03 октомври 2008

4 златни медала и това не е всичко

На 7 септември (паметна дата за екипа на нашето списание), в с. Радуил, община Самоков се състоя третия заключителен ден от VІ-тия международен фестивал за автентичен и хумористичен фолклор Бобвфест ‘08, посветен на изконно българския и исторически доказан необходим артикул, присъстващ във всеки дом, на всяка българско трапеза от незапомнени времена – Бобът.
Бобфест ‘08, провел се под патронажа на Министъра на културата Стефан Данаилов, бе най-запомнящият се от всички досегашни. Защото бе изцяло покорен от челопешките „Златни МЕЧКИ”. Четири категории – Четири златни медала.

Но да започнем от началото...
Фестивалът е рожба на един велик българин – Георги Божилов – ГЕБО, посветил делото на живота си да запазва, обогатява и разпространява българските традиции, бит и култура по света. И както сам той казва: „Човек и добре да живее, бобът го засища и владее”, с което дава отговор за посвещението на фестивала.
Под неговата насочваща ръка на мегдана пред читалището се бяха събрали нетърпеливи зрители и множество участници от България, Македония, Гърция, за да се насладят на невероятно топлия предесенен ден и да се заредят с красота за зимата.
Фестивалният ден бе открит от танцов ансамбъл „Златица” с ръководител Събина Илиева, съвместно със „Златните Мечки” от Челопеч. 
Изключително атрактивна програма поднесоха средногорци на радуилци и гости. След тяхното силно начало, бе даден старт на маскарадното дефиле, а в същото време на сцената на читалището се изявяваха певчески фолклорни състави. Във фоайето на читалището бе подредена изложбата, посветена на боба – предимно ястия, сред които ярко изпъкваше творението на челопешките майстори от ДКК „Златните МЕЧКИ” – пано, изработено от разноцветни бобени зърна.
Г. Божилов – ГЕБО се бе погрижил в църквата да бъде приготвен курбан и бобена чорба, която се раздаваше безплатно на всички, дошли да се поклонят пред неизменния спътник на всяка българска трапеза, да се насладят на великолепните носии и изпълнения на участниците, да се “поизплашат” от кукерите. 
Имаше и карнавална надпревара, в която смелите участници се превъплатиха в различни роли. Особено ни впечатлиха несериозните костюми на позакръглени лелички, олицетворяващи І-ва група от детската градина, изпълняващи пируети.

След напрегнато очакване под парещите лъчи на слънцето, което загряваше въздуха до 34 градуса, неуморимите челопешки МЕЧКИ се устремиха към сцената.. за да получат наградите си. К
атегория: Маскарадно представяне – Златен медал за „Златните МЕЧКИ”. 
Категория: Надпяване – Златен медал за Виктория Начева – най-малката участничка в надпяването и най-даровитата. Категория: Изделия посветени на боба – Златен медал за невероятното пано, изработено от „Златните МЕЧКИ”, Категория: Карнавален костюм – Златен медал за Маринела Георгиева от Челопеч за най-атрактивен костюм в две части – бобена шушулка с бобено бамбал-зърно в нея.
Изключителен ден. Изключителни емоции. Изключителни награди. Изключителна публика. Изключително жури. Изключителна организация.
И специалната награда на местната Потребителна кооперация се връчва на... Отново „Златните МЕЧКИ” за неуморността, за търпението, за това, че въпреки жегата, тежките чанове и дебелите кожи не се поколебаха да подарят своите танци и звън на публиката.
Рядко в живота на човек може да му се случи да бъде облъчен от неподправената радост на толкова щастливи детски очи. Защото победата е сладка, заслужена и извоювана.
Приготовленията...
За да постигнеш нещо истинско, да се представиш подобаващо, да оправдаеш доверието на всички, повярвали в твоите идеи и възможности, е нужно да положиш много труд и усилия. Всяка репетиция, всяка маска, всяка сбирка на членовете на Детски кукерски клуб „Златните МЕЧКИ” преминаваше строго и отговорно. Нямаше закъснели, нямаше отсъстващи. Всички бяхме там – репетирахме тактовете, поправяхме стъпките. Стараехме се. И резултатите са видими. Златни. Като нашите „Златни МЕЧКИ” от Челопеч.
Танцов ансамбъл „Златица” също спечели два златни медала в категориите, в които се яви. Абе, с две думи Средногорските участници – Най-добрите. 
Шест златни медала за Златно Средногорие.
Детски кукерски клуб „Златните МЕЧКИ” благодари на: 
Стоил Стоилов от гр. Златица, без когото нямаше да има тези атрактивни костюми и, който се съгласи в най-кратки срокове да обработи толкова много кожи. Благодари на Вълко Додеков от гр. Златица, че винаги ни дава своите звънци и чанове, за да можем да се представим блестящо. Благодари на Милка Лилова. Благодари на леля Ваня и чичо Съби за това, че ни предадоха магията на любовта към този невероятен български обичай – Кукерството. Те ни подариха за цял живот неразривна връзка с миналото ни, която ни кара да се гордеем с настоящето си и да работим за бъдещето си, незабравяйки откъде сме тръгнали.
И още: На инж. Алекси Кесяков, на Стойно Стойнов, на Симеон Николов, на Цоло Вутов, на Светослав Клиновски и не на последно място на Алекс Нестор и Робърт Хауи от „Челопеч Майнинг” ЕАД, че повярваха в нас и ни дадоха възможност да докажем себе си. И ние го направихме, завоювайки Златото!

БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС
Уважаеми Господа, Сърдечно Ви благодарим за оказаното ни от Вас доверие и финансова подкрепа към Детски кукерски клуб „Златните МЕЧКИ”, с което спомогнахте да се представим подобаващо на VІ-тия Международен фестивал за автентичен и хумористичен фолклор БОБФЕСТ ’08 – с. Радуил, където завоювахме 4 златни медала!
Всички ние днес имаме шанса да живеем във време на стремителни преобразувания и само от нас зависи как да използваме уменията, възможностите и опита си, за да осигурим една бъдеща ползотворна реализация на младите хора, да ги възпитаваме в дух на Родолюбие, Патриотизъм, Уважение и Отговорност към изконните български ценности, бит и традиции.
Не се съмняваме, че Вашата изключителна отговорност към това наше дело ще формира трайна връзка и ще помогне за избиране на вярната посока за развитие на нашите деца. Това е повод за равносметка и обещание, че заедно ще съхраним и продължим добрите български традиции, ценности и история.
Пожелаваме Ви здраве, успехи в личен и професионален план, и силна воля в общите ни усилия за изграждане на по-добро бъдеще за всички ни!

Председател на ДКК „Златните МЕЧКИ”:
Съби Събев

Няма коментари: