13 декември 2008

УНИКАЛНАТА ЗЛАТИЦА - НА ТЕАТЪР

Културният живот в Златица отдавна изпитва остра потребност от професионални гости, които да заредят с ентусиазъм както своите зрители, така и самодейците в града ни, и вдъхнат увереност да продължават да се занимават с театър.
Хубавата българска поговорка гласи „Човек, когато иска, търси начини.
Когато не иска – търси причини, а когато има желание – възможности се намират”.


По инициатива на кмета на община Златица инж. Нонка Каменова на нашата златишка сцена гостува театър „Искри и сезони”, който представи постановката Михаль Мишкоедъ от Сава Доброплодний, с неотразимите:
Дидо (Деян Мачев) в ролята на Михаль, Мартина Вачкова, Павел Поппандов, Елена Кънева, Милена Атанасова и Веселин Ранков.

Всички присъстващи бяха приятно изненадани, когато на сцената излезе любимата на много поколения актриса Искра Радева и обяви станалото неотдавна награждаване на няколко кмета от България в Брюксел със златен печат и грамота. Сред тези няколко общини с високата чест да бъде носител на златен печат и грамота е и Община Златица в лицето на кмета Нонка Каменова. Тази награда е гаранция за безкористно управление и предотвратяване злоупотреби с европейските фондове. Тази награда говори за изключителното доверие на Европейските институции към г-жа Каменова, тъй като тя се връчва лично.
Препълненият салон на читалището със задоволство поздрави кмета на общината с извоюваната висока оценка и аплодира началото на спектакъла, посветен на получаването й. Публиката се смееше и радваше на любимите си актьори, умело влезли в ролята на своите герои, а след края на спектакъла аплодисментите не спряха дълго.
От името жителите на Златица кмета поднесе на актьорите кошница цветя, символизираща уважението и възхищението към техния неотразим талант.
Златица преживя комедийната си театрална вечер със съвременните си любими комедианти и осъмна горда от полученото признание от Европейския съюз за своята доказана Уникалност!
А пиесата наистина има своето съвременно звучене.
Когато Сава Доброплодни е написал „Михаль Мишкоедъ”, едва ли е предполагал, че и в 21-ви век тя ще звучи истински съвременно и актуално.
Със своите изпълнения актьорите от театър „Искри и Сезони” накараха всички ни да се посмеем на парадокса, че за толкова много години манталитета, нравите и характерните особености на българина не са се променили особено.

И да завършим с посланието на самите актьори:
Независимо от желанието ни да Ви поразвеселим и отморим, нашето представление има и своето оптимистично послание: „Винаги трябва да имаме надеждата, че е възможно да ни се случи нещо хубаво!”. Разбира се, природата е по-силна от нас, и онова, което ни е предначертано (добро или зло), ще се случи, но стремежът ни към позитивно мислене е най-важното условие да оцелеем в нелекото време, в което живеем!
Михаил Петров

Колко точно и на място тежат тези думи в днешно време в Златица. И нека си пожелаем в най-скоро време избраните от нас наистина да разберат, че хората имат нужда от надеждата, че и тук може да се случи нещо хубаво. И нека престанат с действията си непрекъснато да се опитват да ни лишат от нея. Надежда винаги има, макар и наречена с различни имена! Има я и за Златица!
автор: Магдалена Ананиева
снимки: Цветелина Бързакова

Няма коментари: