14 ноември 2011

Национална конференция ОБЩЕСТВОТО, ИКОНОМИКАТА, ОКОЛНАТА СРЕДА

Политиките на Местен дневен ред 21, Цели на хилядолетието и Стратегии за устойчиво развитие на ООН и ЕС бяха дискутирани на национална конференция, организирана от Коалиция за устойчиво развитие в гр. Златица, р-т Средногорие, под мотото „Обществото, икономиката, околната среда”. Участници в проявата бяха представители на научните среди, екологични граждански сдружения и фондации от цялата страна, граждански комитети от Средногорието, търсещи диалог с властите и бизнеса за по-добро качество на живот.
Поздравителни адреси към работата на форума отправиха еврокомисар Кристалина Георгиева, евродепутата Андрей Ковачев и министър Николай Младенов, прочетена беше кореспонденция на Организационния комитет с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, Европейската изпълнителна агенция по околна среда, Главна дирекция Околна среда, министерства.
Първият панел, посветен на климатичните промени, промишлените замърсявания и необходимостта от политики на устойчиво развитие, бе модериран от посланик Христо Халачев и адв. Господин Атанасов с лектори д-р Пенчо Пенчев от Института за устойчиво развитие и Петя Чолакова, главен редактор на списание „Средногорски БАГРИ”. Дискусията за възстановяване и развитие на градската среда в региони с бурна рудодобивна дейност и интензивна минерално-суровинна индустрия беше модерирана от Лазар Карадалиев – сдружение „Екострума 2000”, презентация представи Галина Иванова, евроинтегратор на община Челопеч.
Панел „Околна среда и здраве” беше доминиран от лекциите на инж. Емилия Петрова от сдружение „Евромодел” и ст.н.с. Венцислав Божилов, дискутирана беше Националната програма за околна среда и здраве. Анализ на управлението на опасните отпадъци и оползотворяването на ТБО по стандарти на ООН и ЕС представиха Людмила и Димитър Димитрови, учредители на Инициативен граждански комитет - Ямбол.
Гражданското участие и диалогът за включването на заинтересованите групи на влияние при формиране и контрол на политики за устойчиво развитие бяха представени от ст.н.с. Вяра Ганчева, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Модератори на панела по избор на НПО - представители в консултативните съвети и комитетите по наблюдение бяха Магдалена Лисева от сдружение „Екострума 2000” и д-р Иван Есенски от Академия за европейска култура „Орфеева лира”. Конференцията „Обществото, икономиката, околната среда” завърши с обсъждането и приемането на Програма за развитие - 2012 г. на сдружените неправителствени екологични организации от Коалиция за устойчиво развитие.
На нея присъстваха активни граждани от Златица, Пирдоп, Челопеч и Мирково.

В кафе-паузата на Конференцията пред гости и делегати бяха представени млечните продукти, произведени от известния майстор-занаятчия Станко Метанов - сирене и кашкавал, приготвени по българска технология от добито от местни животновъди мляко. Промоцираните продукти бяха дарени от майстор Станко.

22-РИ СЕПТЕМВРИ - ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА.
ДЕНЯТ, В КОЙТО ОТНОВО ПРАЗНУВАМЕ СВОБОДАТА СИ!
В местността „Бакаджик” –пасищата на Златица, възродени за пладнуване и водопой от местните граждански комитети и сдружения за активно живодновъдство и отмора, се състоя народно веселие (хепънинг на открито), организирано от Коалиция за устойчиво развитие, Кризисен щаб-Златица и ИГК-Златица. Партньор на събитието бе и списание „Средногорски БАГРИ”.
Курбанът за участниците бе дело на известния петришки курбанджия Дончо, от 19 години в занаята, както и на сем. Нейкови, сем. Чолакови, Боянка Гечева, Димитринка Савовска и сестра й Йорданка, които го приготвяха цели два дни: в 4 казана, от четири овце, една каручка продукти, от които само лукът за белене – 40 килограма.
Двете хиляди кебапчетата и гарнитурите отново бяха от кебапчия № 1 Илия Медаров и неговото семейство.
Курбанът бе осветен от протойерей Йордан Георгиев, в присъствието на местни християнски общности от Мирково, Златица, Пирдоп, Карлиево, Църквище, Петрич и Камарци.
Дарители за курбана бяха още Стойно Стойнов и Димитър Бонков.
Народни песни и хора, изпълнени от красивите и талантливи млади певици - Любов Танчева от Златица и Гергана Радунчева от Пирдоп, разлюляха хълмовете на Стара планина и Средна гора. Едно до друго хороводците вееха флаговете на България, Европейския съюз и Коалиция за устойчиво развитие, начело с байрактарите д-р Десислава Толинова и Асен Самарджиев.
Навръх празненството множеството ознаменува прощъпулника на внукът на Петрана и Спас Нейкови малкия Адриан – символ на новото поколение, което прохожда в глобалните времена, но и което е призвано да съхрани българската идентичност, местните обичаи и традиции, като част от принципите на устойчовото развитие. Петрана Нейкова е водач на екоактивистите, протестирали срещу незаконното разтоварище на минната компания на железопътната гара в Златица.
Годишни награди за активно гражданско участие в еко-инициативи и неотложна гражданска намеса раздаде Петя Чолакова, главен редактор на сп.„Средногорски БАГРИ”, медиен партньор на събитието. Сред наградените първа награда беше за Луцина Найденов – полска гражданка, омъжена за Марин Найденов - и двамата активисти на ИГК-Златица, борещ се за опазване на вододайната зона „Шипките” от нецелесъобразни геоложки проучвания, контролиращ влиянията върху общественото здраве от промишлените замърсявания на медодобивния комбинат, прекратяване дейността на незаконно разтоварище на жп гара-Златица, работещо с опасни концентрати. Луцина Найденов живее от две години в Златица. Тя е работила в европейската администрация на Полша и има опит в неутрализирането на промишлени замърсявания от индустриални гиганти.
Сред получилите грамоти бяха още Иван Копринков, Иван Медаров, Румен Николов, Коста Чолаков, Иван Питеков, Гроздана Ралчева, Станка Дамяновска, Снежана Илиева, Личко Спасов, Васил Събев, семейство Нейкови, Захари Генчев, Асен Самарджиев, Невена Ралчева, д-р Иван Стойнов, инж. Димитър Стойнов, сем. Червенкови, Делчо Петелов, Милена Мачканова и други. Посмъртно грамоти бяха връчени и на Златка Георгиева, Рада Бальова и Боряна Връбчева.

Събитието се организира тържествено за втора поредна година – празник, ознаменуващ победата на местните общности за изграждане на водопойни корита, за които златичани се борят от години.

Няма коментари: