13 август 2012

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА КЛУБ “СВОБОДНО ИЗМЕРЕНИЕ”


Свободен дух. Свободни хоризонти. 
Свободен ум и Смело сърце.
За да бъдеш част от клуб по екстремни спортове и да владееш умението да възпираш летящия по стръмните пътеки велосипед, преди всичко трябва да бъдеш свободен и неустрашим, да вярваш в себе си и да можеш да летиш - в мислите и в начинанията си.

По душа свободолюбив, по темперамент неустрашим - такъв е и Лукан Червенков от град Златица, един от създателите на национално-известният вече клуб за екстремни спортове“Свободно измерение”, който в две поредни години прославя община Златица, организирайки “Купа Златица” - едно от най-професионалните състезания по планинско колоездене в страната ни.


Клубът...
“Свободно измерение е учреден през 2009-та година и оттогава сме доста активни при участия в състезания и организиране на такива в община Златица. Аз съм един от учредителите на клуба и активен състезател.

Идеята за Купа Златица
Още преди да се регистрираме имахме голямо желание да организираме състезание тук, при нас. До 2009-та година имаше много малко състезания в България и по-голяма част от тях бяха недобре организирани. Нашият спорт още набираше скорост и решихме, че ние можем също да направим състезание. Имаме условия, имахме желание, имахма виждане как и къде да стане, и потърсихме финансова подкрепа.
Първи задължителен елемент бе да подготвим трасе, което направихме само и единствено с труда на членовете от клуба, наши роднини и познати. Всичко с наши средства, с наши усилия, собствени инструменти - кирки, лопати, гориво.
От работа изморен - отиваш горе и копаеш, правиш, преправяш, чистиш - всичко.
За да направим състезанието обаче, преди това трябваше да се учредим, да имаме официална регистрация и организация, за да можем да получим официални разрешения и финансиране на самото състезание. 
При уреждане на документите ни подкрепи Георги Георгиев от фирма “Адмикс”, помогна ни при контактите с предприятията, осигури адвокат.
След като се учредихме, започнахме официално да участваме в състезания, имаше интерес към Клуба и членовете му станаха над 20. Завоювахме много челни места и медали. Повечето от нашите състезатели са в топ 10 във всички категории в нашия спорт. Редом сме с всички големи градове. Знаят ни навсякъде. Винаги сме най-атрактивните, най-шумните, най-запомнящите се.

Живата реклама на Златица
Абсолютно и навсякъде, където отидем, винаги получаваме
поздравления. Всички ни знаят, обръщат се след нас и казват: Тези са щурите от Златица. Радват ни се и се забавляват при нашите участия на състезанията.
Отборите в България в нашия спорт не са много - няколко от София, няколко от Пловдив и ние - от Златица.
На повечето места дори не знаеха къде е Златица. Първо видяха нас, научиха за нас и поради големия интерес, който предизвикахме вече всички знаят за Златица - най-отговорно мога да го твърдя, защото така се случи.
Говорил съм с хора, които са чували за Златица само и единствено от нашия клуб.
Като ходим за оборудване по магазините, често ни се случва да казват: а, вие сте онези смелите и щурите от Златица, и ни дават големи намаления, защото много ни харесват и ни подкрепят.
Радваме се на голям интерес.

Как се заслужава подобна популярност?
Ние наистина сме смели, щури и уникални. 
Даваме всичко от себе си в спорта и винаги носим тениски, на които пише Златица.

Регионът ни по какъв начин Ви подпомага заради мащабната реклама, която правите на нашите общини? 
Много е трудно. В смисъл винаги ни е много трудно да получим подкрепа, за да можем да организираме добре Купа Златица, да се подготвяме за състезания, за оборудване и предпазни средства.
Ако аз съм собственик, председател, кмет или някакъв голям човек в района и виждам някакви 20 момчета, или 15, дори 10, които са упорити, интелигентни, доказали много пъти способностите си, които искат да правят, без да искат за себе си нищо, но в същото време с дейността си правят огромна реклама, бих инвестирал в тези хора.
Още повече, че е добре да инвестираш в спорт, който тепърва ще се развива и набира скорост, който е атрактивен и нов, а не да влизаш в отработен пазар, където трудно можеш да излезнеш начело.
Ние искаме само няколко машини, или 5000,00 лева, за да направим незабравимо състезание, или да се оборудваме, участваме и завоюваме медали. Не сме пред телевизорите и в кръчмите - спортуваме активно, упорити сме, но вместо да идват сами и да ни предлагат от общините, от предприятията подкрепа, се налага ние да ходим и да искаме, да просим, като в много от случаите това начинание е безрезултатно и получаваме откази.
Докато трае Купа Златица целият район се взривява. Миналата година не е имало свободно място в местните хотели и трите дни, докато траеше състезанието - и в Златица, и в Пирдоп. Над 200 души участници и гости дойдоха и казаха: това е най-перфектно организираното състезание.
Ако аз имам възможностите на кметовете и предприятията, ще ходя да търся тези млади хора по домовете, за да им помогна да продължат напред.

Миналата година забелязахме сред публиката небезизвестната българска певица Нели Рангелова...
Да, така е. Синът й се състезава и тя дойде да го подкрепи. Има и други известни личности, които идват на състезанието. Молим се, пишем писма, правим презентации какво трябва да направим, за да стане състезанието още по-добро и по-атрактивно, но... нещата стават много трудно. В крайна сметка ние не го правим за себе си. Никой от нас не е получил и една стотинка. За самият клуб получихме бус от Георги Георгиев. Подариха ни и колело, и гуми. Останалите средства, които набираме отиват само и единствено за състезанието.

Колко средства са нужни на един състезател, за да се подготви и осигури своята безопасност?
Това е страшно болна тема. Спортът е хубав и екстремен, но най-големият му недостатък е, че е много скъп.Нашият спорт става все по-популярен именно защото е екстремен, но това неминуемо води до повече средства за безопасност и оборудване.
Но... не е ли същото и във Формула 1 - колкото е по-опасен един спорт, толкова повече популярност придобива.
Моето колело преди 5 години го купих за 3000,00 лева, втора употреба. Често ме питат по състезания защо не си сменя колелото? Едно ново по-добро колело реално струва около 4000,00 лв. за нашата дисциплина и то най-ниския клас. Как и с какво да го подменя?
Всички ние като състезатели сме вложили в себе си много средства. Сами, без да чакаме финансова подкрепа - от желание да се състезаваме. За да практикуваме този спорт, да тренираме, да се състезаваме и прославяме нашия регион всеки един от нас е дал по минимум 10000,00 лева до момента, а може би и повече. По 1000,00 лева на година са нужни на един състезател за участия, за нощувки, за пътни разходи.
Състезатели с финансови възможности влагат на година по 12000,00 лева, за да се развиват. Ние сме на минимума и въпреки всичко упоритостта, състезателния дух и огромното желание, което имаме, ни дават сили да бъдем на челните места. И досега никога не сме искали от общините и предприятията да влагат в нас, а само и единствено да ни помогнат да организираме състезанието тук, в Златица.

Ще я има ли атрактивната Купа Златица?
Състезанието го правим не за нас, правим го за спорта, за зрителите, за популяризиране на региона. Надяваме се да я има, защото към момента “Аурубис” ни отказаха финансиране. От другите предприятия, към които сме се обърнали, още не сме получили официален отговор.
Голяма подкрепа имахме от Горско стопанство Пирдоп, защото то ни предостави разрешенията, вписа трасето в техните регистри. Много добро отношение от тяхна страна, предоставиха ни табели за обозначение на трасето, то е официално узаконено и маркирано.
Помогнаха и от общината, и от по-малки фирми.
Притеснени сме за Купа Златица ІІІ, защото и до момента не е ясно дали ще я има.
Всички национални електронни медии, отразяващи нашия спорт обявиха Купа Златица 2010 г. за най-добре организираното състезание. Това би следвало да даде уверения на спонсорите, че средствата, които отпускат са вложени перфектно и на място. 
Създадохме по-добра организация от вече утвърдили се дестинации като Сопот и Боровец. 
Най-добрите състезатели идват при мене и ме питат няма ли да направите пак Купа Златица? Това е най-хубавото състезание, което очакваме цяла година. 
Повечето от тях смятат, че трасето в Златица е най-хубавото в България.
Възхитени са и искат да има Купа Златица.
Но, уви! Вместо след като доказахме, че се справяме добре да е много по-лесно с осигуряване на средства, ни отказват.

“Аурубис” защо отказа, след като знаем, че те спонсорират подобен род спортни изяви на национално ниво - в плуването, в колоезденето, в автомобилните спортове?
Спортът бил опасен и не искали да го спонсорират. А Общината?
Към момента чакаме отговор от общината. Купа Златица е обявена за началото на септември. Остава по-малко от месец. Трасето трябва да бъде подготвено, да се направят нови елементи по него. Имаме нужда от машини, от работници, от финансиране.
За пример обаче мога да дам какво се случи в Пампорово, където общината търси подобни инициативи и ги подкрепя - за реклама.
В Пампорово имат голяма подкрепа от курорта - машини, трасе, работници, всичко. Пампорово показа как се прави. Тази година за първи път се случи подобно нещо. Досега Боровец правеше откривания, намаления, но Пампорово постигна много повече. 
Безплатни покани към всички клубове. Ние бяхме от поканените клубове с безплатна стая, безплатна закуска и вечеря, безплатни лифтове. Жест към всички, че се случва нещо в Пампорово, че хората искат да направят нещо. Безплатните лифтове бяха не само за състезателите, а за всички хора.
Пампорово подари един незабравим уикенд за всички и се кандидатира за столица на нашия спорт.

Смятате ли, че се борите с вятърни мелници?
Понякога. Ние искаме да постигнем нещо голямо с малко средства, но и това не получаваме. Да не говорим за нещо по-грандиозно. Имам идея и даже ми се иска да направим байк-парк, да се вложат пари и да печели целия район от това. Да се развием като спортна туристическа дестинация, още повече, че вече имаме създадена репутация на най-добрите в организиране на състезания. Да създадем алтернативен туризъм и нашия регион да бъде предпочитано място от практикуващите екстремни спортове. Да се осигури превоз до трасето, да могат състезателите да го ползват, когато пожелаят, то да се поддържа и да привлича туристи.
Състезателите могат да заплащат някаква такса, някакъв абонамент и цял ден да се спускат и да се забавляват.
Много често идват членове на софийски клубове тук да карат, защото им е близко и им харесва терена и природата. 
Ако общините и предприятията приемат идеята и вложат усилия, Златица наистина може да се превърне в предпочитано място за този спорт и да привлече много туристи.
Жалко е да не се използва тази възможност.
Ние можем да дадем идеите, съветите, имаме много добри състезатели в нашия клуб и с общи усилия да се случи нещо хубаво в Златица - за младите хора.
Знаем как се проектира добро трасе, как се изгражда и поддържа, ние сме от най-добрите на днешната байк-сцена. Единствено е нужно желание от страна на общината, за да се случат нещата.
Общината няма нужда да кани и да моли други хора-специалисти да идват и да проектират. Няма нужда да плаща хонорари на експерти. Тя има положена основа абсолютно безплатно. Ние направихме така, че Златица да се гордее с най-добре организираното състезание в България и най-доброто трасе. И ще бъде жалко тази възможност да не бъде използвана и доразвита.
Не трябва само да говорим, че трябва да се влага в младите хора и в туризма, а да го направим.
Един човек да ми посочи друго събитие, което не е свързано с напиване и чалга-музика, да е събрало повече хора и е било по-посещавано от Купа Златица? Ако го направи - аз престана да настоявам и да апелирам.
Ако някой иска реклама на национално ниво - трябва да подкрепи този спорт, защото в момента националните медии имат интерес към нас - отразиха Пампорово, Сопот, Боровец. Ние сме отворени към всеки и всички. Можем да съдействаме. 
Може да се направи и тренировъчен лагер, т. нар. “трениране на сухо”. Може да помогнем и затова. Ние сме готови да бъдем на разположение на общината, стига да поиска да направи нещо.
Знаем, че по принцип, когато някой иска да направи нещо инвестира в мястото, в хората, в рекламата. Тук е обратното - вече има доказали се състезатели, има проведени перфектни състезания, има базата, има популярността, остава само да се доразвие и поддържа.
Тук има готови хора, с опит и доказани възможности, които апелират към общината и предприятията да инвестират в тях. Странно се получава. В момента тук инвеститора може да получи наготово всичко. И най-вече общината, която е водещата в случая. Тя просто трябва да развие постигнатото и да превърне Златица в най-атрактивната и предпочитана дестинация за планинско колоездене.
Колко ли общини мечтаят за подобни възможности?
В повечето случаи наистина е обратното - хората казват правете нещо, даваме пари и подкрепа, но няма желаещи, които да го направят. Тук сме постигнали много и ако няма кой да помогне да го продължим, наистина ще бъде жалко.
Ние младите хора ще бъдем обезверени, изнервени и ще спрем, защото е много трудно да искаш и да не ти помагат.
А всички говорят, че трябва да се подкрепят младите и че това е задължение на общината. 
Моите приятели са все по-огорчени, все повече искат да се отказват. Демотивирани сме, защото не можем да си обясним как при тази ситуация не можем да намерим кой да помага. Омръзна ни само от празни думи и обещания по избори. Искаме на дело да се доказват намеренията.
Ние сме бъдещето на Златица, ние искаме и можем, искаме да останем тук и да се развиваме, но ако общините не ни предоставят възможности и не ни подпомагат в начинанията ни, то едва ли ще остане и един от нас, който да се бори и прославя Златица и Средногорието. Общината трябва да бъде тази, която ни подканя да го правим, а не ние нея.
Оставаме с очакване всичко да се подреди по най-добрия начин и Купа Златица 2012 г. да бъде успешна.

Няма коментари: