30 юли 2011

ОСИРАНЕТО в Средногорието продължава...


Сигурно пак ви стряскам, уважаеми читатели, след като и в този брой започвам с използването на нецензурни думи.
Повярвайте ми, не съм виновен аз!
Просто такива изрази са в широка употреба по нашите географски ширини.
Ето ви и пример: в националния вестник “Стандарт” се натъкнах на публикация, свързана с община Челопеч и разказваща за тегобите и страховете на челопешките жители. Всичко това поднесено в материал със заглавие “Златотърсачи бутат къщи”.
На всеки средногорец му е известно, че аз съм един от най-яростните защитници на правата на гражданите от Златица и Средногорието, затова и с интерес се зачетох в материал с подобно стряскащо заглавие. В специално каре към нея бе изведено изявлението на кмета на Челопеч инж. Алекси Кесяков, отправено към гражданите -
“не ме послушахте и се осрахте”.
Останах втрещен и крайно учуден. Първо, председателка на читалището се “усрала” по думите на кмета на Пирдоп, после граждани се “осрали” по думите на кмета на Челопеч? То, както са я подкарали градоначалниците, ще ни превърнат в произведение на изкуството, като онова, дето го сложиха на пъпа на Европейския съюз - България, като тоалетно клекало - а Средногорието съвсем се осрало...
За съжаление, отношението на местните велможи към обикновените избиратели, било то хора с паднали къщи, било то председатели на читалища, е крайно невъзпитано и изцяло обидно.
Не знам дали кмета на Челопеч знае, че и към настоящия момент в Районен съд - Пирдоп се води дело с повдигнати обвинения към кмета на Пирдоп Антоанета Илиева за нанасяне на обида и клевета публично, но мога да кажа на гражданите от Челопеч, че са в пълното си право да направят същото спрямо своя кмет, тъй като той публично ги е обидил, изричайки думите “вие се осрахте” по техен адрес и “право куме в очи”.
Всеки един гражданин на Република България, включително и жителите на Челопеч, имат достойнство и право на нормален човешки живот.
Задължение на всеки един кмет е да защитава правата и интересите на своите избиратели, а не да твърди пред национални медии, че те “са се осрали”.
Дадената от г-н Кесяков клетва при встъпването му в длъжност гласи ясно и категорично, че той се задължава във всичките си действия да защитава правата и интересите на жителите на община Челопеч, а не тези на “Челопеч Майнинг” ЕАД, своите, или нечии други.
И защо той твърди, че хората с напуканите от взривовете къщи са се осрали?
Ами, сигурно защото са объркали нечии тънки сметки?
По твърдения на г-н Кесяков, отново изразени пред в-к “Стандарт”, той се бил договорил с ръководството на мината те да възстановят къщите на хората, но видиш ли, жителите не го послушали и започнали да пишат жалби.
Ами, колко години трябва да чакат г-н Кесяков да се договори с ръководството на мината - една ли, две ли, пет ли? Или е изцяло вярно и другото твърдение на Кесяков, че “няма експерт на планетата Земя, който официално да каже, че канадската компания е виновна, защото имат екип от 20-30 скъпо платени адвокати”?
От това твърдение става пределно ясно на всеки, че трябва да имаш поне 20 скъпо платени адвокати, за да бъде доказан един всеизвестен в околията факт, от който не само в Челопеч къщите се напукват и рушат, но започнаха да се рушат и къщите в Църквище и Златица.
Според високо платените адвокати на фирмата причина за пропукването е лошо строителство. Но, ако е така, то защо керпичените къщи в село Каменица, изградени по всяка вероятност от същите майстори, строили къщите и в Челопеч, стоят цели и непокътнати вече повече
от 200 години?!
Тук е мястото да споделя своето заключение от цялата тази “осрана” сага. Най-вероятно Кесяков и Илиева ползват един и същи учител по политическо кметско говорене, след като и двамата в обръщенията и разговорите си с електората използват един и същи глагол - глаголът “осрахте се”.
Така е, мистър Кесяков! Наистина, преди няколко години жителите на село Челопеч са се “осрали” в своя избор на... есенни тикви. И то два пъти. Но пък, от друга страна, както е казал мъдрият български народ: един път със стомните за вода, втори път със стомните за вода, трети път... счупили се стомните.
Та така и аз, искрено вярвам, че тази есен жителите на Челопеч и Средногорието добре ще огледат предлагащата им се есенна реколта и няма да допуснат същата грешка, а ще изберат правилно и с много разум.
Стоян ШИЕКОВ

Анотация на английски за нашите чуждестранни читатели (сиреч превод за интересуващите се):
The defecation in Srednogorieto continues...
This is about the hero mayor of Chelopech, Mr Alexi Kesyakov, using similar words as above in addressing his constituents who are protesting the damage to their homes caused by the mining works. Mayor Kesyakov is sworn to protect the rights and interests of the local people rather than those of Chelopech Mining, or someone else.

Няма коментари: