13 декември 2008

МОЯТА ЛЕГЕНДА - МОЯТА БОРБА

Прадядо ми, Груьо Атанасов е бил опълченец в 5-та дружина на Българското опълчение в Руско-турската освободителна война. Сражавал се е на Шипка, Шейново и Ески – Заара.
Завърнал се е с посечена от турски ятаган ръка.
Може би от него съм наследила борческия дух и родолюбието, обичта към светините български, омразата към всеки, който би дръзнал да тъпче родната земя.
От дете съм научена да браня името България. Не очаквам да воювам с оръжие, но някои хора започват да ме плашат. Чувам приказки за някакво измислено етническо напрежение, за автономии, за турцизиране на цели райони.
В кой век живеем? В коя година?
Ако са покойници дедите ни – опълченците и бащите ни – участници във Втората световна, нали ние, внуците и децата им сме живи и сме тук?! Днес. За да помним.
Ще позволим ли някой да парчедисва земята ни и да създава санджаци? Ще позволим ли на политиците да правят пари в замяна на отстъпки?
Не искам да знам кой и за колко е продал Родината ми. Обаче много ме е грижа колко още се канят да продадат.
Никой няма право да плюе върху кръвта, пролята от прадядо ми Груьо и хилядите като него за Освобождението на България.
Никой няма право да търгува със свещената земя българска!

Моята земя! Аз няма да се примиря с предателството на управляващите, които са готови на всичко, само и само да са на власт. И местните и държавните управляващи.
Искам, когато вляза в магазин и поискам хляб, да го искам на български. За да нахраня не само стомаха, но и душата си.
Сега и завинаги българският език е официален за Република България. Друг език не е нужен на българите, за да контактуват и общуват помежду си. Останалите езици са за връзка с външния свят. Всеки може да ги изучава, но не бива да ги налага като задължителни.

Какви са тези новини на турски език? Сигурна съм, че и така наречените етнически турци не го разбират, защото не са го учили. В България живеят арменци, гърци, цигани, евреи и други. Ако всички те поискат телевизионно време за новини, за българите какво ще остане? В Русия има толкова много етноси, но новините са само на руски език. И никой не си е помислял да поиска да са на друг. В Германия живеят хиляди турски граждани. Немското правителство защо не им позволи новини на турски език? Никой не го е помислял даже. Само у нас един разпасал пояса си велможа строи сараи, джамии и текета. Докога? Я стига толкова гавра с моят народ и моята родна България! Нали, драги ми българино?

Златка Георгиева

2 коментара:

Анонимен каза...

Смятам, че това "драги българино" се отнася и до мен арменеца, поради което съм длъжен да хвърля малко светлина. Преди десетина години лично занесох в БНТ проект за програма на арменски език в рамките на конкурс за твпрограми (вътрешни предавания). Предадох документите, сценария и списъка на екипа. Прие ги г-н Итакиев. Задвижени бяха всички всевъзможни връзки, някои биха казали - арменската мафия. Уви! Върнаха ми ги с възможно най-абсурдния отговор "Спечелихте, но всички проекти стават външни предавания и трябва да се самофинансират!"
Относно езиците, етносите и новините имам само една забележка. Нека не смесваме нещата и да не се объркваме чак толкова фатално изброявайки "арменци, гърци, цигани, евреи" в един порядък, защото ще ме принудите да продължа с македонци, шопи, рупалани и цесекари. Сетихте ли се?

Анонимен каза...

Само още нещо, любезна ми Златке,
България от Освобождението насам почти винаги е признавала и толерирала т.нар. доскоро национални малцинства - турци, гърци, арменци и евреи. Справка - Конституциите (до димитровската). Това означава безспорно и несъмнено едно - тя не е мононационална държава и колкото по-бързо и колкото по-лесно свикнете с тази идея, толкова по-безболезнено ще се превърнете в турския окръг на Европейския съюз. Междувременно няма да съм тук, както и децата ми вече не са, така че учете турски - аз го зная.
д-р Илия Симеонов
iliyasim@yahoo.com