доросиев.
А колегата му Филип Кривиралчев, носител на същите звания и „Герой на социалистическия труд“ - е старши треньор на националния отбор по класическа борба на България в най-славния му период през 70-те години. Тогава борците ни станаха и световен отборен първенец на световното първенство в София през 1971 г. Днешният кмет на Копривщица Любомир Цеков е борец с медали от световни и европейски първанства и свой знак в алеята на славата на „Левски-Спартак“.
Спортната зала в сградата на общината в града пак е пълна с дечурлига. Под вещото ръководство на бай Филип децата тренират с много ентусиазъм и през лятото. Макар и останали, поради ваканцията, неколцина, професионалистът мъдро и с усмивка насърчава възпитаниците. Които, въпреки годините му и задължителното „господине“, го възприемат като близък приятел и старателно изпълняват наставленията му.
Е, материалната база е повече от скромна. Залата е постлана с гимнастически дюшеци, липсва истински тепих, всеки е със собствен екип. А след тренировката само се преобличат, душове няма. Въпреки това копривщенски момчета, учещи в спортни училища, всяка година участват с успех от името на родния си град на традиционния турнир „Георги Райков“, който се провежда в средата на август в града.
Там те се борят и с немалко успехи срещу връстниците си от другите спортни училища от цялата страна.
Ентусиастите от управителния съвет на клуба са благодарни на кмета и общината за подкрепата. Надяват се и на още спонсори за прилично обзавеждане на залата, екипи и възможности за пълноценна подготовка и участие в повече турнири.
Над 30 деца участват редовно в заниманията, каляват с усърдие дух и тяло и наистина заслужават повече внимание, насърчение и материална подкрепа.
Дойчо ИВАНОВ

V-ти мемориален турнир
по класическа борба за момчета “Стоян Николов” - Златица


Златица - градът на невероятния спортист Стоян Николов - буден дух, скромност и себеотдаване. За поредна година в негова чест на тепиха премериха сили местни и национални състезатели, избрали борбата за свое верую и начин за реализация.
Спортното мероприятие се състоя на 25-ти юни 2011 г. в залата на АТПГ-Златица. След трудните и изпълнени с хватки двубои бяха излъчени и победители. Сред завоювалите първи места имаше и златишки представители.
Класиране “Деца”: категория 30 кг. - второ място за Стойчо Николов от Златица; кат. 38 кг. - второ място за Иван Стоилов - Златица; кат. 42 кг. - трето място за Захари Зашев; кат. 59 кг. - първо място за Стас Серафимов, трето място за Тома Томов;
кат. 66 кг. - трето място за Денис Карачобан.
В класирането “Момчета” отново множество завоювани победи от състезателите на Спортен клуб “Стоян Николов” - Златица. Второ място в кат. 53 г. за Мартин Борисов и първо място за Николай Иванов в кат. 73 кг.
При кадетите отново добро представяне на златишките момчета - кат. 58 кг. първо място за Станислав Луков.
Приз за най-добър отбор на турнира заслужено получи СК “Стоян Николов”; за най-добър треньор - Иван Нешков, за най-резултатен състезател - Станимир Чернев.
Сред официалните гости на турнира бяха Здравка Николова и Нено Николов - близки роднини на великия златичанин Стоян Николов, както и световния шампион по борба Стоян Балов, Петър Балов - европейски шампион, представители на спонсорите от фирма “Водолей” ООД, “Елаците Мед” АД, Стоян Милев и други.
От тази година турнира “Стоян Николов” е включен в официалния спортен календар на Федерацията по борба.

Няма коментари: