13 август 2012

ВНИМАНИЕ! ДЕБНАТ АТЕНТАТОРИ


18-ти юли в Бургас терорист-самоубиец взриви бомба в автобус на летище Сарафово. Загинаха петима израелци и един българин, а 36 души бяха ранени.
На един от брифингите си в Бургас министър Цветанов каза: “не можем да изключим, че има замесени българи в атентата”. Терористите трудно биха могли да вкарат взрив в страната, идвайки със самолет, т.е. трябва да са се сдобили с него в България.
От изнесените факти по трагичният и жесток акт на насилие в Бургас възниква въпроса откъде биха могли да се сдобият с взрив терористите?
Връщайки се назад във времето, спокойно можем да проследим какво се случва в страната ни - бомби, терористични акции срещу медии и журналисти, заплахи и взривове пред партийни централи, отвличания. Справка: в-к “Галерия”, Сашо Диков, ДСБ, РЗС.
С риск отново да бъде запален автомобилът ни, както по време на изборите, ще припомним предаването по национална телевизия ТВ7 от 21.07.2011 г.:

СПИПАХА БОМБАДЖИИ С НАД
5 КИЛОГРАМА ЕКСПЛОЗИВИ

Над пед килограма експлозиви конфискуваха антимафиоти от ГДБОП. Акцията е била проведена след няколкомесечно разследване по сигнал, че се готви взривяване на самоделна бомба.
След кратко предледване контратерористите са арестували двама мъже, в чийто автомобил са открити 17 пресовки експлозив. Всяка от тях е около 300 грама и е достатъчна да направи поражения, подобни на тези пред партийните централи на ДСБ и РЗС в София.
Освен взривните вещества в колата са открити и капсул-детонатори, както и огнепроводен шнур.
Най-вероятно експлозивът е изнесен от рудник Челопеч, където е арестуван съучастник на двамата бомбаджии.
Разследването сочи, че те са предлагали на лица от криминалния контингент взривни вещества.
Засега не е ясно дали арестуваните имат нещо общо с двата взрива в София от вторник...

И досега не е ясно защо от рудник Челопеч може свободно да се изнасят взривни вещества и няма разследване по случая от преди година.
Възниква тревожен и злокобен въпрос: възможно ли е и при жестокия атентат в Бургас да са използвани взривове и експлозиви с вероятен произход - рудник Челопеч?
Съществува ли реална опасност в България необезпокоявано да се изнася взрив и да се ползва за терористични цели?

Няма коментари: