13 декември 2008

Четиристранна Ротари среща в Троян

В Троян се състоя интересна четиристранна среща на Ротари клубовете от Троян, Карлово, Ловеч и Пирдоп с основна цел опознаване на самите членове, съгласуване на програмите на клубовете, обмяна на опит и идеи, възможности за дискусии и контакти.

Домакин на събитието бе Ротари клуб – Троян, а специален гост д-р Любо Атанасов – дистрикт-гуверньор на Ротари България. Срещата бе открита от него с приветствени слова за събитието. Той изрази своята радост, че има възможността да присъства сред толкова качествени хора и най-вече сред приятели ротарианци.
След него думата взеха президентите на клубовете, които също изказаха своето задоволство, че тази среща е станала възможна, след което накратко разказаха историите на своите клубове.

Основната идея на инициативата бе да бъде положено началото на регулярни срещи на клубовете около Балкана (Стара планина). Това трябва да е основата на едно по-тясно сътрудничество между самите ротарианци, което да е в полза на основните цели на Ротари движението.
Посланието бе свързано и със споделяне на общочовешките ценности, с общочовешката мечта за добруване.
Ротари е предимно организация на хора с широко скроени сърца, поставила си за цел да преодолява различията, да се бори за световен мир, приятелство, разбирателство между хората.

Представителите от Ротари клуб Карлово се обърнаха към присъстващите с думите:
Изключително сме радостни и щастливи, че днес сме се събрали такава голяма група ротарианци от нашия регион около Балкана. Благодарности на домакина за добрата организация. Да се води регионална политика, да се събираме клубовете от Балкана, които сме свързани чрез нашата история и да можем да направим нещо за нашата общност и за хората, с които живеем, е една наистина смела и добра идея. По този начин и когато има такива като нас, не само ще вървят клубовете, а и самата организацията като цяло, защото знаем, че с наложени неща отгоре не става – идеите трябва да идват от нас.

От името на Ротари клуб Пирдоп приветствие бе поднесено от Дамян Ненов – президент на клуба, който каза:
“Хубаво е, че всички се обединяваме около идеята да има повече срещи от подобен характер, повече създадени приятелства и добри контакти, повече обменени идеи и взаимопомощ”, след което той даде думата на Симо Симов, който от своя страна запозна присъстващите с най-важния и голям проект на Ротари клуб Пирдоп – изграждането на Ротари парка:
„Млад, но динамичен клуб е Ротари клуб Пирдоп.
Най-голямото ни богатство е Приятелството. Идваме с желание и хъс да бъдем заедно и да обединим усилията си да помагаме на останалите. Вярвам, че ще успеем.
Особено интересна за всички бе инициативата на Ротари Клуб Пирдоп за номиниране Личност на годината, където Симо Симов разказа за успешно проведената кампания през миналата година и големия интерес на обществото, като изрази своята надежда тази година да имаме същия успех. “Важното е обществото да разбере, че ние наистина искаме да помогнем, за да подобрим обстановката наоколо. Ясно и открито заставаме зад своите инициативи, насочени изцяло в полза на обществото и особено на децата. Затова е и идеята за парка, за борбата срещу неразумното шофиране, за идеята да почистим около нас. Всички наши усилия са насочени предимно към промяна на обществените нагласи към дейността ни и като цяло към самите хора. Ако не успеем всички заедно да обединим усилия и да си помогнем, за да заживеем по-добре, то няма кой да ни помогне.
Това е начина да променим мнението за Ротари в България и самото мислене на всички, за да го насочим в правилната посока” - каза още Симо Симов.

Всички останаха изключително доволни от ползотворната среща, като се изказаха мнения, че в най-скоро време трябва да бъде проведена и втора такава, като се определи кой ще бъде клуба-домакин.

Няма коментари: