13 декември 2008

В Карлиево: БЪЛГАРСКИ ДУХ по Европейски стандарти

В с. Карлиево по програмата,
финансирана от „Челопеч Майнинг” ЕАД се извършват заложените за изпълнение ремонти и подмяна на ВиК-мрежата по улица „Стоян Пашов” (в централната част на селото).
В същото време се извършва цялостен ремонт и оборудване на т. нар. „Рекиджийник”, където идеята на кмета на селото Иван Иванов е в най-кратки срокове да заработи съвременна инсталация за варене на „карлиевска” ракия с изключително качество, а и да е пивка.
За случващото се в Карлиево
разговаряме с кмета Иван Иванов:

Предприехме първите стъпки за захранване на населението на Карлиево с чиста и качествена питейна вода. Догодина, ако политиката на „Челопеч Майнинг” ЕАД продължи в същата насока и със същите темпове, като спонсорира нашето китно село, ще извършим ремонт и изграждане на допълнително водохващане в местността „Студен кладенец”, както и ще продължим подмяната и ремонтите на централната водопроводна мрежа с цел осигуряването на качествена питейна вода на всички жители от селото.
Идеята ми е да бъде подменена цялата водопроводна мрежа, която е около 2000 метра.

„Челопеч Майнинг” ЕАД е фирма, която в унисон с развитието на рудника и фабриката – модернизиране, автоматизиране и интелектуализация на производството, постигайки високи производствени успехи, се старае да подобри и социалното положение на населените места наоколо. „Челопеч Майнинг” доказа и се наложи над всички чуждестранни и местни инвеститори като фирма-еталон, отговаряща на проблемите на Карлиево, Челопеч и Чавдар със своята политика, насочена към хората.
Челопеч е уникално находище и това уникално находище в момента се стопанисва от уникална фирма.

Естествено е, че в приоритетите, които искахме да осъществим още през тази година, на първо място бе изграждането на съвременна база за изваряване на ракия. Кой каквото и да казва, каквито и директиви да приема, за нас, като българи, винаги е от голямо значение да си направим сами домашна ракия. Тя съпътства всяка българска трапеза от край време. А карлиевчанинът от векове е запазил традициите си и е прочут със своето гостоприемство - да посреща и черпи с домашна ракия.

Във връзка с това и в моята програма бе залегнало закупуването на съвременна система за изваряване на ракия. И благодарение на дарителската програма на „Челопеч Майнинг” това се случи още през първата година на този мандат. С разбирането и подкрепата, която получих от кмета на Община Златица инж. Нонка Каменова бе закупено от ПК „Златица 91” място и разрушена сграда (бившите казани), като същото бе възстановено. И мога с гордост да твърдя, че в момента в цялото Средногорие няма по-съвременна база за изваряване на ракия.
Доставената дестилационната инсталация е с директно нагряване (или на пара) и е предназначена за производство на ракия и бренди от различни алкохолно съдържащи суровини (вино, винени утайки, плодови каши, джибри и други). Процесът е периодичен и еднократен. От едно зареждане се получава качествен краен продукт, благодарение на наличието на ректификационна колона и дефлегматор.

Надявам се и занапред с общите усилия на Кметство, Община и Предприятие да постигнем още по-забележителни резултати.
Интервю: Петя ЧОЛАКОВА

Няма коментари: