27 юни 2007

Релакс през юни


Вес Рогачев

Имали ли сте моменти, когато ви се е струвало, че ще се побъркате? Когато лудницата около вас е пълна. Почивката на море отново се отлага за някоя друга година, неприятности в службата, некоректни колеги и работодатели, неплатени сметки. От сега започвате да мислите как да се осигурят дървата и въглищата за зимата, въпреки, че навън е 35-градусова жега. Още е юни, но имате чувството, че едва ли не другата седмица ще е септември, което значи, децата трябва да са подготвени навреме за училище. И още, и още, и още... И в един момент ти идва да си вземеш шапката и да хванеш накъдето ти видят очите.
Последните две-три години това състояние при мен стана хронично (да си хвана шапката, де). Само че аз отдавна съм му хванал цаката. Няма-няма и хвана гората.
Живеем в един от най-прекрасните райони в България. Стига само да избереш посоката и за половин час си или в прегръдките на Стара планина, или по поляните на Средна гора. Един ден в седмицата, насаме с природата, ще ви се отрази повече от благоприятно.
Миналата седмица в планината за около три часа на три пъти ме валя. Човек трябва да се слее поне един път с природната стихия, за да усети нейната мощ и да се зареди с енергията й. Там, сред вековните буки, ти най-после разбираш смисъла на една от най-загадъчните и красиви природни картини, написани от великия Ботев и останали със златни букви в световната класика “Гора зашуми, вятър повее, Балкана пее хайдушка песен”.
Изглежда този феномен съществува наистина само в нашия Балкан. Усещането е страхотно. Първо, дърветата величествено започват да се поклащат, да шумят и като че ли да разговарят помежду си, и едва по-късно усещаш полъха на вятъра. Останалите от последния дъжд капки по листата се посипват върху тебе, отмивайки и последните остатъци от негативната енергия и болката, която си събрал в себе си.
Чувстваш се прероден и обновен. Така че, когато усетиш, че те стяга шапката, не се колебай. Избери посоката и хващай гората. А ако все пак не ти се ходи до там, стигни поне до Спасовото кладенче, ще ти е от полза. А ако пък и пътьом се вземеш и нашите “Багри”, тогава релакса ще е пълен.
Юни месец е. Нека не мислим за септември.

Няма коментари: