29 юни 2007

За възпитанието, оценките и доброто поведение

Петя ЧОЛАКОВА
Обикновен офис-работник, без претенции и парфюми


Всеки ден ми се налага да се срещам с различни хора – по пол, възраст, възпитание и всеки ден се убеждавам, че все по-трудно успявам да не обръщам внимание на възпитанието на младите. Защото то или изцяло липсва, или е в съвсем малки количества.
Младите хора на Златица демонстрират своите гласовити заложби и доста по-липсващи такива във възпитание и държане на обществени места – непрекъснато крякат, крещят, надвикват се, хилят се нагло и непоносимо, независимо дали се намират на пазарската улица, или в аптека, в офис, магазин, библиотека. За тях всичко е позволено и простено.
Отдавна вече я няма онази тънка линия, която отделяше един индивид от друг, каквато бе доброто и традиционно семейно възпитание. И не, че родителите не се стараят, просто старанието им също е в малки количества и е в рамките на, така не се прави и дръж се възпитано (ако знаеш как, естествено).
Остана само смътен спомен от времето, когато ни учеха да казваме “Добър ден”, когато минем покрай някой, особено ако е възрастен човек, да се съобразяваме и да пазим тишина, за да не пречим на околните да работят, да бъдем семпли, а не окъпани в натрапчиви силни миризми, които не омайват, а направо задушават околните.
Представете си малко, тясно помещение на магазин, в който връхлитат с крясъци две-три девойки (момчетата отдавна станаха по-възпитани поне в това отношение), които кикотейки се с цяло гърло (то сливици, то по-надолу даже се вижда), омирисали се на пот и толкова силна тоалетна вода, че ти призлява, повдига ти се и всеки момент ще припаднеш. Същите наши момичета, които смятат себе си за доста учени, талантливи и изобщо “по по-най от най” (просто защото отдавна в училище летвата за лични заложби и дарби е захвърлена на земята и няма кой да я вдигне от там, за да се стремят всички да я надскачат), със силен глас демонстрират непрекъснато своята “умност”, благозвучие на изразите “ма, кво искаш”, “на ква се праиш” и всякакви на тези подобни. Можеш спокойно в такъв момент да затвориш очи и да поемеш дълбоко дъх, за да не се задушиш и да не ти избият чифиите.
При поредното предупреждение да говорят малко по-ниско, да не обръщат работното ти място на панаир, да се сетят ако може в рамките на 15 минути за какво точно са дошли (като през това време, естествено, те не затварят усти и продължават да се хихикат на разни си там свои умотворения), те те поглеждат строго из под вежди и демонстрират твърде явно, че са не кои да е, а щерки на заможни граждани, сиреч са важни клечки, и ти видиш ли, ще трябва веднага да им се извиниш, да приведеш гръб и да ги обслужваш подобаващо, щото на всичкото отгоре са и три, могат и да те набият, а пък са и отличниките на местната гимназия.
Абе, ти не знаеш ли, че ние сме велики, ние сме най-добрите, най-умните, най-красивите.
Явно не знам, но знам, че възпитанието не се равнява на написаните високи оценки в училище само защото сме на някой нещо и сме се включили в едно-две училищни мероприятия. Знам, че и знанията не се равнавят на същото. Тях ги получаваш с много четене, което от своя страна води и до по-добро държание на пътя, на площада, в аптеката.
В една тв-реклама добре е казано: “не става само с ядене, трябва и акъл”.
Мили момичета, по дрехите ще ви посрещнат, по акъла изпратят. И в двата случая ако не се постараете, ефекта ще е по-скоро негативен (думата може да значи и гаден).

Няма коментари: