16 февруари 2013

Екозащитниците пак гледат към Златица
Надежда Стоянова
B News
Граждански организации, загрижени за нашата природа, отново обърнаха поглед към Златица. След като преди малко повече от месец алармираха за поголовна сеч там, сега настояват за
обществен диалог на тема "Кой замърси и открадна водата в Града на чешмите".
Както знаем, заради голямата суша това лято на много места из страната бе въведен воден режим. В Златица обаче в редките случаи, в които водата дойде, цветът й е жълтеникаво-кафяв. Освен това
течащата от градските чешми вода била негодна за пиене, защото била замърсена.
Има предписание на РЗИ София-област да не се използва, само че не навсякъде има надписи с тази информация и хората продължават да пият. 
Според екозащитниците обаче зад проблемите в живителната течност в Златица стои нещо съвсем различно. Една от причините вероятно са авариите на водопровода, за който никой не се е погрижил вече дълги години.
Проблемите идват от предприятията в Челопеч, Златица и Пирдоп,
убедени са екоактивистите.
"В нашата вододелна зона имаше геоложки проучвания", коментира Петя Чолакова от Граждански комитет-Златица. Представители на медодобивното предприятие "Елаците Мед" трябвало да ги направи ръчно на места, на които няма растителност, само че били извършени с машини в защитена зона.
В отговор от фирмата обясниха, че МОСВ направило проверки и установило, че дейността на компанията не е довела до влошаване на качеството на водите.
Все пак от гражданските организации настояват, че имало шокиращи несъответствия
между документацията и реалните действия на предприятията. Едно от тях е, че никой не контролира дали заедно с добива на злато например, разрешен с документи, не се добива и друг метал, незаконно. Също така никой не проверявал колко от добитата суровина се изнася за преработка.
"На прага сме на един много голям скандал, който няма да може да бъде потушен с реклама",
твърди адвокат Атанасов.
Дори Министерски съвет постановил, че Златица е защитена територия и там не трябва да се прави нищо ново. В същото време обаче Министерството на околната среда и водите, както и местната власт позволили геоложките проучвания. 

Няма коментари: