13 декември 2008

Човек може да преуспее почти във всичко - Стига да е като тях

Човек може да успее почти във всичко,
към което изпитва неограничен ентусиазъм.
Чарлз Шваб

Отново сме в Пенсионерски клуб Златица. Винаги ми е било особено приятно да се включвам в неговите инициативи, да отразявам пулса му, да се радвам на неуморимостта, с която членовете му творят своя ден. Всеки ден.
Така се случи и на 1-ви ноември. Една наистина уникална за българина дата, на която той си припомня всички онези „луди глави”, посветили живота си на делото да градят и съхраняват историята ни като народ, да ни показват какви трябва да бъдем, за да пребъдем.
На 1-ви ноември Пенсионерски клуб Златица бе домакин на скъпи гости, тръгнали от Пловдив с единствената задача да посетят запетите „баби” и „дядовци” в Златица, чиято слава се носи надалеч. Пловдивчанки са членове на неформален пенсионерски клуб и женско движение, разбрали за изключителната дейност на нашите златишки представители на „третата възраст” и тръгнали да се запознаят с тях. Виновникът славата на Клуба да се носи из цяла България е Петрана Цакова - председател на Дружеството на инвалидите в Златица, която направила контактите и поканила пловдивчанките да ни погостуват. Метнали се 50 човека в автобуса с посока китната Златица, като гордите представителки на женския пол повели със себе си и специален подарък – акордеонист, който да ги весели по пътя и да поздрави с таланта си домакините. Те бяха подобаващо посрещнати с вкусна погача и сол – златичани не изневеряват на традициите и гостоприемството. И както атрактивно казват в Клуба – Ние сме бизнес-баби и черпим с хляб и сол, че от меда се...
След тържественото посрещане, на гостите бе разказана кратка история за дейността на Пенсионерския клуб, както и историята на Златица. Имаше богата трапеза от домашно приготвени баници, сладка, кафе, бонбони. Естествено, тръгвайки си, гостите отправиха неколкократни покани за връщане на визитата.
И отново се уверих, че който и когато се докосне до живота в Пенсионерски клуб Златица цялото му същество се изпълва със сила по един необясним начин и прави неща, с увереността на човек, който не може да се провали. Заразително е.
Очите ти блестят, думите ти са силни, дребните ежедневни проблеми и досадни източници на раздразнение се отхвърлят бързо и без усилие. Още повече, когато хората, с които контактуваш ти предават енергията си и те облъчват завинаги с оптимизъм и добро настроение. Ентусиазмът им е заразителен и почти винаги има магическата способност да въздейства на хората, които са около тях.
Това са те – неуморните членове на Пенсионерски клуб Златица.
Петя ЧОЛАКОВА

Няма коментари: