30 юни 2008

АВГУСТ 2006-ТА

Не, не сте прочели грешно заглавието.
Този месец и година са изписани на табелата след Челопеч, посока Карлово, указваща кои преСтъпници са спечелили да ремонтират отсечката и до кога тя ще стане готова. Сетихте ли се кои са тези крадци на европейски и български пари? Или, както в местно радио се пее през пет минути „Елена, Елена” – „Е, Лена”, „Е, Лена”.
Когато прочетох меморандума, или по-скоро платеното съобщение в медиите, че видите ли „ние сме най-добрите, ама за тези четири години от много работа и ангажименти не смогнахме да започнем автомагистрала „Тракия”, камо ли да осигурим финансирането. А пък къде работим – питайте ни де? То не е в Африка, то не е Европа. На три континента сме стъпили, та чак сме разчекнати от работа”. Е това вече преля чашата. И се пита в задачата, абе къде е закона в България, къде е ДАНС, икономическа полиция, съд, прокуратура? Е, как къде?! Гледат айдуците как си играят в казиното отсреща и пишат актове на мъж набил жена си, или на някой пияница, изпикал се във фонтана.
Последните действия на престъпниците от тази фирма бяха, че след 2 (две) години мерене, гъзене, лежане и имитиране на работа, се образуваха огромни локви, като две Рилски езера насред току що положения асфалт, платен от нас, разбира се. Бре, ами сега! Питам бай Иван Станчев – абе, бай Иване, как си мислиш ти, че ще оправят локвите „гениалните инженери” на тая толкова известна международна фирма, или май бе консорциум? А бай Иван отговаря: Как как? Нали си хванал от Живковото време. Ще изкопат асфалта и ще сложат тръбите, които са забравили. И готово. Пускайте тото, дами и господа, ако си го помислихте и вие този начин. Въпросът обаче е, че забравиха и шахтите, та и тях ги изкопаха. Па се сетиха най-накрая, че са ниско и ги надстроиха. Евала! Е, в това вече няма кой да ви се опре! Както и в това, че два месеца се замазваха канавки, в които не тече вода, с цимент направо върху земята. И естествено, който вече започна да пада. Замазките се правят от селяни, които идваха с коли и ЗИЛ-ове от Ямболско. Нищо чудно и те да са на „Батко-Братко” и сие.
А сега познайте след две години, т.е. днес, какво става. Пак копачи, пак багери, пак ровене на тоя път, сега с почти безплатния труд на затворниците, не че те си даваха някакъв зор. Обаче това не стига за кражба на парите от нас, а се започва пак мерене, гъзене, лазене и други дейности. Аман. Абе, има ли хора, на които им плащат да правят проверки за това кой как си върши работата? Главите ли ви изпушиха или слънцето ви напече? И сега, ако някой ми каже – ти какво лаеш постоянно против тези „честни, работливи, умни и прочие евро-асфалтаджии”, веднага го пращам на отсечката за с. Чавдар да види как се прави отсечка от 4 километра с всички екстри за 2 (два) месеца! И то се прави от фирма от нашия район, с наши работници, с наша асфалтова база и наша техника.
Много ми е чудно кой ще търси сметка на тези от „Е, Лена”, които съсипаха природата на Еленско с мобилната си асфалтова база (изгонена от съвестни граждани от Златица, които попречиха на бившия кмет да им я „тури” в дворовете насред града). И като същите си съберат чукалата (а това предстои), кой ще възстанови пораженията не само по пътя, който го „правиха”, а и на най-хубавото място между Пирдоп и Антон?
Най-после ние, които плащаме огромни данъци, потрошили здраве и нерви, останали да живеят в района, питаме управниците ни колко предавания по национални медии, колко статии и какво още трябва да стане, за да се съберат и да изгонят тия измамници, които се готвят да теглят около триста милиона и да продължат както досега да ни „оправят” пътя. Между другото, може да не съм прав, че българската прокуратура дреме, защото всичките ни общини имат заповеди от нея да обгрижват уличните псета и сега да им се правят приюти и други екстри по „европейски”. Тогава на мода пак ще излезе лафът: „Какво правят тия? Скопяват кучетата!”.

PS: И с днешна дата по европейският път няма нито един псевдо-работник и машина, което ни води до лошата мисъл, че ще пием по една цианидна вода и ще го духаме. Ама този път с пепел от ремонта им!
Пламен Кунчев

Няма коментари: