30 юли 2011

Средногорието в плен на лятото


Ех, лято е... С аромат на липи и жарки слънчеви целувки. Жарко и горещо - понякога дори до болка. И непредсказуемо. Днес ни засипва с топли страстни прегръдки, утре стоварва върху главите ни жестоки порои и градушки.
Днес ни кара да се чувстваме обичани, дарявайки ни през деня с топлина, вечер с прохлада - утре ни замеря с късове лед колкото кестени, пълни дворовете ни със своята неуморна стихия.
Лято... Няма как да не му се насладим, няма как да не се страхуваме от волята на природата, която винаги намира начин да ни покаже кой е по-силен и да ни припомни мъдростта на народа ни “каквото посеем, това ще пожънем”... Както се отнасяме ние с нея, така ще се отнесе и тя към нас - без компромис, без жал, без да пести нито от добрината си, нито от гнева си. Лято...
Днес искам да поднеса като подарък на нашите скъпи читатели и любители на летните емоции едно стихотворение, вплело в редовете си невинност, любопитство и много настроение. Насладете му се, последвайте го и бъдете истински и неповторими, както винаги:
Добро ти утро, любопитно Слънце!
Хареса ли ти изгрева със мен?
Позна ли ме в поникналото зрънце,
в усмивката на идващия ден?

Дочу ли чучулигата в простора,
решила да събуди днес града,
как глас омаен лее без умора,
възпява чудесата на света?

Усети ли уханието цветно,
изпъстрило градинките отвън?
Докосна ли те вятърът балетно?
Потръпна ли от празничния звън?

Надникна ли във детските колички,
изпълнени с лъчиста топлина?
Целуна ли размахващи ръчички,
дари ли ги със ангелски крила?

Добро ти утро, любопитно Слънце!
Рисувай всеки миг със красота.
Денят да грее от любов препълнен,
палитрен колорит от светлина.
автор Таня Мезева

Добро ти утро, мое любопитно Средногорие! Харесва ли ти изгрева със мен? Добро ви утро, мои ветрове!... С темите днес в нашето списание искаме да подсетим всички наши съграждани, съселяни, приятели, колеги, познати и непознати, да се замислят за смисъла на живота, за свободата да изразяваш себе си, за обратната страна на Луната и за истински важните неща от нашето ежедневие.
Петя ЧОЛАКОВА

Няма коментари: