13 декември 2008

СЪРВАЙВЪР

Има криза – няма криза! Омръзна ми Сер-гей Стани-шеф да ни повтаря, че всичко е спокойно, че тука сме защитено островче, че парите са ни сигурни в банките и т.н., че и т.н. Аз лично не познавам хора, които имат пари на влог, освен бабите, които ги държат под дюшека и ги харизват на измамниците. Но, за всеки случай да дадем акъл на тези, които ги избрахме да ни защитават интересите в района, сиреч т. нар. общински „съветници”.
Съкращенията са факт, макар и с цел пренасочване, прехвърляне и всякакви там гимнастики, както и невъзможността хората да си обслужват кредитите в банките. Районът ни е обречен, макар че има няколко души, които може да спасят и малкото останало като капитал и мотиви за оцеляване.
Та да се върнем към местните...
Ало-о-о-о, Управляващите,
кайджас, хавке:

1. Спрете най-накрая Златишкия пазар!!! Ако още не сте разбрали, така вие ще спрете източването и на малкото някакви останали пари от района.
- Дайте шанс на местните безработни да отворят свои търговски обектчета, сиреч магазинчета, за да могат да си обслужват кредитите и да хранят семействата си.
- Осигурете допълнителен приход от същите тези наши си (средногорски) фирми, защото той ще постъпи в нашите общини и ще обслужва нашите общински хазни, а не черните каси на хайдуците от всички други краища на страната, само не и от нашия.
- Постигнете така мечтаната и обещавана от вас по изборите чистота в центъра (особено на Златица), като най-накрая решите проблема с паркираните навсякъде автомобили (дори и върху детски площадки и тревни площи). Тези автомобили създават пълен хаос, без да им се взима и стотинка за безразборното паркиране, а само се чисти и ремонтира след тях.
- Най-накрая – дайте шанс и на всички села (особено около Златица) да развият бизнеса си с продаване на чорапи, обувки, зеленчуци и всякакви други стоки, които иначе се купуват от чуждите търговци на Златишкия пазар.

2. Съберете се господа съветници и дами такива, привикайте най-големите работодатели и им поставете като условия изпълнителите и подизпълнителите в тези структуроопределящи гиганти да са само от и регистрирани в района. Дори да има квота за работещи в проценти само от района, защото постоянно сме свидетели как градовете и селата ни се пълнят със субекти, които не знаят дори как да си поръчват в заведенията? Тези ли хора да спонсорираме?
В продължение на години капиталите изтичат от нашия район, а никой даже не го е еня.
Ех, защо се клехме във вас след като вие не правите и най-елементарното за нас – гражданите, за да осигурите елементарното съществуване на избирателите си!

3. Кризата засяга най-големите предприятия, защото и те са във верига с другите, които спират производството си, като Девня за торовете. Което от своя страна спира продажбата на сярна киселина. Което от своя страна налага складирането на същата и нереализирането й като продажба, както и изхвърлянето й във въздуха. Това отново ще ни припомни мириса на развалени яйца и ще върне дупките в прането на тези, които си простират навън. Дайте разяснения на населението, за да ви разбере, защото идването на национални телевизии и вестници едва ли е добра кампания за вашия политически имидж!

4. Връщането на основния поминък за нашия район като картофопроизводството, говедовъдството, овцевъдството и други селскостопански дейности ще помогне на много хора да оцелеят и да развият бизнес, за който доскоро не са и помисляли. Този именно бизнес, за който до вчера дори не сме и помисляли, ще се окаже спасителен за населението, стига вие да се постараете да разясните и помогнете на избирателите си да подготвят по някой проект и да си осигурят финансиране от европейските фондове. За какво са ви иначе отделите за Европейски проекти и програми, като те не обслужват населението и не им подготвят проекти? За тази цел в големите предприятия в нашия район трябва да се въведе стратегия за закупуване на произведените продукти от района, а не от фирми, които сега хранят работниците по столовете и въртят развалената си кайма по няколко пъти, само и само да не я хвърлят (сакън да не са вътре).
Има възможност местни фирми и производители да изкупуват и мляко, и месо, че и картофи. Тези същите местни производители да направят борси за тези стоки, да спазват стриктно счетоводството, да издават необходимите документи. Но това ще стане само ако в приоритетите на нашите общинари, кметове и кметици бъде това да осигурят финансовото благополучие и здраве на техните гласоподаватели, а не само своето. Уважаеми местни управляващи, ако малко от малко не се замислите по въпросите с оцеляването на средногорското население, на следващите избори може да се наложи за гласоподаватели да си регистрирате тези, които наистина имат кяр от вас. Тези, които освен 2-3 лева наем за сергия и за спално място по местни квартири (сиреч командированите работници на фирми от Павликени, Каспичан и Кавракирово). Същите тези чужди търговци и фирми са изкарали толкова пари от нашия район, че могат да дойдат и да купят цели села, барабар с кметовете и съветниците, а не са инвестирали абсолютно нищо на наша територия.
Дали тогава отново ще ни правите на балами?
Пламен Кунчев –
експерт по оцеляване

Няма коментари: