13 декември 2008

По Архангеловден - в Петрич

На 8-ми ноември жители и гости на село Петрич честваха празника на храма “Свети Архангел Михаил”.
Както всяка година около храма се бяха събрали будни петричани да се поклонят на светеца и запалят свещички за здраве, благополучие и късмет.
Осми ноември е празник и в чест на съборното единство на ангелските чинове. Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в девет чина по три лика или разряда.
Пръв из първоангелите е Архангел Михаил. Самото име на Св. Архангел Михаил съдържа прослава на Бога — на еврейски то означава “кой е като Бога”. Разказвайки за различните появи на ангелите на земята, Писанието нарича със собствени имена само някои от тях — очевидно онези, които идват при нас с особена мисия в делото на утвърждаването на Царството Божие сред хората.
Сред тях са архангелите Михаил и Гавриил, споменати в каноничните библейски книги, а също и архангелите Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил, известни от неканоничните книги и преданието на Църквата.
На този ден Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и пазят от изкушенията на злите духове. В Петрич отец Петър отслужи литургия за храмовия празник и освети празничния курбан, приготвен от дългогодишната майстор-готвачка Цветана Узунова.
След литургията жителите на селото избраха ново Църковно настоятелство, наброяващо 7 души: Цона Домусчиева, Йордана Ракова, Пенка Ракова, Ненка В. Узунова, Надка Ничева, Мария Маркова, както и Проверителна комисия в състав Иван Раков, Иван Ангелов и Генка Тодореова.
Кметът на Петрич Иван Узунов благодари на старото ръководство за досегашната работа и поздрави новоизбраното настоятелство, като им пожела да работят усърдно за благото на Църквата през следващите четири години. Той отправи и специални благодарности към Стоян Раков от село Чавдар и съгругата му за дарената овца, от която бе приготвен курбана за празника.

Няма коментари: